Kultur

Pent med piano

Nye møter med to av landets ledende pianotrioer, tilbake med sine tredje og fjerde album

---

Espen Berg Trio

Fjære

Odin

---

---

Kjetil Mulelid Trio

Who Do You Love The Most?

Rune Grammofon

---

Snart tre år er gått siden vi omtalte de forrige albumene fra pianotrioene til Espen Berg og Kjetil Mulelid, som begge også kom med på vår liste over årets beste i 2019. Pussig nok er de tilbake med nye album samtidig.

I pressemeldingen for albumet til Espen Berg Trio siteres en britisk omtale med formuleringen «det overfylte feltet av post-Esbjörn Svensson Trio-trioer». Det er en dristig formulering for dem å gjenta, for både Bergs og Mulelids plasserer seg komfortabelt i dette feltet selv, selv om de gjør det med egen stil og selvsikkerhet. Det fantes forresten pianotrioer før EST også.

«Fjære» er morsomt nok det fjerde albumet til Espen Berg, Bárdur R. Poulsen (bass) og Simon Olderskog Albertsen (trommer). Denne gangen med gjesteopptredener som utfordrer selve triobegrepet. De begynner flott med Mathias Eick på trompet i «Vintermørke», som også høres helt relevant ut på vei mot årets lyseste tider. Hanna Paulsberg kommer inn på saksofon i den minst like pene «Åkervise». Espen Berg har ofte vært pianist for Silje Nergaard, som er med på å avslutte albumet i en versjon av Paul Simons «I’d Do It For Your Love». Trioen overbeviser også som nettopp trio i sporene de har helt for seg selv. Med lekende, frie tøyler i «XVII», aller sprekest i den rocka «The Fourth Awakens», mest ettertenksomt i «Svalbard».


Kjetil Mulelid Trio, med Bjørn Marius Hegge og Andreas Winther.

Kjetil Mulelid er en sentral spiller i nyere norsk jazz, i fjor med et nydelig solo-solo-album, og med gruppa Wako (der også Poulsen og Albertsen fra Espen Bergs Trio er med). Han er dessuten bassist for Siril Malmedal Hauge, og en av drivkreftene i plateselskapet Øra Fonogram. Sammen med Bjørn Marius Hegge (bass) og Andreas Winther (trommer) rendyrker han trioformatet på plate for tredje gang.

Igjen handler det om melodiøse, ofte melankolske stemninger i et krystallklart lydbilde. «Imagine Your Front Door» er en kort improvisasjon. Kunne de tillatt seg mer sånt? Albumet byr ellers ikke på veldig store variasjoner, men legger seg godt til rette i en vedvarende følelse av lyrisk velvære – perfeksjonert i avslutningen «Morning Song». I tillegg til Mulelids egne komposisjoner kommer en versjon av kulthelten Judee Sills «The Archetypal Man», som viser vilje til å bruke formatet til alle formål. Dette er vakkert hele veien.

Espen Berg Trio: Fjære
Kjetil Mulelid Trio: Who Do You Love The Most?

Nyeste fra Dagsavisen.no: