Kultur

Eberson og Eberson i sin egen verden

Jon og Marte Eberson, far og datter, har laget et nytt album sammen. Med deres felles identitet, som er helt annerledes enn forrige gang.

Eberson

Between Two Worlds

Jazzland

Gitaristen Jon Eberson er en institusjon i norsk jazz, og ble jammen også popstjerne med sitt band (med Sidsel Endresen som sanger) tidlig på 80-tallet. Marte Eberson spilte tangenter i Highasakite da de feiret sine største triumfer. Hun er også med på et album med en annen gitarhelt som kommer denne uka, Hedvig Mollestads «Tempest Revisited».

Marte og Jon Eberson har hatt musikken sammen siden hun begynte å spille piano som sjuåring. Vi andre fikk først høre dem i Eberson Funk Ensemble i 2014. I 2018 kom de tilbake som bare Eberson, med albumet «Empathy». Der fant de seg godt til rette med sangbasert alternativ pop.

Det nye utspillet deres er noe helt annet igjen. «Between Two Worlds» er et instrumentalalbum, som ble spilt inn i innestengte tider, i mangel av noe annet å ta seg til. Aldri så galt at det ikke er godt for noe.

Eberson og Eberson har med seg Jo Berger Myhre (bass), Rune Arnesen (perkusjon) og Axel Skalstad (trommer). Dette gir et fullt bandtrøkk som noen ganger minner om jazzrocken fra 70-tallet, da Jon ble gitarhelt med gruppene Moose Loose og Blow Out. I singelutdraget «Strange Highway» spiller de rett og slett tungrock. Andre ganger lager de framtidsrettet musikk ingen engang kunne drømme om den gangen. De begynner med den lange, majestetiske «Dreamwalking», der et bølgende hav av lyd etter hvert deler seg og slipper fram Jon Ebersons gitar på sitt mest bitende intense. Et signaturuttrykk i norsk jazz, som det alltid er fint å høre igjen.

På «Dancing With The Big Fish» er det Marte som briljerer med forvrengt elpiano. Sommerfuglen på plateomslaget flyr vår vei i «Butterfly’s Dream», et vakkert stemningsbilde med store flater av elektronisk framstilt symfonisk velvære. Albumet slutter på sitt mest melodiske i «The Wounded Wolf», med tendenser som minner om progrockens store ambisjoner. Jon og Marte Eberson møtes ifølge albumtittelen mellom to verdener, men det høres ut som de har funnet sitt eget univers.

Eberson: Between Two Worlds




Mer fra Dagsavisen