Kultur

Konsertbransjen mangler folk og utstyr foran festivalsommeren

Bransjeorganisasjoner melder om mangel på kompetanse i livebransjen etter to år med pandemi. Nå har Ukraina-krigen forsterket problemene.

– Kompetanseflukten under pandemien er merkbar i bransjen, særlig for festivaler i distriktene, forteller Tone Østerdal, daglig leder i festival- og konsertbransjens organisasjon Norske Kulturarrangører.

Etter to år med avlysninger og stengte dører er Festival-Norge klart for festivalsommer igjen. Fra slutten av mai til slutten av august er det store festivaler og utendørs konserter igjen landet rundt – se Dagsavisens store festivalguide.

Men det er ikke bare å trykke på knappen igjen etter koronanedstengningen.

Forlot bransjen

– Pandemien har gjort at svært mange lys-, lyd- og sceneteknikere forlot bransjen og at rekrutteringen stoppet opp. Vi så at svært mange av landets arrangører merket disse konsekvensene i sin drift, forteller daglig leder i Kulturrom Karen Sofie Sørensen.

Situasjonen er verre enn fryktet

—  Karen Sofie Sørensen, daglig leder Kulturrom

Til uka kommer rapporten «Forestillingen er avlyst» som kartlegger kompetanseflukten fra den scenetekniske delen av kulturbransjen under pandemien. Rapporten er utarbeidet av Telemarksforskning for Kulturrom, den statlige tilskuddsordningen for øvingsrom og utstyr.

– Kompetanseflukten i sceneteknisk bransje har vært løftet fram som en av de mest alvorlige konsekvensene for kulturlivet, men det var ingen andre rapporter eller kartleggingsarbeid som tok tak i denne tematikken, sier daglig leder Karen Sofie Sørensen om bakgrunnen for rapporten fra Telemarksforskning.

Kompetanseflukten har ført til at arrangører sliter med å få tak i teknikere, og at konserter og forestillinger blir avlyst og nedskalert, skriver Kulturrom i presentasjonen av rapporten, og konkluderer: «Det er dårlig nytt når vi er på vei inn i noe som ser ut til å bli en svært travel festivalsommer».

– Rapporten viser at situasjonen på mange måter er verre enn fryktet, mener Sørensen..

Halvparten mangler personell

En ny utdanning innenfor sceneteknikk på Fagskolen Oslo skulle startet høsten 2022, men godkjenningen av utdanningen ble nylig utsatt til 2023. Det fikk kunstnerforbundet Creo til å reagere, og påpeke at halvparten av norske arrangører nå mangler teknisk personell, ifølge foreløpige tall fra Kulturrom. I den kommende rapporten fra Kulturrom svarer over halvparten av de spurte arrangørene at det er sannsynlig at planlagte arrangementer ikke kan gjennomføres i 2022 på grunn av mangel på sceneteknikk. Den fullstendige rapporten legges fram på torsdag.

– Kompetanseflukten handler dessuten ikke bare om sceneteknisk bransje, påpeker Tone Østerdal i Norske Kulturarrangører.

– Hele næringskjeden kjenner på dette nå, både hos arrangørene selv, og med tanke på serveringspersonell, sjåfører og aktører innen arrangementssikkerhet. Vi hører også fra festivaler som sliter med å skaffe nok frivillige, forteller Østerdal.

Krig rammer tilgang på scenerigg

Nylig deltok Østerdal på den internasjonale live-bransjens konferanse i London, der flere aktører rapporterte om ringvirkninger av krigen i Ukraina for forsyningskjeden i turnébransjen.

– Internasjonalt meldes det om at krigen bare forsterker utfordringene for bransjen i kjølvannet av pandemien. Russland og Ukraina er to av verdens største stålprodusenter, dette markedet rammes nå av sanksjoner og krig, noe som igjen rammer tilgangen på scenerigger og annen infrastruktur. Og mange sjåfører av trailere og såkalte nightlinere – turnébusser – kommer fra Ukraina og nabolandene. Flere internasjonale turneer står i fare fordi man rett og slett ikke har folk til å kjøre artister, crew og produksjonsutstyr, melder Østerdal.

Tone Østerdal

Dermed er det mangel på både scenerigg og sceneriggere foran live-sommeren.

– Det er et enormt press både på arbeidskraft og scenerigger nå. Flere melder om at de må skaffe rigg og annet utstyr fra flere ulike leverandører for å få totaliteten til å gå opp. Dette er heller ikke unikt for Norge, men noe arrangører i hele Europa kjenner på. På den internasjonale bransjekonferansen i London nylig var dette en mye diskutert problematikk. Det ble vist til arrangører som har måttet nedskalere eller avlyse sommerens planer på grunn av at de rett og slett ikke greier å få på plass tilstrekkelig med infrastruktur og folk, melder Tone Østerdal i Norske Kulturarrangører.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen