Kultur

– Som ung voksen var følelsen av å være alene ganske sterk

«Alle er annerledes», sa den blinde aktivisten Erling Stordahl. For skuespiller Bjørn Skagestad betyr «annerledes» noe annet etter at han fikk en sønn med autisme.

– Jeg har en sønn på seks år som har autisme, og er selvfølgelig bekymret for hvordan han skal få det i livet. Han blir jo en annerledes person.

Det sier Bjørn Skagestad (71) til Dagsavisen. Skuespilleren har en lang og variert karriere på scene, lerret og skjerm bak seg, kjent både fra teaterstykker av Ibsen, Strindberg og Fosse, såvel som TV-serier som «Vestavind» og «Hotell Cæsar».

I august står Skagestad på scenen på Storedal Kultursenter utenfor Sarpsborg, med forestillingen «Jeg trodde en gang jeg var alene om å være annerledes». Den handler om Erling Stordahl, som var en foregangsmann for integrering av funksjonshemmede. Han var blant annet mannen bak Ridderrennet, Beitostølen Helsesportsenter og Storedal Kultursenter.

Framtidsuro

Erling Stordahl lærte oss å se mennesker med funksjonshemninger på nye måter. Som seksåring ble han operert for grønn stær. Det gikk galt og han mistet synet på øyet. Som trettenåring fikk han ødelagt det andre øyet.

Bjørn Skagestad på Storedal kultursenter.

For Skagestad forsterker sønnens utviklingsforstyrrelse opplevelsen av forskjellene mellom oss mennesker.

– Jeg blir enda mer nysgjerrig på utenforskap og hvordan det føles å være annerledes, sier skuespilleren.

Han kjenner også på en viss uro rundt framtida:

– Sønnen min begynner på skolen til høsten. Vi har hatt flere møter og skolen stiller opp med gode ressurser. Spørsmålet blir jo hvordan han kommer til å fungere i en vanlig undervisningshverdag, forklarer han.

Ung og annerledes

«Jeg trodde en gang jeg var alene om å være annerledes. Vi er alle annerledes.», skrev Erling Stordahl.

Det er følelser Skagestad kan kjenne igjen. Han opplever denne forestillingen som mer enn et «vanlig» teateroppdrag.

– Jeg har nok alltid kjent på det samme. Ikke det at jeg har følt meg veldig utenfor, men som ung voksen var følelsen av å være alene ganske sterk.

Lys i mørke

En time skal skuespilleren stå alene på scenen og formidle Erling Stordahls utfordrende tanker og liv. Kun akkompagnert av akkordionist Espen Leite. Karl Erik Solgård har skrevet stykket, og har også regien.

Skuespiller Bjørn Skagestad og musiker Espen Leite står sammen på scenen i teateramfiet til Storedal Kultursenter i Sarpsborg.

– Siden jeg begynte å jobbe med disse tekstene i 2017, har jeg blitt mer og mer fascinert av Stordahls livshistorie og tanker. Under formidlingen får jeg følelsen av at teksten treffer mange. Det blir en voldsom drivkraft for meg, sier Skagestad, og legger til:

– Når det er sagt. Det er ikke et skjønnmalt portrett av ildsjel og banebryter Erling Stordahl vi presenterer. Men han blir forhåpentligvis fremstilt som et helt menneske.

– Tror du andre sanser blir forsterket når man mister synet?

– Sensitiviteten som Stordahl formidler tyder på at sanseligheten ble veldig forsterket. Det er et tankekors at han var så opptatt av lys – da han selv vandret rundt i mørke.

Eksistensielle grublinger

Regissør Karl Erik Solgård skyter inn:

– Reflekterer man ikke mer rundt dette temaet når man blir eldre? Gjør eksistensielle grublinger rundt hva som er et verdig liv? Det er dype tanker i Stordahls tekster. Jeg har jobbet med flyktninger, utsatte kvinner som har blitt tvangsgiftet og innen barnepsykiatri – når jeg har blitt eldre ser jeg virkelig hva verdighet betyr. Spørsmålet er om vi alle sammen har verdige liv, og ikke minst ser hverandre?

– Slik jeg oppfatter det, snakker Stordahl om likeverd og livsutfoldelse for alle, i et samfunn basert på respekt, toleranse og humanitet. Det er noe vi ønsker å formidle i stykket om Erling Stordahls liv. Som inneholder både humor og mørke sider fra hans liv.

Skuespiller Bjørn Skagestad.

Advarte mot materialisme

Bakgrunnsmaterialet manusforfatter Karl Erik Solgård har brukt er skrevet for flere tiår siden. Tekstene er uten tvil aktuelle også i dag, mener skuespiller Bjørn Skagestad.

– I 1965 holdt Erling Stordahl en tale i sosialdepartementet. Han var veldig opptatt av den store veksten i materialismen som skjedde på 60-tallet. Påpekte faresignalene rundt dette, og hvordan menneskets indre utvikling ikke hang med på den kraftige ekspansjonen.

– Vi bruker ordrett utdrag fra talen han holdt i departementet. Det er nesten skremmende å se hvor tidlig Stordahl så denne tendensen, avslutter Skagestad.

Første forestilling av «Jeg trodde en gang jeg var alene om å være annerledes – fragmenter av et liv», spilles i amfiteateret på Storedal kultursenter 5. august.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen








Mer fra Dagsavisen