Kultur

Jazz: Poetisk pianotrio med slagkraft

Pianist Olga Konkova er i stormform, med en trio som veksler mellom poetiske ballader og groovy slagkraft.

Olga Konkova Trio

Open Secret

Losen

Pianist og komponist Olga Konkova har servert mye fin musikk siden hun på midten av nittitallet entret den norske jazzscenen, med klassisk utdanning fra Moskva og jazzutdanning fra Berklee i Boston, på den amerikanske østkysten, i bagasjen. På listen over utgivelser finner vi blant annet flere fine duo- og soloutgivelser, ikke minst albumet «Four», med et knippe nydelige tolkninger av låter fra Joni Mitchells rike katalog.

Med «Open Secret» er hun tilbake der hun er kanskje aller best, i det klassiske pianoformatet. Og hun er tilbake i storform, med en trio som i 2015 begeistret med albumet «The Goldilocks Zone». Det er kraft over denne trioen, som i tillegg til Konkova består av to velkjente navn fra både den norske og den internasjonale jazzscenen, Per Mathisen på bass og Gary Husband (Allan Holdsworth, John McLaughlin med mer) på trommer.

Samtlige låter er signert Konkova. Trioen åpner i et neddempet balladelandskap, med en hilsen til en bror – «A Hymn For my Brother» – det er et smellkyss av en ballade, lyrisk og elegant, med en klang av melankoli over seg som er gjennomgående for flere av låtene på dette albumet.

Denne reisen handler likevel ikke bare om smekre og melankolske ballader, selv om albumet også rundes av i samme landskap, på vakre «Triste Realidad». Med Mathisen og Husband på laget, sammen med energien i Konkovas spill, er det også duket for mer groovy slagkraft på låter som «The Man With The Van» og «Grande Capitano», der Konkova kombinerer det akustiske med lyden av en Fender Rhodes, over en deilig bassgroove fra Mathisen, som for øvrig låter gjennomgående bra på dette albumet. Bruken av Fender Rhodes sammen med det akustiske dukker opp i flere låter, og det funker stort sett veldig bra.

Den uanstrengte energien, elegansen og dynamikken i Konkovas spill preger hele albumet, det er i seg selv suverent, men dette er ikke et sololøp, det som virkelig gjør «Open Secret» til et strålende album er det kollektive løftet fra tre musikere med evne til å lytte og samtidig sette sitt eget stempel på Konkovas låter. Summen er en dynamisk reise fylt med fine detaljer underveis.

Olga Konkova Trio: Open Secret





Mer fra Dagsavisen