Kultur

Seljefløytelåter – en stor naturopplevelse

Hans Fredrik Jacobsen spikker seljefløytene sjøl, og spiller med skogen som akkompagnement.

---

Hans Fredrik Jacobsen

Svadilja

Heilo

---

For nøyaktig et år siden fikk jeg en invitasjon fra Hans Fredrik Jacobsen om å være med ham og lydmann Audun Strype på tur til sistnevntes hytte på Krokskogen, for å lage seljefløyter, og se dem spille inn et album der etterpå. Det var ikke nødvendig å være med på hele turen, for de kom til å stoppe og lage fløyte så fort de så et godt emne.

Dessverre passet det ikke for meg den uka. Elgen hadde dessuten spist opp selja på forhånd, men Jacobsen hadde «juksa litt» og tatt med sine hjemmelagede fra Tolga. Nå kan alle høre det vidunderlige resultatet på albumet «Svadilja». Et album for solo seljefløyte, sju fløyter i forskjellige størrelser og tonearter. Dette instrumentet vi lærte å spikke til i barndommen, en glemt kunst for min del, men Jacobsen har perfeksjonert den til fingerspissene.


Hans Fredrik Jacobsen er en veteran i det norske vise- og folkemusikkmiljøet. Helt fra 80-tallet med gruppa Kalenda Maya, senere med en rekke soloplater, og Hulbækmo/Jacobsen Familieorkester, med kone Tone Hulbækmo og deres sønner Alf og Hans. Det var han som spilte fløyte da Secret Garden vant Eurovision, og han er med på 100 plater med andre artister.

På «Svadilja» er han i sitt ess. Ute i naturen, med fuglesang som eneste akkompagnement. 21 arter er representert. Det skal gå an å høre insekter også. «Av og til i slike stunder, når skogen bugner av saftgrønn og sevjemjuk selje, tenker jeg at dette burde alle gjøre, det er nok å ta av, og det er helt gratis. Å få til en god fløyte er ren lykke», sier Jacobsen i forbindelse med utgivelsen. Det er ren lykke å høre på også. De fleste melodiene er skrevet av Jacobsen selv, men her er også noen tradisjonelle seljefløyteslåtter, og han er raskt innom «Kom mai du skjønne milde» for å hedre måneden musikken ble laget i.

Når anmeldelsen av «Svadilja» kommer i denne spalten er det lov å spørre om det er jazz? Neppe, men hadde de liflige tonene blitt spilt på saksofon i stedet for seljefløyte er jeg sannelig ikke sikker. God musikk kjenner ingen grenser.

Spiller i de botaniske hagene i Oslo 29. mai, i Stavanger 9. juni.

Hans Fredrik Jacobsen: Svadilja




Mer fra Dagsavisen