Kultur

Jazz som protestmusikk

Musikken markerer seg politisk, med frijazz mot rasisme, og Motvind-festivalen neste uke.

---

JAZZ

Forskjellige artister

«Frijazz mot rasisme»

Smalltown Supersound

---

Jazzmusikken trives godt i opposisjon, og har en lang tradisjon som politisk uttrykk, som hever seg over diskusjoner om instrumentalmusikk kan være radikal i seg selv. Lite konkretiserer dette bedre enn tiltaket «Frijazz mot rasisme». For to år siden begynte en gjeng lokale musikere å spille frijazz for å overdøve SIAN-arrangementer i Stavanger. Initiativet ble fulgt opp i Oslo. Nå er det kommet et album som markerer denne innsatsen. Ikke tatt opp under noen av demonstrasjonene, men et samlealbum med 18 helt forskjellige spor av musikk i fri form.

Samtid med denne utgivelsen er det Motvind-festival i Oslo igjen i neste uke. – Begge er uttrykk for en vibrerende scene som er opptatt av mer enn å bare sende fakturaer og å registrere seg hos Tono. Miljøet er stort og variert, med mange som bryr seg om at kulturlivet skal være mer mangfoldig og bærekraftig, sier Andreas Røysum. Han har ledet Motvind siden starten, gikk i spissen for «Frijazz mot rasisme» i Oslo, og spiller selv på det nye samlealbumet deres.

Motvind-festivalen startet i 2016 som en korreks til et festivallandskap som de mener er preget av kommersielle krefter, skyhøye billettpriser, tannløs programmering og etisk tvilsomme sponsoravtaler. I flere år ble den arrangert samtidig med Kongsberg Jazzfestival, som Røysum beskriver som «et tydelig eksempel på et generelt fenomen», men som siden har avsluttet sitt omdiskuterte samarbeid med Kongsberg Gruppen.

Motvind begynner torsdag med bestillingsverket «Harmonic Consciousness» av Kjetil Jerve, framført i Grønland Kirke, med dusinet fullt av musikere i ryggen, med bakgrunn fra jazz, improvisasjon og samtidsmusikk. Fredag og lørdag er det en rekke konserter på Nasjonal Jazzscene. Fra 15. til 17. juli blir det ny Motvind-festival, i Middelalderskogen i Numedal.

Det kan også nevnes at fjorårets bestillingsverk for Motvind, «Urfuglen» med Christian Winther, er på vei til å komme ut på plate, med singelen «109» som en forsmak. Winther er også en av deltakerne på «Frijazz mot rasisme», et dobbeltalbum som kommer som en manifestasjon om at dette frie feltet er både variert og inkluderende, og langt mindre farlig å høre på enn mange liker å tro.

Forskjellige artister: Frijazz mot rasisme

Mer fra Dagsavisen