Nye takter

Pop i uke 12: Den store vårløsningen

Mye flott og forskjellig går for seg i popuka, som begynner med ny singel og konserter med den beste nye sangeren fra Rogaland.

Beharie

Jeg tror det nærmer seg et større gjennombrudd for Christian Roger Beharie fra Sandnes. Han er nominert til Spellemannprisen i klassen for r&b og soul, er en av de første uttatte til høstens Bylarm, og spiller i helga på Tou i Stavanger og Blå i Oslo, henholdsvis fredag og lørdag. Etter den nominerte EPen som bare heter «Beharie//Beharie» tok sangeren ett skritt videre med den nydelige singelen «Love Me» like før jul. Beharie har allerede opptrådt med Thomas Dybdahl på enkelte konserter, og på «Lindmo», og har noe av den samme sjelfulle tilnærmingen til sangene sine.

Beharie kommer nå med singelen «Point Of View», som igjen viser fram hans fine stemme i en delikat, finstemt produksjon. Han forteller selv at dette er en av hans mest personlige tekster så langt, om å være introvert i en veldig ekstrovert verden. Mimmi Tamba faller inn med vakker koring etter hvert, og til sammen må dette være noe av det fineste det går an å høre denne våren.

Kyiv Calling

Den ukrainske gruppa Beton har gjort "London Calling" om til "Kyiv Calling".

Noen ganger snakker man om å spille for livet, men det blir sjelden mer konkret enn her. Den ukrainske gruppa Beton har spilt inn en versjon av «London Calling», gjort den om til «Kyiv Calling» og fått formell anerkjennelse for initiativet av The Clash, en gang kalt verdens beste band her i avisa. Teksten er helt ny, den ber innstendig om hjelp til stenging av luftrommet, og mer hjelp utenfra. Det er ubehagelig å ta inn over seg den fulle desperasjonen i uttrykket, der «I live by the river» er blitt til «we live by resistance».

Etter at Billy Bragg la ut et bilde av bandet ble det påpekt at de gikk i T-skjorter til minne om Stepan Bandera, en omstridt ukrainsk politiker under 2. verdenskrig, som ble beskyldt for å ha fascistiske holdninger. Bandet tok kontakt med Bragg for å forklare at dette handler om kompliserte historiske forhold og sier at de definitivt er antifascister.

De Press

I samme forbindelse legger vi til at Andrej Nebbs polske De Press fortsetter å rase mot krigshandlingene. For to uker siden fortalte vi om hans «Ukraina ni edla Putina», en spontan reaksjon på den russiske invasjonen. Nå er han ute med video til den nye sangen «Ruski Karabel». Den er en hyllest til vaktene på grenseposten på den lille øya Zmiinyi, som ba et russisk krigsskip dra til helvete. Dette er aktuell rock.

The Weather Station

Tamara Lindeman har gjort The Weather Station til en av de mest spennende gruppene de siste årene.

«Et øyeblikks stillhet, før verden forandret seg», sier kanadiske Tamara Lindeman om det nye albumet til The Weather Station, «How Is it That I Should Look At The Stars». Dette kan være det vakreste ved siden av stillheten i seg selv. Albumet «Ignorance» kom høyt oppe på lister over fjorårets beste, og fikk allerede på nyåret følge av dette nye.

Som altså er helt annerledes, langt mer dempet, og kan sende tankene mot en annen av Canadas store sangere og låtskrivere – ja, jeg mener faktisk Joni Mitchell. Nå blir det en av neste ukes store konsertbegivenheter, om enn på en mindre scene, når The Weather Station kommer til Blå i Oslo 31. mars. Det kan se ut som de framfører så godt som hele «Ignorance» på de fleste konsertene, for dette er et album som tåler å høres i sin helhet.

Michael Bublé

Når vi nå er i Canada må vi nesten nevne at en av verdens mest populære sangere gir ut et nytt album denne uka: Michael Bublé, som noen vil være overrasket over å høre eksisterer på helårsbasis, ikke bare før jul. Hans «Higher» er fullt av gammel og nytt, en duett med Willie Nelson i hans «Crazy», og en Paul McCartney-produsert versjon av hans «My Valentine». Men nå er de like før vi utsteder et «Hallelujah»-forbud mot flere versjoner av Bob Dylans «To Make You Feel My Love ».

Silja Sol

Silja Sol er her med en våryr ny singel.

Silja Sol har vært en av våre favoritter på disse sidene helt siden hun debuterte med albumet «På hjertet», og fikk en alternativ hit med «Stemning» i 2014. Da ble hun nominert i viseklassen til Spellemannprisen. Siden har musikken vært mer pop, mer elektronisk, men like fin og spennende. Til høsten gir hun ut et nytt album, og først kommer «Vakre vene», som beskriver en følelsesmessig opptur, som vi sårt kan trenge i slike tider. – De siste to årene har vært preget av heftige kontraster. Det ville livet på turné, lockdown, sykdom og død i familien, samlivsbrudd og ny gnist. Det er klart man blir både overveldet og inspirert når så mye skjer på en gang, sier hun.

Øyvind Blomstrøm

Alle de tre medlemmene av gruppa Orions Belte er i ferd med å gi ut egne soloplater. Vi aner at de har god nok smak til at det ikke blir en skandale av like store dimensjoner som soloplatene til Kiss. Bassisten Chris Holm var først ute i november. Øyvind Blomstrøm følger på, først med singelen «Scared Of Heights», som på en artig måte høres ut som et forskrudd sammensurium av veldig mye fint. Blomstrøm ble først kjent i gruppa El Cuero, og er en mye brukt gitarist av artister som Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland. Hans var også produsent for den særegne sangeren Tommy Tokyo, som døde denne uka.

Soft Cell og Pet Shop Boys sammen!

Soft Cell/Pet Shop Boys

Skal det være pop, så blir det ikke større enn når de gamle heltene Soft Cell slår seg sammen med Pet Shop Boys på den felles singelen «Purple Zone». Dette er pur høyenergisk danseglede, der sangerne Marc Almond og Neil Tennant deler på oppmerksomheten som om 80-tallet aldri tok slutt. Singelen er hentet fra det kommende albumet til Soft Cell, deres første på 20 år. Pet Shop Boys hører vi igjen når de kommer til OverOslo på Grefsenkollen 17. juni, en etterlengtet konsert som har vært utsolgt i to og et halvt år, og utsatt i to sommere på rad.

Musikksalget øker

Denne uka kom den globale rapporten til bransjeorganisasjonen IFPI. Her meldes det om opptur for innspilt musikk på verdensbasis. Inntektene fra innspilt musikk steg med 18 prosent. Inntekter fra betalt strømming er opp 21 prosent, fysiske formater opp 16 prosent. Mest populære navn i verden er K-popgruppa BST, fulgt av Taylor Swift og Adele.

Og ta nå denne kuriositeten med vinylplater, som vi er så glade i: De sørget for 51 prosent mer av inntektene enn i 2020. De mest solgte vinylplatene kom fra Adele, Harry Styles (som kommer med nytt album 20. mai) og på 3. plass – Fleetwood Macs 44 år gamle «Rumours». Det minner oss om at det fortsatt er billetter igjen til konserten med Lindsey Buckingham på Folketeatret 31. mai.

Ane Brun

Ane Brun fortsetter å slippe singler i norsk språkdrakt. Foto: Gitte Johannessen / NTB

Ane Brun fortsetter på veien fram mot sitt første album på norsk, som skal komme til høsten. Den nye forsmaken er «Våge å elske», en versjon av «Daring To Love», som ble laget til filmen «Tusen ganger god natt» av Erik Poppe. Filmen handler om en krigsfotografs konflikter mellom arbeid og privatliv, problemer som har fått sørgelig ny aktualitet i det siste. – Teksten handler om mot og sårbarhet, hvordan de to egenskapene hører sammen, sier Ane Brun om sangen sin, som er så vakker at det nesten ikke går an.

Jeff Beck og Lorde

Ukas «billettsalget starter i dag»: 24. juni kommer Jeff Beck til Sentrum Scene i Oslo. Beck er en av tidens største gitarhelter, fra sin tid med The Yardbirds på 60-tallet, til sitt eget Jeff Beck Group (der sangeren het Rod Stewart og Ron Wood spilte bass), og siden i en rekke forskjellige sammenhenger som soloartist.

Uka etter, 1. juli, er Lorde fra New Zealand på samme sted, en av vår tids beste popstjerner, for første gang i landet etter utgivelsen av det flotte albumet «Solar Power» i fjor. Dessverre er det kanskje ikke så mange som er like interesserte i begge disse konsertene, men vi anbefaler i kjent frisinnet stil begge to.