Kultur

Jazz: Suverent kollektiv som oser av overskudd

Stjernekvartett oser av overskudd når de gyver løs på Mats Eilertsens hymne til håpet.

Mats Eilertsen

Hymn For Hope

Hemli

Bassist Mats Eilertsen serverte tidligere i år et nydelig lydspor til en nedstengt pandemitilværelse, alene med bassen, på albumet «Solitude Central». Nå er han her er igjen, nok en gang med musikk skrevet og spilt inn under pandemien, men denne gangen er han ikke alene, han har med seg et suverent kollektiv av musikere.

Musikken har fortsatt en dunst av pandemitilværelse over seg. Eilertsen tok med seg resten av kvartetten i studio i desember 2020, i en av de mest nedstengte periodene. Resultatet, på det som er det andre albumet Eilertsen gir ut på sitt eget plateselskap Hemli, har passende nok fått tittelen «Hymn for Hope». Vi får legge til at dette ikke er det eneste vi har hørt fra Eilertsen det siste året, i mellomtiden har han figurert på album fra The Source, Håkon Kornstad Trio, Trio Mediæval og Nils Økland Band, for å nevne noe.

Eilertsen har selv omtalt det som en frittstående fortsettelse av albumene Radio Younder (2009) og Sky Dive (2011). Saksofonist Tore Brunborg og gitarist Thomas T. Dahl spilte begge på de to albumene, og de er med på «Hymn for Hope». Ny på laget er Hans Hulbækmo, som kommer inn med et kreativt overskudd vi tidligere har fått servert i band som Atomic og Moskus.

Låtene er i all hovedsak skrevet av Eilertsen, men denne hymnen for håpet bærer også den tydelige signaturen til et kollektiv som for en stakket stund har brutt ut av en tilværelse preget av stengte konsertsaler. Det må ha vært befriende å møtes i studio, det låter inspirert, lekent og oser av musikalsk overskudd, enten de serverer lavmælt velvære på låter som «Hymn for Hope» og «Sunday» – med en fin intro av kapellmesteren selv – eller de glir over i friere landskap på en låt som «Call», ispedd fine detaljer og gnistrende soloer. Når Dahls elektriske glødetråder flettes sammen med Brunborgs poetiske varme, med Eilertsen og Hulbækmo som grunnmur, er det bare å lene seg tilbake og la bandet pakke deg inn i dette teppet av vellyd. For dette er noe av det aller fineste vi har hørt i år.

På nyåret er det (bank i bardisken) mulig å oppleve denne kvartetten i levende live, de legger da ut på en turne som 12. februar ender på Victoria, den nasjonale jazzscenen i Oslo.

Mats Eilertsen: Hymn For Hope


Nyeste fra Dagsavisen.no: