Byløvene

Ingen tvil – Elias er på norsktoppen

Når det gjelder norsk mat er Elias redningen.

5

Elias mat & sånt

Kristian Augusts gate 14

Tlf.: 22 20 22 21

E-post: booking@cafeelias.no

Mat 5

Meny 4

Miljø 4

Service 5

Prisnivå 5

Vil man spise ute i Oslo, enten man er ute etter et kjapt og hyggelig måltid, en romantisk middag eller en helkveld med «fine dining», oppdager man fort at denne byen er blitt svært så internasjonal. Her er kontinentale restaurantkonsepter, franske bistroer, sushi på hvert et gatehjørne, italienske pizzakjeder, indiske restauranter og mexicanske nykommere i tillegg til amerikanske og britiske burger- og gastropubkonsepter. Men vil man spise tradisjonell norsk mat, er det overraskende langt mellom bordene.

Visst finnes det kafeer og spisesteder med norske retter på menyen, ikke minst nå i sesongen som står foran oss fram mot jul. Noen av dem er «brune» og ærverdige, andre er rene fiskerestauranter, mens noen smykker seg med at de serverer «husmannskost». Men skal du spise vanlig tradisjonelt og norsk, er det langt færre stedet å velge mellom i dag enn bare for noe år siden. Heldigvis har vi fortsatt Elias.

Elias kaller seg også «kafé», men er i ordets rette forstand mer for en restaurant å regne. Du har kanskje gått forbi den i Kristian Augusts gate, en flott og lys fasade som er litt anonym, med Tripadvisor-henvisninger og andre «lokkende» slagord og skilt. Og innenfor vil du kanskje bli overrasket, over urter og annet spiselig langs vegger og i kasser, og over hvor intimt lokalet er i forhold til hva fasaden gir inntrykk av.

«Helt uten erfaring, men med masse pågangsmot, matglede og gode ideer, åpnet vi Elias mat & sånt i februar 2012», skriver stedet på nettsidene. I løpet av det snaue tiåret som er gått siden har de åpenbart fått både erfaring og gode lokale råvareleverandører, og matgleden ligger på tallerkenene som etter hvert skal bæres til bordet. Det er heller ingen tvil om at folkene bak Elias er glade i norsk mat spesielt, selv om vår hyggelige servitør denne kvelden helst vil at samtalen skal gå på engelsk. Og vinanbefalingene til hver rett er gjenkjennelige og absolutt internasjonale, på glass til gode priser.

Elias mat & sånt.

Og kanskje er det like greit. Det går i engelsk på bordene rundt oss. Tripadvisor er en mye brukt guide for reisende, men her er det åpenbart også nordmenn som har tatt med sine utenlandske venner eller kontakter på en norsk smaksreise uten å måtte forlate byen. Det som møter dem er et hyggelig lokale, med enkle «nakne» kafébord der bestikk og servietter står klare i krukker. Her skal alle føle seg hjemme, og likevel gjør alle plantene og urtene lokalet litt eksotisk.

Menyen både til lunsj og på kvelden burde tilfredsstille de fleste, med rotnorske retter som Bacalao, Finnbiff, ovnsbakt økologisk laks og reinsdyrskank som de fremste hovedrettene. Men her er også overraskelser og smaksvrier over kjent og ukjent. En veganburger er et alternativ i den ene enden. I den andre, for de mer forsiktige, finner man en byggrisotto med «aromatiske grønnsaker» og smørstekt sopp. Risottoen kommer også med lam hvis man ønsker en kjøttvariant. Likevel er det som om man savner noe på menyen, uten å helt kunne sette fingeren på hva det er. De kunne muligens tatt med lammeburgeren fra lunsjen også inn i kvelden, eller hatt en fiske- eller skalldyrrett til for å skape flere alternativer.

Forrettene består blant annet av en fiskesuppe med økologisk laks, torsk og akkar. Her er bakt chèvre og rødbeter, spekemattallerken og carpaccio av elg. Byløven velger nær sagt selvsagt det siste, og blir ikke skuffet. Nydelig og flortynne skiver av elg-entrecôte er overstrødd med frisk salat, gode høstlige tyttebær og den norske rødkittosten Holtefjell XO, som er et utmerket hjemlig alternativ til parmesan.

Skal det være så skal det være norsk. Byløvene velger de to mest tradisjonelle hovedrettene, Bacalao og Finnbiff. Den siste er en innertier, med sjenerøse mengder reinsdyrskav kokt sammen med bacon og gulrøtter og brunost blant annet, og servert med en luftig og god hjemmelaget poptetmos og rørte tyttebær. Bokkølet som anbefales til treffer også blink. Bacalaoen kan sikkert være gjenstand for diskusjon, siden det finnes like mange bacalaooppskrifter som skjær i sjøen. Men denne er utmerket på smak, mye klippfisk, oliven, chilipepper som svetter og en fyldig tomatsaus. Potetene er hele og plassert på tallerkenen som steinene i Stonehenge, og ikke kokt inn slik man ofte får dem servert i denne retten. Uansett er det havbris og middelhavssting så det holder. Ta gjerne imot Pinot Noir-anbefalingen.

Punktum blir en pannacotta laget på tjukkmjølk, servert med multer. Det kan ikke gå feil, og er både syrlig og søtt og knasende av nøttekrønsjen. Solid og ujålete er den også, som alt annet hos Elias. Så neste gang du får besøk utenfra, eller bare har lyst på norske matretter du sjelden ellers finner på Oslos restauranter, er Elias absolutt en anbefaling.

Mer fra Dagsavisen