Kultur

Sommerutstillinger verdt en omvei

Sommer er ferie- og reisetid. Det gir deg mulighet til å besøke kunstutstillinger og visningssteder du vanligvis ikke har mulighet til å oppsøke. Dagsavisens kunstanmelder Lars Elton har samlet noen utstillinger han tror kan være verdt en reise.

Kunst

Hans Kristian Borchgrevink Hansen

«Småfuglen letter»

Kunstbanken, Hamar, 27/5 – 7/8 2022

Noen kunstnere står som påler i kunsthistorien. Jakob Weidemann har markert seg som en av de viktigste modernistene. Etter at han døde, ble kona Annas og hans småbruk Ringsveen gjort om til en stiftelse som lånes ut til kunstnere. En av dem som har fått bo der, er Hans Kristian Borchgrevink Hansen. I tillegg til å være sønn av to sentrale, norske samtidskunstnere, er han en dyktig kunstner selv. Mens han bodde på Ringsveen med sin samboer dykket han ned i den arven Weidemann har etterlatt seg. Utstillingen i Kunstbanken på Hamar viser både små objekter og en film, «Småfuglen letter», som på sitt særegne vis fanger den stemningen et berømt kunstnerektepar etterlater seg i et hus.



Kunst

Rina Eide Løvaasen

«Chances Are Great That...»

Kunsthall Grenland, Porsgrunn, 10/6 – 31/7 2022

Når Rina Eide Løvaasen viser sin første store separatutstilling i Norge, tar hun i skikkelig. Da tenker jeg på den lange tittelen, «Chances Are Great That A Delicacy Of Perception And Essential Truth Are Not Attainable», men også på måten hun fyller det høyloftede gallerirommet i Kunsthall Grenland. Hun er født i Porsgrunn, men bor og arbeider i Malmø. Derfra har hun bygget en multidisiplinær karriere som bygger på utstrakt bruk av ulike kunstneriske medier og teknikker. Tidligere har hun blitt lagt merke til for sine spesielle glassobjekter. I tillegg til maleri omfatter utstillingen objekter i ulike materialer, lyd fra opptak ute i felten, videoprojeksjoner og performance/dans. Performanceprogrammet er allerede gjennomført, men utstillingen er så overveldende at et besøk gir rikelig med inntrykk til hele sanseapparatet.


Kunst

«Gjenklang»

Erkebispegården, Trondheim, 9/7 – 28/8 2022

I rekken av spesielle utstillingsbygg stiller Erkebispegården i Trondheim i en særstilling. Her sitter historien i veggene, og samspillet med Nidarosdomen gir utstillingslokalet en helt spesiell atmosfære. Sommerens utstilling presenterer verk av tre kunstnere. Erlend Leirdal viser skulpturer i tre, Heidi Bjørgan viser fargesterke keramikk-konsoller, og Anne Kampmann viser maleri med hennes spesielle figurverden. Årets utstilling er organisert av det private galleriet Dropsfabrikken, mens de to tidligere sommerutstillingene har vært organisert av K.U.K. Det nyåpnede kunstsenteret viser for tiden en flott utstilling med Anne-Karin Furunes og kolleger.


Kunst

Lars Elling og Håvard Homstvedt

Peder Balke-senteret, Kapp, 18/6 – 28/8 2022

Noen visningssteder har en egen aura. Peder Balke-senteret på Toten, ved Mjøsas vestre bredd, huser den tidlige 1800-tallsmalerens faste utsmykning av den gamle embetsgården. De senere år er bygget brukt som galleri for skiftende utstillinger. Både kunstnerne og publikum har glede av samspillet mellom Balkes monumentale veggutsmykkinger og samtidskunsten. I sommer er det Lars Elling og Håvard Homstvedt som fyller bygget, i september følger kunstnerparet Sidsel Hanum og Arve Rønning etter. Elling har nylig fått stor oppmerksomhet for sin første roman, men det er som billedkunstner han har skapt seg et navn. Håvard Homstvedt er kanskje ikke like kjent som Lars Elling, men han er en dyktig kunstner som utfordrer publikums form- og fargeforståelse. Den ekspressive keramikeren Beate Juell stiller også ut gjennom hele sommeren.


Kunst

«Dyrisk – Sommarutstillinga 2022»

Seljord kunstforening, Seljord, 25/6 – 31/7 2022

«Mange rare folk og dyr» synger 75-års jubilerende Wenche Myhre i en av sine sanger. Strofen passer godt som inngang til årets sommerutstilling i Seljord. Der vil du møte et kobbel «dyrisk inspirerte» kunstnere som sammen med avistegneren Fredrik Stabel fyller Kunstlåven i sommer. Stabel, Dusteforbundets far, bodde i sin tid i Seljord, som i tillegg til kunstforeningen er kjent for Seljordsormen. Den er så vidt vites ikke med i sommerutstillingen, men du får se hele 170 kunstverk av 23 kunstnere. Bygda midt i Telemark har vært et sommerlig kunstsenter i flere tiår. I år sikter de mot en dypere mening, og ønsker å la kunsten være startpunktet for diskusjoner om dyrevelferd, dyreverd (på linje med menneskeverd), miljø og etikk.


Kunst

Lars Ø. Ramberg:

«Freiheit»

Bomuldsfabriken kunsthall, Arendal, 25/6 – 2/10 2022

En butikk du ikke kan gå inn i, jødiske skrifttegn på stenplater, kasser som danner en labyrint: Utstillingen til Lars Ø. Ramberg kan se ut som en lagerhall, men den stiller publikum overfor en rekke utfordringer som rokker ved vår måte å forstå verden på. Ramberg har bodd mange år i Berlin, så det at utstillingstittelen «Freiheit» er på tysk, kommer ikke som noen overraskelse. Frihetsbegrepet peker også tilbake til «Zweifel»-prosjektet fra 2005, da han satte ord på tyskernes vansker med å hanskes med gjenforeningen. Han fikk plassert et ni meter høyt og 42 meter langt neonord («Tvil») på taket til det modernistiske parlamentsbygget i tidligere Øst-Berlin. Utstillingen i Arendal er Lars Ø. Rambergs første, omfattende separatutstilling i Norge.

Mer fra Dagsavisen