Kultur

Super-kjæledyrenes hemmelige liv

I denne tidvis morsomme animasjonsfilmen om kjæledyr med superkrefter blir Superman nedkjempet av et hissig marsvin og en nusselig kattunge.

Dagsavisen anmelder

---

4

«DC Super-kjæledyrligaen»

«DC League of Super-Pets», USA, 2022

Regi: Jared Stern & Sam Levine

---

«Legion of Super-Pets» blir stadig dratt fram som et skrekkeksempel på hvor dypt superhelt-universet til DC Comics sank under sølvalderen på sekstitallet. Moralpanikken over de syndige tegneseriene provoserte fram amerikanske senatshøringer over styggedommen i 1954, og skapte et sensurorgan som skulle holde bransjen i ørene. Superhelt-tegneseriene ble strømlinjeformet for barn, og for å appellere til de yngste leserne introduserte DC Comics en rekke nusselige kjæledyr med superkrefter – som inkluderte super-apen Beppo, super-katten Streaky og superhesten Comet. De ble gradvis faset ut fra DC-universet på åttitallet, og har vært en kilde til mye satire siden den gangen.

Så det er lett å se potensialet i en dataanimasjon som gjøgler med hele dette konseptet, i stil med «Lego»-filmene. Warner Bros har derfor rekruttert det canadiske animasjonsstudioet Animal Logic (som sto bak «Lego»-filmene) til å skape «DC Super-kjæledyrligaen». Regissør/manusforfatterne Phil Lord og Chris Miller er travelt opptatt med Marvel-animasjonen «Spider-Man: Across the Spider-Verse», så isteden er den oppgaven overlatt til debutantene Jared Stern og Sam Levine.

På papiret ikke et dumt valg: Stern var en av manusforfatterne på «Lego Batman»-filmen, mens Levine sto bak Disney-tegnefilmserien «Penn Zero: Part Time Hero». De har ikke akkurat skapt en sylskarp superhelt-satire som gjøgler treffsikkert med DC-universets sølvalder, men «DC Super-kjæledyrligaen» er i det minste en helt ok familiefilm. En slags «Kjæledyrenes hemmelige liv» med superkrefter, som forandrer opprinnelseshistorien til disse super-kjæledyrene på en høvelig stereotypisk måte.

I denne versjonen fulgte hunden Krypto (legg inn din egen morsomhet om Bitcoin og NFTs her, hvis du må) med lille Kar-El i romskipet fra Krypton, og superkjøteren har vært Supermans trofaste bestekompis siden den gangen. Nå begynner imidlertid Krypto å føle at han blir dyttet ut på sidelinjen, mens Superman tilbringer stadig mer tid sammen med kjæresten Lois Lane. Noe som går på bekostning av lufteturene deres, og TV-kveldene med «The Great British Bake Off».

Etter en krangel med Krypto, ender Superman opp med å bli overvunnet og bortført av superskurken Lulu. Et megolomanisk, hårløst marsvin med fortid som forsøksdyr for Lex Luthor og seriøse følelsesmessige problemer. Hun har tilbrakt lang tid i fangenskap i en kennel for omplasserte dyr, og får fatt i en bit oransje kryptonitt som gir kjæledyr superkrefter – inklusive de andre krabatene i kennelen. Den kyniske boxer-hunden Ace blir kjempesterk og usårbar, hengebuksvinet PB kan forandre størrelse, den svaksynte skilpadden Merton beveger seg med lynets hastighet mens det nevrotiske ekornet Chip skyter elektrisitet fra potene.

På samme tid blir Krypto lurt til å spise en bit Jarlsberg-ost med kryptonitt, og mister alle superkreftene sine. Han må dermed slå seg sammen med de eksentriske omplasseringsdyrene, begi seg ut på farefulle eventyr i Metropolis og redde hele Justice League fra å bli skutt ut i verdensrommet. På veien skulle det ikke forundre meg om han lærer noen livsleksjoner om verdien av vennskap, lojalitet og viktigheten av å ikke la sjalusi forgifte forholdet til dem man er glade i.

Føles mer som et produkt skapt i et møterom fullt av salgssjefer enn et overskuddsprosjekt iscenesatt av entusiaster

«DC Super-kjæledyr» lener seg tilbake på den samme kombinasjonen av sentimentale moralleksjoner og lettvint ablegøyeri som vi har kommet til å forvente av amerikanske dataanimasjoner, og føles mer som et produkt skapt i et møterom fullt av salgssjefer enn et overskuddsprosjekt iscenesatt av entusiaster. Jeg tipper at ord som «merkevaresynergi», «markedspotensial» og PowerPoint-presentasjoner av leketøyssalg sto sentralt i manusutviklingen.

Men når det er sagt har dette fortsatt sine inspirerte øyeblikk, med flere oppriktig gøyale scener. Filmen omfavner absurditeten av å for eksempel se Superman bli overvunnet av et hissig marsvin og en nusselig kattunge som gulper opp hårball-håndgranater, siterer gjengfilmklassikeren «The Warriors» og gjør veldig slemme ting med bedårende babystemme.

Tegneseriefans får naturligvis også en del interne morsomheter, parodier og referanser, som tidvis går tapt i den norske oversettelsen. En stor del av attraksjonen her er at superkjæledyrene opprinnelig er stemmelagt av et stjernelag som inkluderer Dwayne «The Rock» Johnson, Kevin Hart og Keanu Reeves (som Batman!). Men siden dette er en dataanimasjon som settes opp på kino i Norge er litt av moroa dubbet bort, og byttet ut med et lydspor som inkluderer Christian Ingebrigtsen, Christoffer Staib og Henrik Farley. De gjør en helt habil innsats, men det er ikke til å unngå at vi voksne mye heller vil høre de virkelige stemmeleggerne.

Det ser dessverre ut til at kun den dubbede utgaven blir tilgjengelig på kino her hjemme, noe som understreker at distributøren anser dette mer som en ren barnefilm enn en film for hele familien. Jeg mistenker at dette ville ha fungert best som en kabelserie på HBO MAX, men antar at dette gjør nytten som «min første superheltfilm» før den uunngåelige oppfølgeren dukker opp et par år fra nå.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen