David Gilmour har basert den nye utgivelsen til Pink Floyd på et videoopptak av ukrainske Andriy Khlyvnyuk. Gilmour fikk se Khlyvnyuk, til vanlig frontmann i gruppa Boombox, nå en del av den militære reservestyrken, som sto utenfor en kirke i Kyiv og sang en frihetssang fra 1. verdenskrig: «Oi u luzi chervona kalyna», om den røde busken korsved i enga. Den har vært mye brukt i Ukraina siden den russiske invasjonen for seks uker siden.
«Hey, Hey Rise Up» er altså denne sangen framført av Andriy Khlyvnyuk, i et typisk Floyd-arrangement, med en lang gitarsolo av David Gilmour i velkjent stil. Gilmour fikk med seg sin gamle medspiller Nick Mason på trommer, og bestemte seg for å gi den ut som Pink Floyd. Et varemerke som er gull verdt i en slik sammenheng, i forhold til om Gilmour hadde gitt ut sangen i sitt eget navn.
[ Protestsanger mot krigen: Give Peace A Chance ]
Sist vi hørte fra Pink Floyd var med albumet «The Endless River» i 2014. Dette var imidlertid basert på opptak som ble til overs etter «The Division Bell» i 1994, så «Hey, Hey Rise Up» er egentlig deres første nye på 28 år. Om det da virkelig er en «ny» sang er en diskusjon av akademisk interesse, som vi lar ligge i denne omgangen. Guy Pratt spiller bass, Nitin Sawhney tangenter på opptaket som det bare tok en uke å få gitt ut. En viss forskjell fra gruppas arbeidsmetoder i gamle dager.
David Gilmour har en ukrainsk svigerdatter, og barnebarn som derved er halv ukrainske. – Vi, som alle andre, har kjent på raseriet og frustrasjonen over denne grusomme invasjonen, der et fredelig demokratisk land får folket sitt myrdet av en av verdens supermakter, sier David Gilmour i en kommentar til utgivelsen. Han har kjent Andriy Khlyvnyuk siden hans gruppe Boombox skulle være med på en støttekonsert Gilmour arrangerte i London for et friteater i Hviterussland, der flere medlemmer var blitt fengslet. Khlyvnyuk fikk ikke visum, men resten av bandet hans akkompagnerte Gilmour da de spilte «Wish You Were Here» for ham.
[ Pop i uke 10: Sanger i krigstid ]
Det skygger litt for prosjektet at Pink Floyds leder gjennom mange år, Roger Waters, ikke ble med på dette. Han har ikke spilt med de andre i bandsammenheng siden «Live 8»-konserten i London i 2005. Kampen mot krig er Waters’ store fanesak, som kommer spesielt godt fram i alle versjonene av «The Wall» i årenes løp. Waters har uttrykt motstand mot invasjonen i Ukraina, men har samtidig advart mot demonisering av Russland. I en diskusjon med en 19-år gammel ukrainsk jente på sosiale medier vikler han seg inn i pasifistisk ønsketenkning om fred i et nøytralt Ukraina, som han mener gjør det vanskelig for ham å støtte den militære motstanden.
[ Roger Waters angrep alle overmakter på Nobels Fredssenter ]
Til avisa The Guardian sier Gilmour dette om Waters: «La meg bare si at jeg ble skuffet, og la oss komme oss videre. Tolk det som du vil.» Dette er og blir det sørgelige paradokset i Pink Floyd-historien: At den innbitte fredsaktivisten Roger Waters ikke klarer å kommunisere med sine gamle venner. Gilmour har sørget for at innspillingene Pink Floyd gjorde etter at Waters sluttet er blokkert fra digitale plattformer i Russland.
Inntektene fra «Hey, Hey Rise Up» går til humanitære hjelpeorganisasjoner i Ukraina.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/OEZC5M7LWBDSLPKYITDSKAWQ7I.jpg)