Kultur

Skuespilleren Per Jansen er død

Skuespilleren Per Jansen er død, 80 år gammel. Han døde etter kort tids sykeleie.

Per Jansen ble født 14. desember 1941 i Bergen. Jansen var ansatt ved Nationaltheatret fra 1985 og fram til han gikk av med pensjon i 2011.

Ifølge familien døde han etter kort tids sykeleie, og han vil bli dypt savnet, skriver Nationaltheatret i en pressemelding.

Per Jansen gikk ut fra Teaterhøgskolen i 1965, og siden den gang har han spilt ved en rekke teatre, i flere filmer og i ulike TV-serier. Han har var i tillegg aktiv både i Riksteatret og Fjernsynsteateret.

Film og TV

Jansen debuterte i filmen Klimaks i 1965. Han er kjent også for rollene sine i blant annet Høyere enn himmelen fra 1993, En folkefiende fra 2005 og Varg Veum – Bitre blomster fra 2007.

Også i ulike TV-serier har vi kunnet se Per Jansen gjennom årene, blant annet i brødrene Dal, Vertshuset den gylne hale og i en av de mest sentrale rollene i slektskrøniken Vestavind på NRK.

På teaterscenen har Per Jansen spilte mange forskjellige roller: Peer i Peer Gynt i 1990, Vladimir imens vi venter på Godot i 1986 og soloforestillingen Kontrabassen i 1988.

Spilte med datteren

i 1991 mottok han Per Aabels ærespris, gitt av Per Aabels selv på sistnevntes 89 års dag.

Avskjedsforestillingen Minus 2 spilte han sammen med datteren Ine Jansen, i rollen som Paul. Minus 2 ble opprinnelig satt opp i 2011, men måtte utsettes da Per Jansen fikk slag. I 2015 var han frisk nok til å fullføre, og forestillingen ble satt opp på nytt.

– Han brukte lang tid på å komme seg igjen og finne tilbake til språket sitt. Da vi tok stykket opp igjen flere år senere, var det veldig emosjonelt og rørende. Jeg visste det kostet mye, ikke minst det å huske teksten. Men det var en opplevelse jeg ikke ville vært foruten. Han gikk virkelig av med flagget til topps, sa Ine Jansen til Bergens Tidende i 2018.

Per Jansen ble 80 år gammel.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen