Kultur

Ingen Oscar til Norge. Will Smith stjal showet da han slo til Chris Rock

Oscar-håpet glapp for norske «Verdens verste menneske», «CODA» ble omstridt vinner av Beste film og Will Smith slo til Chris Rock på scenen før han gikk hjem og vant Oscar for beste hovedrolle.

Verdens største og viktigste filmpris, Oscars, var innen rekkevidde for Joachim Triers «Verdens verste menneske», med hele to nominasjoner. Men gjengen bak den norske filmen måtte først se Oscar-håpet glippe i kategorien Beste internasjonale film. Der ble forhåndsfavoritten, japanske «Drive My Car», ropt opp under Oscar-gallaen i Hollywood. Heller ikke i kategorien for beste originalmanus nådde den norske filmen opp. Der gikk prisen noe overraskende til Kenneth Branagh for manuset på «Belfast». Men den største overraskelsen rent prismessig var at feelgood-dramaet «CODA» ble kåret til Beste film.

Sîan Heders film «CODA», som står for Child Of Deaf Adult, handler om familiesamhold, unge drømmer, forelskelse og utenforskap, og en sangglad tenåring som må takle både egne utfordringer og en døv familie som sårt behøver hennes ører, bokstavelig talt. Oscar-prisen er en seier for representasjon innen film, her med fokus på ikke-hørende. Men at en sjangermessig feelgood-film basert på franske «Familien Bélier» vinner den gjeveste Oscar-prisen på bekostning av tyngre kunstneriske priser, vil bli diskutert heftig i tiden som kommer. Filmen vant også en manuspris og prisen for Beste mannlige birolle, til døve Troy Kotsur.

Oscars

At Jane Campion skulle innkassere en av de tunge prisene for «The Power Of The Dog» var ventet, og filmen hadde tross alt 12 nominasjoner på forhånd. Da hun ble kalt opp for å motta prisen for Beste regi, var det som den tredje kvinnelige regissøren i Oscar-historien, etter Chloé Zhao som vant for «Nomadland» og Kathryn Bigelow for «Hurt Locker». «The Power Of The Dog» var lenge favoritt i kategorien Beste film, men det ble med den ene prisen til regi.

Will Smith slo til Chris Rock

Jessica Chastain fikk Oscar for Beste kvinnelige hovedrolle. Hun spiller TV-evangelisten Tammy Faye i filmen «The Eyes Of Tammy Faye», som nylig ble sluppet på Disney+. Oscar-statuetten er Chastains første, og hun danket ut blant andre Penelope Cruz som på forhånd var tippet som vinner i kategorien.

Will Smith fikk prisen for Beste mannlige hovedrolle for «King Richard», og holdt en følelsesdrevet tale om å bli kallet av Gud til å forsvare sin familie og sine nærmeste, og mens tårene trillet enten av skam eller av glede ba han om tilgivelse overfor sine mednominerte og det amerikanske filmakademiet. «Kjærlighet får deg til å gjøre gærne ting», sa han, med tydelig henvisning til at han like før hadde stormet opp på scenen og slått til komikeren Chris Rock i sinne.

Chris Rock slang med leppa om Jada Pinkett Smiths korte hår fra scenen da han skulle dele ut prisen for beste dokumentarfilm. Jada Pinket Smith har vært åpen om at hun har en autoimmun sykdom som gjør at hun mister håret, og Will Smith som satt sammen med Jada reiser seg fra stolen, stormer fram på scenen og slår til Rock før han returnerer til stolen og ber komikeren gjennom noen velvalgte grove gloser om å holde kjeft. Like etter gikk sendingen i svart, men det er uklart om det skyldtes teknisk feil eller en bevisst handling fra produsenten. Alt tyder på at opptrinnet ikke var et planlagt stunt fra Chris Rock og Will Smiths side, og det amerikanske filmakademiet har sendt ut en uttalelse om at de tar avstand fra all form for vold. Ifølge Variety skal politiet i Los Angeles ha uttalt at Chris Rock ikke ønsker å legge inn en anmeldelse. Uansett vil det være et Oscar-opptrinn for historiebøkene.

Se alle nominerte i faktaboksen i bunnen av denne saken, vinnerne uthevet

Oscars


Joachim Trier, Eskil Vogt og hovedrolleinnehaver Renate Reinsve - i en kjole fra Loius Vuitton - kom til Oscar-utdelingen i Dolby Theatre i Los Angeles sammen med motspillerne Anders Danielsen Lie og Herbert Nordrum.

– Jeg vet om mange som sitter hjemme og ser på. Det er i ferd med å bli sent i Norge. De kommer nok til å bli sittende oppe til klokken fem på morgenen, sa regissør Joachim Trier til nyhetsbyrået AP på vei inn på den røde løperen før showet.

 Foto: Chris Pizzello / AP / NTB.

De som satt oppe fikk uansett et show som rommet det meste. Etter dalende seertall de siste årene, var showet i år tilbake i full skala, ledet av et fyrverkeri av en trio: skuespillerne og komikerne Regina Hall, Amy Schumer og Wanda Sykes, som vitset om alt fra covid til representasjon. Selve «høydepunktet« kom likevel da komikeren Chris Rock ble angrepet av Will Smith.

Mange timer før klimakset dro seg til, åpnet Beyonce showet med en spektakulær iscenesettelse av «Dos Oruguitas» fra animasjonsfilmen Encanto før den første prisen under selve showet ble delt ut. Den gikk til Ariana DeBose, på forhånd favoritt til motta prisen for Beste kvinnelige birolle, for «West Side Story». Senere i showet skulle en annen storfavoritt, døve Troy Kotsur i «CODA», vinne prisen for Beste mannlige birolle. Han ble den første mannlige tegnspråkskuespilleren som vinner en Oscar. Da «CODA»-regissør Sîan Heder også fikk prisen for sitt eget tilrettelagte manus, begynte man å ane at «CODA» kunne bli den store overraskelsen på en kveld som til da kun hadde levert etter oppskrift.

«Dune» vant i antall

Idet selve showet startet var allerede et knippe priser delt ut, i en omdiskutert ny ordning der åtte kategorier prises timen før showstart. I første rekke er dette tekniske priser som lyd, men også kortfilmprisene. Blant de åtte første vinnerne kapret science fiction-dramaet «Dune» hele fire priser, blant annet for Beste musikk, komponert av Hans Zimmer. I selve showet fikk «Dune» sin femte og endelig sjette pris for kvelden, henholdsvis Greig Fraser for Beste foto og Beste spesialeffekter.

Oscars

Det knyttet seg i forkant mye spenning til nattas show, som var den første ordentlige Oscar-utdelingen for full sal siden koronapandemien gjorde sitt inntog. En ting var hvorvidt Jane Campions multinominerte «The Power Of The Dog» vil ende opp med de gjeveste Oscar-statuettene, men også hvorvidt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på en eller annen måte vil tale til eller holde appell i løpet av showet. Uansett ble en ting klart, og det var at krigen i Ukraina på en eller annen måte ville prege årets Oscars. Arrangørene valgte å legge inn en tekstplakat som oppfordret til et minutts stillhet og ettertanke rundt invasjonen i Ukraina, og en bønn om å støtte de som nå er på flukt og lider. Synlig var også sløyfekampanjen som FNs høykommissær for flyktninger står bak.

Liv Ullmann var en av dem som bar en blå sløyfe med påskriften #withrefugees, til støtte for alle verdens flykninger, men med et spesielt fokus på mennesker som flykter fra krigen i Ukraina.

Oscars

En historisk norsk nominasjon

Norge har allerede «vunnet» Oscar i år, med Æres-Oscar til Liv Ullmann, som ble delt ut fredag kveld. Men også den internasjonale nominasjonen til «Verdens verste menneske», og Joachim Trier og Eskil Vogt i tillegg nominert i kategorien Beste originalmanus, er i norsk sammenheng er en historisk nominasjon. Aldri før har en norsk spillefilm blitt nominert i noen annen kategori enn Beste internasjonale film. For norsk filmbransje og de nominerte selv er det en seier i seg selv, selv om selve statuetten glapp.

– Jeg føler vi har vunnet allerede. Jeg tenker at hvis jeg dør i et flykrasj om 20 år, så kommer det til å stå «Oscar-nominert manusforfatter dør i flykrasj», så det kommer til å henge ved selv om vi ikke vinner, sa Eskil Vogt til NTB dagen før utdelingen, og påpekte at de overhodet ikke ventet å bli Oscar-nominert for filmen: – Dette er bare bonuser, og det er jo helt fantastiske bonuser. Herregud, vi er Oscar-nominert.

Oscars

I dagene og timene før showet har en rekke norske representanter for «Verdens verste menneske» vært å se, ikke minst hovedskuespillerne med Renate Reinsve i spissen. Under USA-oppholder har hun røpet at hun har takket ja til en amerikansk filmrolle. Hun ble ikke nominert selv i skuespillerkategorien, som hun vant under filmfestivalen i Cannes, men har under hele oppkjøringen mot Oscar vært filmens ansikt utad.

– Det er bare ekstremt gøy å være med, å kunne være på den festen. Det er jo noe man har fulgt med på hele livet. Og sett på avstand. Og så skal vi plutselig delta. Det er helt surrealistisk. Det blir så gøy, sa Renate Reinsve.

Oscars røde løper

Både på den røde løperen og i salen var team «Verdens verste menneske» i selskap med alt som kan krype og gå av Hollywood-stjerner, store regissører og sentrale skuespillere og fagfolk fra internasjonal filmbransje. Blant stjernene til stede var Lady Gaga, Halle Bailey, Kevin Costner, H.E.R., Anthony Hopkins, Samuel L. Jackson, Lily James, Zoë Kravitz, Wesley Snipes, Uma Thurman, John Travolta og Serena og Venus Williams, som alle skal presentere priser til de nominerte. Blant dem også skuespillere som Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Jessica Chastain og Penélope Cruz. Sistnevnte var på forhånd den heteste favoritten til å motta Oscar for Beste kvinnelige hovedrolle, i Pedro Almodovars film «Parallelle mødre».

Oscars

Jane Campions «The Power Of The Dog»

Benedict Cumberbatch var tippet som en mulig vinner i den mannlige hovedrollekategorien, for innsatsen i filmen «The Power Of The Dog» , Jane Campions mellommenneskelige Netflix-westerndrama som ledet racet på forhånd med hele 12 nominasjoner. Campion lå godt an til å få Oscar for Beste film og Beste regi, men i Beste film-kategorien fikk hun på oppløpssiden en sterk konkurrent i feelgood-dramaet «CODA». Også Kenneth Branaghs «Belfast» er et sterkt kort i de gjeveste kategoriene. «The Power Of The Dog» hadde i utgangspunktet hele fire skuespillere på nominasjonslistene, men fikk ingen av dem.Favorittene til birollene var henholdsvis døve Troy Kotsur fra «CODA» og Ariana DeBose i Steven Spielbergs «West Side Story». Begge klokket inn.

Oscars

Selv om «Verdens verste menneske» ikke vant kunne det uansett bli litt norsk Oscar-jubel i løpet av utdelingen. Den danske animerte dokumentarfilmen «Flukt» har norsk medprodusent i Mer Films Maria Ekerhovd, og var nominert i tre kategorier: Beste dokumentarfilm, beste animasjonsfilm og beste internasjonale film. Dessuten var den indiske filmen «Writing with fire» produsert med norske midler i potten via den såkalte Sørfond-ordningen. Filmen var nominert til beste dokumentarfilm, i klassen sammen med «Flukt», men også her var det kategorifavoritten som vant, «Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised».

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Oscar-nominasjonene 2022 - vinnerne uthevet:

Beste film

Belfast

Vinner: CODA

Don’t Look Up

Drive My Car

Dune

King Richard

Licorice Pizza

Nightmare Alley

The Power of the Dog

West Side Story

«The Power Of The Dog»

Beste kvinnelige skuespiller

Vinner: Jessica Chastain - The Eyes of Tammy Faye

Olivia Colman – The Lost Daughter

Penélope Cruz – Parallell Mothers

Nicole Kidman – Being the Ricardos

Kristen Stewart – Spencer


Beste mannlige skuespiller

Javier Bardem – Being the Ricardos

Benedict Cumberbatch – The Power of the Dog

Andrew Garfield – Tick, tick … Boom!

Vinner: Will Smith – King Richard

Denzel Washington – The Tragedy of Macbeth

Will Smith i King Richard.

Beste kvinnelige birolle

Jessie Buckley – The Lost Daughter

Vinner: Ariana DeBose – West Side Story

Judi Dench – Belfast

Kirsten Dunst – The Power of the Dog

Aunjanue Ellis – King Richard


Beste mannlige birolle

Ciarán Hinds – Belfast

Vinner: Troy Kotsur – CODA

Jesse Plemons – The Power of the Dog

J.K. Simmons – Being the Ricardos

Kodi Smit-McPhee – The Power of the Dog


Beste regi

Belfast – Kenneth Branagh

Drive My Car – Ryusuke Hamaguchi

Licorice Pizza – Paul Thomas Anderson

Vinner: The Power of the Dog – Jane Campion

West Side Story – Steven Spielberg

Alana Haim og Cooper Hoffman Paul Thomas Andersons «Licorice Pizza»

Beste internasjonale film

Vinner: Drive My Car

Flukt

The Hand of God

Lunana: A Yak in the Classroom (Yanna)

Verdens verste menneske


Beste tilpassede manus

Vinner - CODA

Drive My Car

Dune

The Lost Daughter

The Power of the Dog


Beste originalmanus

Vinner - Belfast og Kenneth Branagh

Don’t Look Up

King Richard

Licorice Pizza

Verdens verste menneske


Beste dokumentarfilm

Ascension

Attic

Flukt

Vinner: Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)

Writing with Fire


Beste animasjonsfilm

Vinner: Encanto

Flukt

Luca

The Mitchells vs. the Machine

Raya and the Last Dragon

Encanto

Beste foto

Dune - Greig Fraser

Nightmare Alley

The Power of the Dog

The Tragedy of Macbeth

West Side Story


Beste klipp

Don’t Look Up

Vinner: Dune

King Richard

The Power of the Dog

Tick, Tick … Boom!


Beste originalmusikk

Don’t Look Up

Vinner: Dune - musikk Hans Zimmer

Encanto

Parallell Mothers

The Power of the Dog

Er du klar for en ny versjon av «West Side Story»? Foto: Niko Tavernise/20th Century Studios

Beste originalsang

“Be Alive” fra King Richard

“Dos Oruguitas” fra Encanto

“Down To Joy” fra Belfast

Vinner: Billie Eilish for “No Time To Die” fra No Time to Die

“Somehow You Do” fra Four Good Days


Beste produksjonsdesign

Vinner: Dune

Nightmare Alley

The Power of the Dog

The Tragedy of Macbeth

West Side Story


Beste kostymer

Cruella - designer Jenny Beavan

Cyrano

Dune

Nightmare Alley

West SideStoryPaul Tazewell


Beste makeup og hår

Coming 2 America

Cruella

Dune

Vinner: The Eyes of Tammy Faye

House of Gucci


Beste lyd

Vinner: Dune

Belfast

No Time to Die

The Power of the Dog

West Side Story

«Belfast»

Beste visuelle effekter

Vinner: Dune

Free Guy

No Time to Die

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Spider-Man: No Way Home


Beste kortfilm

Vinner: The Long Goodbye

Ala Kachuu – Take and Run

The Dress

On My Mind

Please Hold


Beste animerte kortfilm

Vinner: The Windshield Wiper

Affairs of the Art

Bestia

Boxballet

Robin Robin


Beste korte dokumentarfilm

Vinner: The Queen of Basketball

Audible

Lead Me Home

Three Songs for Benazir

When We Were Bullies

---






Mer fra Dagsavisen