Kultur

Nå åpner endelig Munch – se bildene fra det nye Munchmuseet

Bygget ruver som et utropstegn over fjordbyen. Når Munch åpner fredag 22. oktober, er det som et av verdens aller største museer tilegnet en enkeltkunstner, Edvard Munch.

– Nå åpner vi dørene til et museum som gjør ære på arven etter norgeshistoriens største kunstner, sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen.

Han var rett og slett kry da presse fra hele verden samlet seg i Munch onsdag. Selv om skoleklasser fra blant annet Tøyen og Gamlebyen og andre skoler i Munchs nærområde tidligere denne uka fikk tjuvstarte, er det først nå offentligheten får se det nye Munchmuseet fra innsiden.

Da har det gått tretten år siden vedtaket om flytting fra Munchmuseet på Tøyen til Bjørvika og til vinneren av arkitektkonkurransen, de spanske arkitektene Juan Herreros og Jens Richters «Lambda». Allerede lenge før Munch nå åpner for publikum, har bygningens utforming og fasade høstet heftige debatter. Etter de første pressemøtene å dømme vil ikke diskusjonen om selve bygget og den nye logoen avta med det første.

Munch

Kritikken tar Munchs direktør Stein Olav Henrichsen som et godt tegn. Han kaller bygningen brutal, også i den forstand at man blir nødt til å ta stilling til museets utseende og plassering, akkurat som kunsten det skal inneholde.

– Jeg har ønsket alt dette velkommen. Ingen er likegyldige til byggets arkitektur, og det synes jeg er fint, jeg tenker at de mange diskusjonene bare har vært med på å løfte Edvard Munch og kunsten hans, sa han under pressekonferansen onsdag.

Munch

Men nå i åpningshelgen vil det være innsiden folk er mest nysgjerrige på. Mens det omdiskuterte bygget onsdag morgen lå innhyllet i høsttåke og hustrig regn, var festsalen en trapp opp fra lobbyen fullsatt av norsk presse. Senere på dagen skulle den bli enda mer fullsatt av tilreisende presse fra hele verden. Edvard Munch er en av verdens aller mest kjente kunstnere. At gaven på 26.000 kunstverk som ble testamentert til Oslo kommune da han døde i 1944, sammen med det nye Munch-bygget til en prislapp på 2,8 milliarder kroner, blir en verdensattraksjon av de sjeldne, tydet ikke minst oppmøtet av internasjonale reiselivsjournalister på.

Munchs nabo Operaen

Om lag 15.000 har sikret seg billett til åpningshelgen, og om man kommer da eller venter på roligere dager vil man kunne oppleve kunst i sju av de i alt tretten etasjene som man kan bevege seg opp og ned gjennom via saktegående rulletrapper og store, grå korridorer med utsikt mot havnebassenget, byen og Munchs nærmeste nabo Operaen. I første etasje og i de to øverste er det møteplasser, restauranter og bar med Oslos råeste utsikt på en god dag.

Munch

Barn kan over alt oppleve Munch på sin måte og i sin høyde, også innenfor de lange korridorene hvor man finner de sju åpningsutstillingene fordelt over like mange etasjer. Til sammen vil man akkurat nå kunne se 410 ulike Munch-verk.

Munch

Tracey Emin og Edvard Munch

Alle salene er på ett eller annet vis viet Munchs kunst, også den monumentale Tracey Emin/Edvard Munch-utstillingen «Sjelens ensomhet», hvor den britiske samtidskunstnerens mest kjente verk spilles opp mot tematisk relevante malerier av Munch i hele to etasjer. Senere skal samtidskunsten og temporære utstillinger bli fast inventar i Munch, og først ut neste år som en del av en serie utstillinger med unge oslobaserte kunstnere er Sandra Mujinga.

Munch

Den største attraksjonen i åpningsperioden for så vel tilreisende som Oslos egen befolkning, vil utvilsomt være samlingsutstillingen «Uendelig» i fjerde etasje og den ene åpningsutstillingen «Alt er liv» i etasjen under. Den første rommer Munchs mest ikoniske verker, som «Madonna», Pubertet», «Det syke barn» og «Vampyr», men også et utall andre malerier som gjennom fint avgrensede saler og rom og i alt tretten tematiske innganger, vil sette Munchs idéverden i bevegelse og presenterer nye vinkler av hans mangfoldige og menneskenære virke. Her kan man for eksempel diskutere hans forhold til døden i et eget «værelse» kalt «Å dø», hvor vi finner noen av hans såreste bilder.

I et annet ser man skisser og uferdige ideer i kontrast til «Pubertet» og andre tematisk tilknyttede malerier. Og det er i denne utstillingen man finner museets tre hovedversjoner av «Skrik», men hvilket av dem du får se er vanskelig å vite på forhånd. De svært sårbare maleriene, og trykkene på papp, er utstilt i museets mørkeste rom, og bare ett og ett vises av gangen for å skåne dem for lys og eksponering så langt det lar seg gjøre.

Munch

«Alt er liv» i tredje etasje er en gullgruve for alle som er opptatt av Munch utover hans mest kjente motiver. Basisen for «Alt er liv» er den enorme samlingen med skisser, tegninger, malerier og grafikk som går under betegnelsen «Kunnskapens tre», og her finner man arbeider av Munchs i alle fasetter, til glede, undring og fordypning. En etasje er viet to utstillinger, «Inntil» og «Skygger». Den første viser hans nyskapende arbeider med tresnitt, mens den andre er en kunstnerisk gjenskapelse av Munchs hjem og atelier på Ekely i Oslo gjennom de tre siste tiårene av hans liv. her er gjenstander, klær, hatter, boksamlinger og helt hverdagslige ting, men også et multimedialt kunstverk i seg selv som illuderer Ekely og samtiden Munch levde og arbeidet i.

Stenersen-samlingen

Og fra «Skygger»-rommet kan man kikke med i «Edvard Munch monumental», utstillingen som vil stå fast og til dels uforanderlig så lenge bygget i seg selv står. Her finner man Munchs bokstavelig talt største verk, som «Forskerne» som har en grunnflate på bortimot 50 kvadratmeter alene.

Fra Stenersen-samlingen som nå er på plass i Munch.

Sist men ikke minst vil mange glede seg over gjensynet med Stenersen-samlingen, den store samlingen av samtidskunst fra Munchs egen tid som ble satt sammen av Munchs nære venn og støttespiller Rolf Stenersen. Utstillingen som lenge hadde rom i Vika i Oslo, er nå innlemmet som en egen del av Munchs samlinger, og i 11. etasje vil man kunne finne en rekke av høydepunktene fra samlingen, som teller kunstnere som Ludvig Karsten, Kai Fjell, Reidar Aulie og Olav Strømme i tillegg til verker av Munch selv.

Stenersen-samlingen vil på et senere tidspunkt bli utvidet i en større utstilling med flere verker, inkludert de som eies av KODE i Bergen.

Munch


Se flere bilder fra Munch her:

Fra Munch.


Munch.


Fra Tracy Emin/Edvard Munch-utstillingen «Sjelens ensomhet».


Fra Munch og utstillingen «Alt er liv».


Munch


Fra Munch.
Fra Munch.
Fra Munch.
Fra Munch.
Fra Munchs "Alt er liv".
Munch
Fra Munch.
Fra Munch.
Munch
Fra Munchs "Alt er liv".
Fra Tracy Emins utstilling sammen med Munchs bilder i Munch.
Fra Munch.
Munch


Munch
Munch
Munch
Fra Stenersen-samlingen som nå er på plass i Munch.
Munch
Munch
Munch
Fra Stenersen-samlingen som nå er på plass i Munch.

Mer fra: Kultur