Kultur

Høy standard

Lise Hvoslef synger jazzens standardsanger oversatt til norsk. Sånn høres de helt nye ut.

---

Lise Hvoslef

En egen ro

Lise Hvoslef Records

---

Etter et par uker der denne spalten har stått i frijazzens tegn er det klart for noe helt annet: De gamle standardlåtene, med sin egne ro. Lise Hvoslef gjør dem imidlertid på sin helt egen måte – på norsk. Tekstene er oversatt av den anerkjente lyrikeren Kristin Storrusten. En ting å sette sitt preg på standardsangene med stemmens personlige egenskaper. Når de får norske tekster blir de virkelig nye. – Jeg opplever at man lytter til tekst på en annen måte når den er på morsmålet, sier Hvoslef. At hun har helt rett i dette har vi hørt utallige eksempler på i andre sjangere.

Lise Hvoslef har med seg et godt lag av musikere på sitt andre album: Eyolf Dale (piano), Ellen Brekken (bass), Kristoffer Kompen (trombone) og Magnus Sefaniassen Eide (trommer). Kompen gjør en nydelig intro og outro på «Jeg klarer meg fint til solnedgang» («Round Midnight»), og minner oss om at trombone er for sjelden å høre som soloinstrument. Brekken får stor plass alene i kompet i «Tanken på deg» («My One And Only Love»). Dale briljerer først og fremst i «Ikke nå og da» («This Is Always»). Og selv om Eide ikke får noen trommesoloer å briljere med er spillet hans så følsomt og fleksibelt at det hever standarden enda et hakk.

Ikke alle melodiene kommer rekende over havet. Albumet har fått tittel etter sangen «En egen ro». Denne framføres som en hyllest til Radka Toneff, som sang «A Certain Peace» av Arild Andersen og Nikki Giovanni på sitt andre album, i 1979. Tittelen til tross blir dette albumets livligste stund, med ekstra stort spillerom for bandet.

Albumet til Lise Hvoslef kom egentlig ut i vår, men dette er tidløs musikk som holder seg godt, ikke bare i måneder, men år. For som hun synger i «Ikke nå og da»: «Det her ække nå og da, det er alltid». Denne foregår attpåtil en midtsommerkveld, så sangen er sannelig aktuelt nok.

Lise Hvoslef: En egen ro

Mer fra Dagsavisen