Kultur

Kveldens dronning: Grace Jones

Utrolige Grace: Et levende kunstverk i Sofienbergparken.

---

5

FESTIVAL

Grace Jones

Piknik i Parken, torsdag

---

– Gi meg rødvin, her skal jeg ha nattverd (communion), erklærer Grace Jones, med sin karakteristiske jamaicanske aksent. Hun får et glass, setter rødvinen i vrangstrupen, hoster litt, gliser, og så synger hun en helt streit, følsom gospelversjon av «Amazing Grace». Kledd i svart fra topp til tå, det vil si en gigantisk kirkehatt og en høyskåret body over nettingstrømper og høyhælte støvletter som stopper midt på låret.

Grace Jones, Piknik i Parken.

Det var Grace Jones’ tidlige kveld på festivalen Piknik i Parkens åpningsdag. Snart 50 år etter platedebuten fremsto hun som en ustoppelig scenekraft, i toppform etter rapporter fra Bergenfest kvelden før om en sur diva med rusten stemme. Her i Oslo, tvert imot! 74 år er ingen alder i rocken lenger, og Grace Jones bærer alderen med en forfriskende mangel på respekt.

Mesteparten av settet var hitmateriale fra Grace Jones’ sene 70- og tidlig 80-tall, en låtrekke som tilhører noe av det aller beste innen all popmusikk fra denne epoken (og for så vidt hvilken som helst annen). To av låtene var fra det fine, dypt personlige og trolig siste albumet hennes «Hurricane» (2008), sånn for å understreke at det ikke bare var før i tida hun var bra.

Grace Jones, Piknik i Parken.

Grace Jones har gjort festivalsuksess i Oslo før, en spektakulær opptreden som avslutning på Øyafestivalen 2016, da hun bare så vidt var rundet pensjonsalderen. Til den litt mindre Piknik i Parken-hovedscenen kom hun med en mindre storslått produksjon, ikke så mye kostymeshow, en mer, eh, avkledd Grace Jones. Men med mer plass for personligheten og den store stemmen til å skinne gjennom. Hun kom på scenen ikledd sid sort kappe, dødningskalle-maske i gull og høye hæler, og sang Iggy Pops «Nightclubbing» i strålende sol. Før hun kastet både maska og solbrillene og begynte å leke med publikum.

Grace Jones, Piknik i Parken.

Mellom låtene rotet og fomlet hun med kostymene ved siden av scenen mens hun konstant snakket og trallet i mikrofonen, gjorde narr av seg selv, eller simulerte høylytt orgasme, så selv bandet brøt ut i flir.

Under «Private Life» snerrer og growler hun, mens hun draperer et rødt slør rundt seg. Det er noe nesten skulpturelt med hvordan hun poserer. Hun blir til et levende kunstverk på scenen. Slik hun gjennom hele sin karriere har krysset grensene mellom pop og performance, mellom mote og kunst, reggae og rock, mellom øst og vest; Kingston, Jamaica via Paris, New York og London.

Grace Jones, Piknik i Parken.

Akkurat «Private Life» (1985) er kanskje hennes aller største øyeblikk på plate, der hun var akkompagnert av den sublime rytmeduoen Sly & Robbie, i det legendariske karibiske studioet Compass Point. I parken i Oslo nådde versjonen ikke helt samme høyder. Det åtte-personers bandet låt generelt underlig spakt sammenlignet med Grace Jones. Eller kanskje de bare holdt seg tilbake for å la hovedpersonen få rom. Iallfall var diskanten tjukk og bassen tynn, og det var litt synd.

Men for et show hun holdt! Gud, sex, død, men mest av alt liv, nytelse og glede. Det er liksom livet som utspiller seg der oppe på scenen, der Grace Jones holder på. Under “Pull Up To The Bumper” – som ikke handler om lukeparkering på Løkka – gikk hun ned fra scenekanten, og vandret fram og tilbake i scenegraven i flere minutter, tydelig lykkelig over nærkontakten med publikum.

Grace Jones, Piknik i Parken.

Før hun vaklet opp en gardintrapp på høye hæler, mens bandet satte i gang den elegante, endeløse grooven på «Slave To The Rhythm». Så fant hun fram en rockering og holdt den gående rundt midjen hele låten igjennom. Den var lang, og Grace Jones var ikke andpusten et sekund!

Grace Jones, Piknik i Parken.

Det er en stor festivalhelg i gang i hovedstaden nå, med Over Oslo på Grefsenkollen, VG-lista topp 20 på Rådhusplassen i morgen, samtidig med Alicia Keys i Oslo Spektrum. Det er jazzfestivalen Motvind og den nye festivalen FOMA på Fornebu, og Piknik i Parken fortsetter, men altså Grace Jones! Hvilken scenepersonlighet kan toppe dette i festivalsommeren 2022?

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Grace Jones, Piknik i Parken.Nyeste fra Dagsavisen.no: