Kultur

Falkevik: Jazzpop med sterk ny vri

Trioen som kaller seg Falkevik er tilbake med mer delikat jazzpop, mer utfordrende enn det som er vanlig når popmusikken kommer med i beregningen.

5

Falkevik

New Constellations

Drabant

Tre år er gått siden gruppa Falkevik ble omtalt som «en herlig overraskelse» på disse sidene, etter utgivelsen av debutalbumet «Louder Than I’m Used To». Overraskelsesmomentet er uvilkårlig borte denne gangen, men gruppa gjør et veldig godt inntrykk igjen.

Julie Falkevik Tungevåg er kjent fra «Beat For Beat»-bandet, og spiller også med Erlend Ropstad. Dette er noe helt annet. Hun har med seg Ellen Brekken på bass, som er godt etablert i vide kretser fra Dance With A Stranger via Hedvig Mollestad og Tord Gustavsen til hennes eget jazzband A Tonic For The Troops, som vi roste opp i skyene for et album i vår. Trommeslageren Marius Trøan Hansen er ny siden sist, og bidrar med fleksible rytmer som setter en spiss på låtene.

Albumet begynner med «Keep The Coordinates», som kommer med den mest umiddelbart iørefallende siden av Falkevik, med en attraktiv melodi, og stor og romslig lyd, der alle detaljer er klokkeklare.

«Changeable» er en annen sang som tar trioen langt inn i den mest sofistikerte delen av popmusikken. Men albumet viser også at de kunne klart seg utmerket som en god pianotrio i jazzmiljøet. Falkevik oppgir selv inspirasjon fra Jaga Jazzist til Marie Kannegards Trio, noe vi hører best når vi vet det på forhånd, for den egne identiteten er godt ivaretatt gjennom alle faser av dette albumet. Innenfor disse rammene er «New Constellations» som album fullt av variasjon og gode overraskelser.

På «Amputation» og «Amplify Me» kommer Ola Kvernberg inn på fiolin, og forsterker lydbildet. Det er nesten som om Falkevik slår med hammer på tangentene i den førstnevnte, og det er rimelig tøft.

Som forrige gang avsluttes albumet med at Julie Falkevik synger en sang på norsk. «Og så gikk eg meg vill igjen» får en sterkere nærhet enn de andre sangene, men gruppa har allerede fått et visst fotfeste i utlandet som det må være lov å ivareta. De fortjener å nå langt med dette.

Falkevik: New Constellations

Nyeste fra Dagsavisen.no: