Kultur

Stemningsfull jazzreise

Den svenske pianisten Johan Lindvall serverer musikk som varmer, både med egen trio og med Trondheim Jazzorkester.

---

Johan Lindvall Trio

This Is Not About You

Jazzland


Trondheim Jazz Orchestra & Johan Lindvall

Om du reser mycket

MNJ

---

Johan Lindvall trio begeistret stort da de debuterte med albumet «No City, No Tree, No Lake» tilbake i 2019. «Et smellkyss av et album», skrev vi den gang og plasserte albumet på vår liste over årets beste norske jazzalbum. Nå er trioen tilbake, i like leken form som forrige gang.

I tillegg til den svenske pianisten og komponisten består trioen av Adrian Myhr (bass) og Andreas Winther (trommer). De har en leken og åpen tilnærming til en av jazzens mest klassiske formater, en tilnærming de deler med en trio som Moskus, som de har enkelte likhetstrekk med. Låtene er skrevet av Lindvall, med ett unntak, låten «Rapt», signert Karen O fra bandet Yeah Yeah Yeahs. Lindvall er selv en særdeles habil låtskriver, noe han også har vist i bandet Torg. Han serverer fengende riff og lyriske melodier med et sterkt personlig uttrykk, som knas på strålende vis av denne trioen, enten de duver av gårde i forførende groove på låter som «Give Up», eller de synker ned i mørkere balladelandskap på låter som «This Is Not About You» og «Leave Me Alone».

Vi finner de samme kvalitetene som komponist på et annet album denne høsten, der Lindvall leder en versjon av Trondheim Jazzorkester bestående av elleve musikere, inkludert pianisten selv. Låtene er også her signert Lindvall. «Om du reser mycket» ble skrevet som bestillingsverk til Moldejazz og ble først framført under festivalen i 2020. Albumet ble spilt inn i studio senere samme år.

Det er et reisefølge med store kvaliteter han har med seg, både individuelle og som kollektiv. De ulike musikerne setter tydelige spor etter seg på denne stemningsmettede reisen, som åpner i et neddempet og minimalistisk balladelandskap, der de holder seg en god stund, gjennom nydelige «dröm», som tar oss med i et drømmeaktig landskap, før stemningen og tempoet skifter. Det er flere fine melodier her og låtene har en tydelig signatur, men reisefølget gir det hele et mer filmatisk uttrykk enn hos trioen. Det er en god reise å være med på om du lener tilbake og lar deg føre inn i Lindvalls fine verden.

Johan Lindvall Trio: "This Is Not About You"
Trondheim Jazz Orchestra & Johan Lindvall: "Om du reser mycket"





Mer fra Dagsavisen