Kultur

Gabrielle: Hitmaskin lager et av årets beste album

Gabrielle kommer med et album som bekrefter at hun er av landets beste popstjerner, med noen av høstens fineste sanger.

5

Gabrielle

Klipp meg i ti og lim meg sammen

Snill pike


Når Gabrielle synger «Klipp meg i ti, og lim meg sammen» som første spor på sitt nye album hører vi at hun er blitt en av Norges beste artister. «Eg har vært høyt og eg har vært lavt» betror hun oss hun i en flott sang som høres ut som en personlig gjennomgang om livet så langt, og hvordan hun vil leve det videre. Dette er også temaet for de fleste tekstene som kommer etterpå, som til sammen blir et usedvanlig helstøpt album fra en artist som har vært mest kjent fra hitkulturen. Hits har det vært mange av, men det er sju år siden Gabrielle fortalte oss at «det er en grense for hvor nær jeg kommer lytterne mine med bare én sang».

«Ring meg» var en genistrek fra Gabrielle til å begynne med, en enkel og idiotisk fengende singel som man umiddelbart hørte ville bli stor. Når Gabrielle bestemte seg for å fortsette å synge på norsk ga hun opp muligheten til å bli av våre nye internasjonale stjerner, men så har hun til gjengjeld blitt en av Norges mest avholdte popsangere. Det er veldig fortjent. For dette fikk hun også hedersprisen under fjorårets «P3 Gull», med påfølgende hyllester fra både statsminister og kulturminister. A bli så etablert kan komme i veien for arbeidet videre, men Gabrielle er tilbake med mange av de sterkeste og mest ettertenksomme sangene hun har laget.

Gabrielle har laget albumet sammen med Ole Torjus Hofvind, Spellemannvinner som årets produsent i 2017, etter samarbeide med navn som Emilie Nicolas og Cezinando. Han har også komponert de fleste sporene sammen med Gabrielle. Produksjonen er smart, moderne og autotunet, men kommer aldri i veien for at dette er svært gode sanger. Om de hadde blitt enkelt framført med akustisk gitar kunne dette fort blitt en av de fineste viseplatene på lenge. Det korte mellomspillet «Kanskje ingenting av dette er sant» er sånn, men forsvinner etter bare et halvt minutt. Frustrasjonen over dette blir fort borte, for etterfølgende «Bank, bank, bank» er et skoleeksempel på å få virkemidlene til å høres bortimot geniale ut. Et formidabelt samspill mellom lyd, ord og rytme. Hun trekker selv fram denne som en sentral tanke om å forsøke å finne roen i et kaotisk liv, og stopper sangen, og hele verden, med en forsikring om «ikkje vær redd/eg holder meg fast!».

«Eg ser deg», er nok ment som platas mest fengende “banger”, men setter seg ikke like godt som de mer ettertenksomme sangene. De som er mest lettfattelig fengende er paradoksalt nok den minst inntrengende her. Men sangene som har vært gitt ut som singler før finner en naturlig plass på albumet: Vårens «Ting som ILU», som er så vakker og vond samtidig i sin fortapte kjærlighetssorg, og sommerens «Kan du love å vente», den flotte duetten med Isah, der det er hun som har overtaket i et forhold.

I en tid der popartister sjeldnere satser på album som løper lina helt ut avslutter Gabriele albumet sitt med tre sterke sanger i rask rekkefølge. Først «Det urolige hjertet», med «eg vil bare hoppe fra tusen meter/aldri mer tenke på ka som skjer/lei av å løpe fra min egen skygge/ altfor kort liv til å ha tid til det» som en oppsummering av det meste som skjer i sangene på dette albumet.

«Solskinn i et plettfritt sinn» er en vakker pianoballade om å gå sine egne veier, med effektiv plystring som setter en ekstra spiss på stemningen. Denne lille trilogien, og hele albumet, slutter med sangen som heter «Neil Young». Som ikke er den hyllesten tittelen kan gi inntrykk av. Heller ingen nidvise mot Neil Young i seg selv, men en innestengt følelse av å være fanget i et forhold der kommunikasjonen bare går én vei, stikk i strid med hennes eget ønske om å leve et enkelt og upretensiøst liv. Kan jeg bare få si at Neil Young er et dårlig eksempel når hun tidlig i sangen synger at hun vil ha mer bråk? Hvis det er bråk hun er ute etter er en sprakende elektrisk Neil Young virkelig greia. Poenget hennes understrekes imidlertid ved at jeg nå høres ut som den bedreviteren hun har fått nok av. Gabrielle vinner til slutt.

Gabrielle: Eg ser deg


Mer fra Dagsavisen