Kultur

En eksklusiv følelse av god musikk

Alle som kjenner utfordringene rundt «det vanskelige 40. albumet» må bli imponert av Karl Seglems seneste utspill.

Karl Seglem

Alun

Nye Nor


Karl Seglems 40 platealbum har vært en lang reise i landskapene fra folkemusikk til jazz, og fjordarmene innimellom. De er det som kjent mange av innerst i Sogn, der han kommer fra.

«Alun» er betegnelsen på et dobbeltsalt av kalium og aluminium. Karl Seglem mener det også er et godt navn på hans sammensmelting av musikk, spesielt saksofon og bukkehorn, som på det nye albumet klinger sammen i noen av sangene. Vi må bruke «sanger» oftere om instrumentalmusikk også.

Her er Karl Seglem igjen med en rekke flotte melodiske tema, både lengtende og lokkende, som framføres i spennende arrangementer der ingenting er umulig. Seglem og produsenten Alf Magne Hillestad maner fram bilder av stor natur, hele tiden med supplerende detaljer som gjør dette langt mer utfordrende enn alminnelig smektende nasjonalromantikk.

Pandemien gjorde det nødvendig å bruke tre år på å bli ferdig med albumet. Hvert spor er spilt inn med musikere i studio forskjellige steder i landet, fra Farsund i sør til Kautokeino i nord – sistnevnte fordi Nils Henrik M. Buljo joiker på avslutningsnummeret «Gota». Derfor er det også blitt plass til 17 medspillere tilsammen, som bidrar med alt fra underliggende elektronisk ambiens til langeleik og munnharpe.

Jeg registrerte at Karl Seglem syntes det var fornøyelig at jeg forrige gang trakk heavyrocken inn i den store fusjonen hans. Da var det Led Zeppelin jeg mente å høre spor av i «Men Argue, Nature Acts». Nå høyner jeg med å mene at «Tung Alge» går sin gang med et tungt riff som minner litt om Black Sabbath. Dette albumet rommer litt av hvert.

Det nye albumet til Karl Seglem kommer bare ut på LP. Slik er det dessverre færre som kommer til å få høre det. Den fysiske vinylplata gir til gjengjeld en eksklusiv følelse av håndfast musikk. Et ord som ifølge Norsk Akademis Ordbok også kan beskrive noe som er «preget av kompromissløs besluttsomhet og handlekraft». Jeg synes det passer bra her.

Slippkonserten for «Alun» i forrige uke kan strømmes på YouTube-kanalen til Nasjonal Jazzscene.

Karl Seglem: Alun









Mer fra Dagsavisen