Kultur

Randi Tytingvåg kommer styrket ut av motgang med sitt nye album

Randi Tytingvåg har gitt ut sju album før, men ingen har vært så inntrengende som disse trøstevisene fra et veldig vanskelig år.

5

Randi Tytingvåg Trio

«Trøsteviser for redde netter»

Kirkelig Kulturverksted

«Trøsteviser for redde netter» er en albumtittel som viser seg å ha et svært konkret utgangspunkt. Randi Tytingvåg ble alvorlig syk, og måtte i fjor gjennom en hjernehinne-operasjon som i verste fall kunne ødelagt hørselen hennes, og gjort det umulig å drive med musikk videre. Dette er derfor blitt et konseptalbum om ei ualminnelig tung tid, ei plate som har blitt så fin at det er flere enn sangeren og hennes nærmeste som kan være glade for at dette endte godt.

Randi Tytingvåg var på Bylarm allerede i 2005, hjemme i Stavanger. Den gangen ble platene hennes omtalt i jazzspalten her i avisa. For 15 år siden snakket jeg med henne da hun var aktuell med teaterforestillingen «Skyfri himmel» med sangene til Bjørn Eidsvåg, som hun fortalte at hun hadde lært mye av. – Det går an å høre at dette er opplevde ting, ikke bare tull og tøys, sa hun da. Dette gjelder i høyeste grad hennes egne nye sanger også. Det er bare naturlig at Bjørn Eidsvåg nå kommer inn som duettpartner i «Trøstevise».

De redde nettene til Randi Tytingvåg blir konkretisert i åpningssangen: «Morgenen e grå og tung/tidå står nesten stille/eg huske godt då eg va ung/og alt eg så gjerna ville». Men hun viser også en sterk vilje til å konfrontere situasjonen, gjøre det beste ut av den, og komme styrket ut av motgangen. Tekstene er skrevet sammen med lyrikeren Helge Torvund, som blant mye annet også er kjent fra mange sanger med Vamp. De er likevel utvilsomt blitt svært personlige uttrykk fra sangerens side.

Randi Tytingvåg Trio: "Trøsteviser for redde netter"

Randi Tytingvåg har gitt ut en rekke spennende album nå. De forrige tre kom med hennes faste trio med Dag Vagle og Erlend E. Aasland på diverse strengeinstrumenter, traktert med det vi her bokstavelig talt kan kalle god fingerspissfølelse. Vi hører også stemningsmettede bidrag fra Vidar Kenneth Johansen på klarinett og Nils Økland på hardingfele.

Albumet er produsert av Erik Hillestad, med bidrag fra Børge Fjordheim og Thomas Gallatin – de to siste har også hjulpet Morten Abel med hans nye album som kommer denne uka. Uten sammenligning for øvrig. Eller, jo, hos begge to handler det om å forsone seg med livet som det kommer, men hos Randi Tytingvåg skjer det med et tyngre alvor. Og likevel, når hun synger «Aleina» så høres det jo forbløffende oppløftende ut?

Randi Tytingvåg har stått høyt oppe på lista mi over sangere som gjerne kunne begynne å synge på norsk. Nå gjør hun det endelig. Med denne overgangen høres det også ut som sangene blitt mindre americana i formen, mer visesang i norsk og europeisk tradisjon, og i det hele tatt fått et sterkere særpreg.

Sangen som heter «Røtter og vinger» kunne like godt vært oppkalt etter omkvedet «Eg vil alltid ver hos deg», siden den er en oversettelse av «Always On My Mind», sangen som Elvis Presley, Willie Nelson og Pet Shop Boys har gjort kjent, og som her synges minst like inntrengende som noen andre har gjort før. Albumet kunne ikke konkludert finere enn med «Muren», der hun omfavner tingenes tilstand, og får det beste ut av situasjonen. Som hun synger så vakkert helt til slutt: «Bare fortsett, og aldri slutt med det».

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen




Mer fra Dagsavisen