Kultur

Sjarmerende og stilsikker popstjerne

Konserten på Kongsberg Jazzfestival bekreftet at Chris Holsten er blitt en av Norges beste popstjerner.

---

5

KONSERT

Chris Holsten

Kongsberg Jazzfestival

---

Chris Holsten er en av sommerens hardest arbeidende festivalartister. Helt fram til begynnelsen av september holder han på, før han tar en pause fram til konserten i Oslo Spektrum 29. oktober. Her er det mange som har mye å glede seg til.

Sangeren tar tak i kvelden umiddelbart, med «Bak en fasade» og «Høyt over havet». Lyden er spenstig og stor, som det sømmer seg når man spiller for et stort publikum. Man kan aldri vite hva slags liveshow dagens popstjerner har å by på. Men denne sangeren kommer med et godt samspilt band, med to blåsere attpåtil, og neppe bare fordi det er jazzfestival i byen.

Han opptrer på utescenen Gamle Norge, en stor og fin bakgård med plass til et par tusen mennesker. Det er ikke fullt så mange her nå, men flere enn nok til å lage stor stemning i sommerkvelden. For øvrig et publikum i alle aldre. Her er det 20-årsgrense, og mange er langt over det også. Et av husene rundt plassen har imidlertid åpnet andreetasjen for en gjeng tenåringsjenter, som ser ut som de har det gøyest av alle.

Chris Holsten er kanskje den artisten som har fått en mest umiddelbar opptur etter å ha gått over fra å synge på engelsk til norsk. Med så god effekt at det er lett å glemme at han også lagde fine sanger på engelsk en gang. Dette blir vi minnet om tidlig i settet, i «All About You», der sangeren tar fram sin fineste falsett, og musikken blir mer r&b. «Wish I Never Met You» komme som enda en bekreftelse av dette. Så er det tilbake til de nye norske favorittsangene igjen,

Han spør om noen har hørt albumet som kom i vår. Det er det veldig mange som har, i den fremste halvparten av forsamlingen. De lenger bak hørte nok ikke spørsmålet, for de er tross alt på festival, og har veldig mye å snakke med hverandre om. Men de som har hørt albumet setter nok pris på det neste strekket av sanger derfra. Det drypper litt fra himmelen mens han synger «Bare når det regner», men det legger ingen demper på stemningen.

Chris Holsten forteller at den nye sangene hans ble laget under pandemien, og at denne sommeren er første gangen han får høre allsangen fra publikum. Mot slutten av konserten kommer de engelske sangene tilbake. «Shout Baby» blir brukt som publikumsfrieri, og publikum sier villig ja. Det vil si, de roper «shout» på de rette stedene. Nå har sangeren tatt på seg gitaren og funker litt ekstra hardt med den. På dette området kan Chris Holsten høres ut som en utfordrer til Jarle Bernhoft.

Men dere, vi må snakke litt om dette med ekstranummer. Når Chris Holsten etter en times tid på scenen sier tusen hjertelig takk for seg, så er det liksom noe som mangler. Som da a-ha gikk av uten å ha spilt «Take On Me» tidligere i sommer. Alle veit at han har gjemt sine tre aller største ess langt oppe i ermet på dressjakka. Det er ikke tale om at han ikke skal klappes inn igjen. Et gammelt trick dette, og her blir det overtydelig. Men det bir jo moro, og ekstra følsomt også, alt på én gang.

Hans framføring av «Hvis verden», der korist Monica Rennan Hjelle går fint inn i rollen til Frida Ånnevik, bekrefter at dette var en av sangene folk var kommet aller mest for å høre. «Smilet i ditt eget speil» får fram enda mer rungende allsang, og nå har han også et eget kor på scenen som løfter sangen til god gospelstemning. Helt til slutt kommer «Slå hjertet, slå», som den store, pulserende fanesangen som sender folk fornøyde hjem.


Nyeste fra Dagsavisen.no: