Kultur

Regn med Oslos nye festival Loaded. Og Wilco

Det er en ny festival til byen. I den trangeste festivalmåneden greide Loaded å sette spor etter seg, selv om den ble truffet av sommerens hittil verste tordenbyger i Oslo.

---

FESTIVAL

Wilco, The Dream Syndicate, Thomas Dybdahl, m.fl.

Loaded

Konraskjæret i Oslo, lørdag 11. juni

---

Bare en konsert måtte avlyses helt, mens publikum holdt stand under tordenværet og høljregnet som truet med å skylle den nye festivalen Loaded ut på fjorden på dens tredje og siste dag. Så skal det sies at Loaded har et beskjedent publikumstall i forhold til for eksempel OverOslo, langt mindre Øyafestivalen. På størrelse med sistnevnte blir de aldri, men som en byfestival midt i sentrum av Oslo har de et potensial for å vokse.

Man får litt følelsen av å være tilbake på Norwegian Wood, eller på Piknik i Parken mens de ennå var i Vigelandsparken. Toppnavn som The National, Susanne Sundfør, Thomas Dybdahl og Wilco setter en musikalsk kurs, og den er ganske så voksen, men underskogen rommer mange sjangre og band med stort fanpotensial. Blant dem indieyndlinger som Wet Leg og Sharon Van Etten, samt svenske Daniel4Ever.

Loaded, Oslos nye festival på Kontraskjæret

Thomas Dybdahl og Wilco

Dagsavisen kom seg ikke på Loaded før på den siste av årets tre dager. Det ble en dag da band som Wilco og Thomas Dybdahl valgte å la seg imponere av et standhaftig publikum snarere enn å tenke på tordenregnet, og leverte konsertsett av skyhøy kvalitet. Da hadde vi blitt fortalt hvor fint det var de to første dagene, med tre scener og et publikum daglig på 2-3.000. Oslo har mange fine festivaler, og nå skal også Loaded være med å kjempe om de fremste superlativene. Er den den hyggeligste? Den koseligste? Eller den triveligste eller mest idylliske? Lørdag kveld var den i hvert fall den våteste.

Loaded, Oslos nye festival på Kontraskjæret

Men selv med torden og pøsregn er Loadeds nye beliggenhet på Kontraskjæret, med festningsmurene, fjorden og Rådhusplassen nedenfor som ramme, med på å forsterke inntrykket av at her er det en lavskuldret festival med høye ambisjoner som fortjener en sjanse til. For den som måtte lure, så skulle Loaded i utgangspunktet blitt arrangert på Vulkan. Men logistikken langs Akerselva er åpenbart vanskelig. Kanskje viser det seg at tvangsflyttingen til langt mer inkluderende Kontraskjæret, fra et område som kan framstå så hipt at det begynner å bli parodisk, er et lykketreff.

Loaded, Oslos nye festival på Kontraskjæret

The Dream Syndicate

Valget av navnet på festivalen kan vi diskutere en annen gang, men at de legger seg på et musikalsk nivå som skal treffe musikk- og festivalelskere er det liten tvil om. Jeff Tweedy i Wilco har skyhøy stjerne et sted mellom americanaen, støyrocken og countryen. The Dream Syndicate er heltene alle Wilco’er i hele verden står på skuldrene til, og de favner i tillegg rockeelskere med sin melankolske, drønnende musikk hvor gitarene står i sentrum.

Gitarer er i det hele tatt et stikkord for Loaded. Vidar Vang & Bandet, den gjenforente vennegjengen fra Nord-Norge som har nye låter ute og mye erfaring under skjorta siden sist, fikk den oppmerksomheten de fortjente på den mellomste scenen, Pro. Inn fra sidelinjen på samme scene etter timers utsettelse kom en herlig konsert med Daniel 4Ever, bandet til Daniel Boyacioglu, svensk slampoet, lyriker og dramatiker som har knyttet sammen folk med forankringer til blant andre Robyn.

Loaded i Oslo.

Tekstmessig resiterer han poetisk agitasjon om å være på utsiden av fellesskapet i Sverige, til et mangslungent musikkteppe av funk, hip hop og hornmusikk. Og bare det å gjøre Bowies «Life On Mars» med dels improvisert knallhard politisk lyrikk på festival, opprinnelig laget til en hyllestkonsert, en time forsinket i regnet, er det ingen noensinne som gjør etter han. Spielbergs derimot, som skulle spilt senere på kvelden, gikk ut av programmet til fordel for Daniel 4Ever.

Loaded, Oslos nye festival på Kontraskjæret

Ved siden av Daniel 4Ever ble Thomas Dybdahl til gjengjeld den norske overraskelsen denne kvelden for mange som ikke har fulgt han siden hans første drømmende tristesseplater. Nå har han samlet et imponerende lag musikere rundt seg: stortalentet Vegard Lien Bjerkan på orgel, unikumet Gard Nilssen på trommer, Ole Morten Vaagan på bass og Lars Horntveth på litt av hvert. Dybdahl gikk høyt og energisk ut, utadvendt, fleipende og på hugget, og bandet var like skarpkledd som han selv. Det er perfeksjon i hvert et anslag, hver en tone, hver finte.

Har man ikke hørt Dybdahl på en stund byr han også på et overraskende variert kobbel av låter, med alt fra materialet på albumet «Fever» (ja, utgitt samme uka som Norge stengte på grunn av korona) til «A Lovestory» fra «Monstertorsdag» og «That Great October Sound». Dybdahl er en konsertartist som løfter seg mer og mer for hver gang man ser han, og Loaded-konserten pekte også framover mot større energisk variasjon og nye låter, uten at han mistet kjernepublikummet og deres preferanser av syne.

Loaded, Oslos nye festival på Kontraskjæret

Tordenvær over Oslo

Høydepunktet ble på mange vis The Dream Syndicate med Steve Wynn. De var et av de mest innovative bandene i grenselandet rock, støy og psykedeliske drømmer som kom ut av Los Angeles på 1980-tallet, og en stund ble de bortimot norgesvenner på konsertfronten. Album som «The Medicine Show» og «Out Of The Grey» er siden blitt sjangerpensum. Så ble det stille fram til for om lag ti år siden da de kom sammen på nytt. Konserten på Loaded var den vitamininnsprøytingen man trengte etter at Thomas Dybdahl akkurat gikk klar av uværet og man ble tvunget til å vente i ly for vann, vind og torden.

Loaded

Svenske Daniel4Ever som skulle spilt da, ble utsatt, og akkurat idet man lurte på om hele kvelden skulle bli avlyst kom lysningen og med den The Dream Syndicate. Steve Wynn er fortsatt sjef, og samspillet mellom han og gitarist Jason Victor er uslåelig. Trommelsager Dennis Duck har vært med siden starten for over 40 år siden. Bassist Mark Walton er den andre «nye» i bandet, siden han kom inn først i 1983.

Loaded, Oslos nye festival på Kontraskjæret
Loaded, Oslos nye festival på Kontraskjæret

Og så Wilco. Norgesvenner fra tid til annen de også, og et av verdens beste band siden det brøt se ut av Uncle Tupelo og foretok noen stilskifter i retning rockens psykedeliske villnis som ikke alle i country- og americanaland følte seg hjemme i. Tweedy selv sentralt plassert i et band som ikke gjør all verdens ut av seg visuelt, men de kompenserer i høy grad musikalsk og serverer låter som smekter i det ene øyeblikket, og får deg til å lure på om PA-en brøt sammen i det neste. Wilco i regn ble en mektig opplevelse for de som trosset været, folk som kom tilbake igjen og som visste at dette skulle de ikke gå glipp av. Tenk hvilket publikumspotensial Loaded kunne hatt om festivalen lå badet i sol. Og likevel, en festival der Thomas Dybdahl og medlemmene i The Dream Syndicate, i likhet med sitt eget publikum, går ut i regnet med en øl i et plastglass for å oppleve Wilco, er verdt å heie på.

Se flere bilder fra Loaded her:

Loaded, Oslos nye festival på Kontraskjæret
Loaded, Oslos nye festival på Kontraskjæret
Loaded, Oslos nye festival på Kontraskjæret
Loaded, Oslos nye festival på Kontraskjæret
Loaded, Oslos nye festival på Kontraskjæret
Loaded i Oslo.
Loaded i Oslo.
Loaded i Oslo.
Loaded i Oslo.
Loaded i Oslo.


Mer fra: Kultur