Kultur

Døden på Oslo S blir teater på Økern

– Jeg fikser’e ikke, Pelle! sa Lena, og en hel generasjon innlemmet replikken i repetoaret. Nå blir Ingvar Ambjørnsens ungdomsroman om Pelle og Proffen teater på Økernsenteret.

«Sin tids store generasjonsfortelling, kjærlighetshistorie og Oslo-portrett», kaller Nationaltheatret Ingvar Ambjørnsens ungdomsroman «Døden på Oslo S» fra 1988.

I 1990 ble romanen om Torshovgutta Pelle og Proffen, som blir kjent med Lena, Nina, Stein og Filla i rusmiljøet rundt Oslo S, filmatisert. Det er i filmversjonen Lena ytrer sin siden mye parodierte replikk «Jeg fikser’e ikke, Pelle!»

Våren 2023 lager Nationaltheatret musikal av «Døden på Oslo S». Musikalen settes opp i det nedlagte kjøpesenteret på Økern. Der skal det også lages et festivalområde med matservering, bar og platebutikk, samt ymse formidlingsarrangementer knyttet til forestillingen.

– En musikalsk hyllest til de som faller utenfor, til det skitne og ustreite – og til kjærligheten. Planen er å skape en komplett happening, med utgangspunkt i manus av Aksel Hellstenius og nyskrevet musikk i post-punk- og new wave-stil signert Frank Hammersland. Regi er ved Simen Formo Hay, skriver Nationaltheatret i en pressemelding.

– Jeg håper og tror at dette blir en teateropplevelse helt utenom det vanlige, sier teatersjef Kristian Seltun ved Nationaltheatret. Hun kaller stykket «ambisiøst», og håper det vil gjøre en forskjell.

Hvem som skal spille rollene, er ikke bestemt ennå.

Folk som har billetter til Øyafestivalen i år, har imidlertid mulighet til å oppleve en såkalt stuntlesning av «Døden på Oslo S», med blant andre Anette Trettebergstuen, Raymond Johansen, Ola Elvestuen, Daniel Kvammen, Vigdis Hjorth og Christian Ringnes på rollelista.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: