Kultur

Groover i gruvebyen

Chilenske Melissa Aldana er på vei til Norge med sitt sterkeste album så langt i bagasjen.

---

Melissa Aldana

12 Stars

Blue Note

---

Kongsberg Jazzfestival kan neste uke by på et møte med det chilenske stjerneskuddet Melissa Aldana, som har gjort seg bemerket på jazzscenen i New York, ikke minst etter at hun for snart ti år siden vant prestisjefylte Thelonious Monk International Jazz Competition. I bagasjen har tenorsaksofonisten med seg et ferskt album, hennes første på plateselskapet Blue Note, som også ga ut enkelte av albumene til Aldanas musikalske forbilde Sonny Rollins.

Hun kommer til Kongsberg med en kvartett hun har ledet siden 2017, med Pablo Menares (bass), Kush Abaday (trommer) og ikke minst Lage Lund (gitar), en kvartett som på albumet er utvidet med pianist Sullivan Fortner. Lund, som har flyttet tilbake til Norge etter mer enn 20 år i USA og nå underviser ved Norges musikkhøgskole, spiller en viktig rolle på dette albumet, ikke bare som den eminente gitaristen han er, men også som produsent og medkomponist.

Han leverer første glimt av smakfulle harmonier allerede i starten av åpningslåten «Falling», der det meste likevel handler om Aldana, som med sine energiske melodiske løp viser hvorfor hun regnes som en av de fremste yngste saksofonistene på den amerikanske jazzscenen i dag. Dette er ett av høydepunktene på albumet, et annet er «The Bluest Eye», med navn etter Toni Morrisons debutroman. Her viser også Lund noe av styrken sin som solist, før gitaristens myke og uanstrengte spill flettes sammen med den rene tonen fra Aldanas tenorsaksofon til et teppe av melodisk vellyd.

Når det nå er klart for festivalsommer og Kongsberg er rett rundt hjørnet: Aldana er et av flere navn det er verdt å få med seg på festivalens sterke program, som også omfatter flere fremragende saksofonister, som Marius Neset, den tyske bautaen Peter Brötzmann og de to svenskene Per Texas Johansson og Fredrik Ljungkvist, i hver sitt svensk-norske kollektiv, «Unionen» og «Parish». Stian Carstensens åpningskonsert blir raskt et høydepunkt. Pianist Anja Lauvdal på plass i flere settinger, blant annet i trio med William Parker (bass) og Hamid Drake (trommer). Pianist Liv Andrea Hauges stiller med et ungt stjernelag til verket «Hva nå, Ekko?», mens gitarist Hedvig Mollestad stiller med en krafttrio med Ståle Storløkken og Ole Mofjell, utvidet med Shahzad Ismaily og Ingrid Laubrock til verket «Kalablikk».

Melissa Aldana: 12 Stars


Nyeste fra Dagsavisen.no: