Kultur

Abid Raja går. En ny kulturminister kommer. Men hvem blir det?

Abid Rajas (V) er inne i sine siste dager som kulturminister. Men blir hans etterfølger en solid kulturpolitiker - eller en fersking som skal øve seg på å være statsråd?

Påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre har varslet at Ap og Sp kommer til å arbeide med regjeringskabalen denne uka, med mål om en ferdig regjering innen fredag 15. oktober. Det er ennå ikke klart om posten som kulturminister går til Ap eller Senterpartiet. Aps kulturpolitiske talsperson i Stortinget de siste fire årene, Anette Trettebergstuen, har tidligere sagt til Dagsavisen at hun håper kulturministeren går til Ap. Hun slo også fast at denne posten må være «verdens beste jobb».

Men Trettebergstuen sa også at om posten går til Sp eller SV, har de tre rødgrønne partiene uansett gått til valg på en felles kulturpolitisk plattform. De vil videreføre Kulturløftet, en politisk arv fra da de satt sammen i Stoltenberg-regjeringen, som blant annet innebærer at en prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur. I fire år har de tre partiene ofte opptrådt som en samlet kulturopposisjon mot kulturministre fra Høyre og Venstre. Men hvem sender den kommende Støre-regjeringen ut for å overta Rajas jobb? Velger de en av veteranene fra kulturkomiteen på Stortinget, en erfaren allround-politiker, eller en fersking som aldri har vært statsråd før?

Det kan iblant virke som om kulturministerposten blir sett på som den lette posten der unge statsråder kan øve seg.

—  Tone Østerdal, Norske Konsertarrangører

– Det kan iblant virke som om kulturministerposten blir sett på som den lette posten der unge statsråder kan øve seg for å bli klar for større oppgaver, sier Norske Konsertarrangørers Tone Østerdal, som på kulturens vegne ønsker seg en person med politisk tyngde, autoritet i regjeringskollegiet og «en viss kunnskap om kulturfeltet».

Anette Trettebergstuen

– Har gjort en god jobb

Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo, som er Norges største kunstnerorganisasjon, peker gjerne på den profilerte kulturpolitikeren Anette Trettebergstuen som en mulig ny kulturminister. Men han blir heller ikke lei seg om posten går til Sps Åslaug Sem-Jacobsen, som også har sittet i kulturkomiteen i siste periode. Og hadde det ikke vært for at SV har trukket seg fra de pågående regjeringsforhandlingene på Hurdalsjøen Hotell, så hadde han også vært fornøyd med SVs kulturpolitiske talsperson Freddy André Øvstegård.

– Vi i kulturfeltet har jobbet tett med alle disse tre de siste fire årene, og de har alle gjort en veldig god jobb. De har kunnskaper om kulturfeltet helt ned på detaljnivå, de har kulturpolitiske ambisjoner, og har vist at de vil lytte og lære, sier Rian, som viser til noen av Creos viktigste krav til en ny kulturpolitikk: Målet om en prosent av statsbudsjettet må vedtas. En avvikling av den omstridte ABE-reformen. De vil sikre kunstinstitusjonenes uavhengighet, og at Kulturrådets rolle og funksjon må utredes og tydeliggjøres. Alt dette er noe Rian mener en ny statsråd må ta tak i.

Spente kunstnere

Også Norske Billedkunstneres styreleder Ruben Steinum er klar for en rødgrønn minister som holder det hen lover i Kulturløftet.

– De rødgrønne har vært tydelige på at de vil løfte kunstnerøkonomien. I det neste Kulturløftet må kunstnerøkonomien sentralt, så vår klare forventning til en ny kulturminister og det nye Stortinget er selvsagt at det satses på kunstnerpolitikken og at en styrking av kunstnerøkonomien kommer på plass. Vi har jo ventet en stund på denne kunstnermeldingen, og innholdet i den henger fortsatt i løse luften. Så dette er vi jo veldig spente på, sier Steinum til Dagsavisen.

– Det viktigste er statsrådens gjennomslag for kulturpolitikken, ikke hvem det blir. Flere har markert seg som sterke og tydelige kulturpolitikere de siste årene, som Trettebergstuen og Åslaug Sem-Jacobsen, sier han.

– Ap har klarest sagt at de ønsker seg en ambisiøs kulturpolitikk og en kunstnerøkonomireform. Vi ønsker å se den samme ambisiøse innsatsvilje overfor det frie kulturfeltet, som overfor Nasjonalmuseet og andre museumssatsinger, sier Steinum, som mener en ny statsråd må ta tak i en arbeidslivspolitikk også for kunstnere.

– Kunstnere må blant annet få skikkelig betalt når de lager kunstutstillinger, sier han til Dagsavisen.

Bør ha politisk tyngde

Ap har også gått høyt ut på banen og lovet en ny litteraturpolitikk. Blir det regjeringsskifte, blir det ny boklov, har Trettebergstuen sagt i Dagsavisen. Dette ser Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik fram til.

– Vi mener at boklov må være en prioritert arbeidsoppgave for en ny kulturminister, sier hun.

– Ap har sagt at det skal bli ny boklov, så det må jeg tro dem på. Vi trenger en boklov, og vi trenger at statsråden legger til rette for et mangfold i hele verdikjeden, så forlag kan ha bred utgivelse og for en bred representasjon av forfattere . Vi trenger en forfatterøkonomi som gjør at forfattere tør å være forfattere, mener Kriznik.

– Vi ønsker også en styrking av stipender, og flere stipendhjemler, noe både Ap, Sp og SV har lovet, og så vil jeg at en ny kulturminister skal styrke den vellykkede ordningen som innkjøpsordningen er, sier Kriznik, som mener kulturministeren bør være en post med høy status.

– Det er viktig for demokratiet vårt, for ytringsfriheten og vår forståelse av oss selv, sier hun.

Det samme er altså Tone Østerdal fra Norske Konsertarrangører inne på. Ettersom Kulturdepartementet er et lite departement og ikke forvalter så mye penger som de andre, blir kulturministerposten gjerne sett som en «lett» post som det ikke er så viktig for partiene å forhandle til seg. Trine Skei Grande brøt i sin tid med dette da hun med sentral status som Venstres partileder sterkt ønsket seg og valgte denne posten. Østerdal var veldig fornøyd med dette siste, at Grande spesielt ba om å få denne posten.

Ny kriseminister

Både Ap og Sp har styrt Kulturdepartementet før. Den siste rødgrønne kulturministeren var Aps Hadia Tajik. Etter det har Høyre hatt to kulturministre (Thorhild Widvey og Linda Hofstad Helleland), før Venstre overtok med Trine Skei Grande. I januar 2020 overtok Abid Raja, og ikke mange ukene etterpå kom koronapandemien.

Raja fikk dermed kulturlivets verste krise noensinne i fanget, og ble en slags kulturlivets «kriseminister» der kulturpolitikken stort sett handlet om fastmonterte seter og publikumsantall, krisepakker og kompensasjons- og stimuleringsordninger. Østerdal i Norske Konsertarrangører er opptatt av å understreke at også Rajas etterfølger blir kriseminister en god stund til.

– Selv om restriksjonene er borte er ikke krisen i kulturlivet i nærheten av å være over. Vi har ennå ikke fått oversikt over langtidseffektene etter den trøkken kulturlivet har fått. Det har vært massive inntektstap, sier Østerdal til Dagsavisen.

– Det er mange som ennå venter på behandling på kompensasjonssøknaden sin, og mange som har en helt uavklart situasjon. Den virkeligheten må en ny kulturminister også forstå. Vi må få noen inn på det kontoret som forstår at det kommer til å ta tid før kulturfeltet er tilbake slik det var før mars 2020, sier Østerdal, og peker på at kulturlivet kommer til å trenge tiltak og kompensasjonsordninger ut dette året, og kanskje neste år også.

Mer fra Dagsavisen