Kultur

Trapper opp kulturstreiken – Oslo Nye rammes

Fra neste uke blir ytterligere 121 ansatte ved norske teaterscener tatt ut i streik. Også Oslo Nye rammes nå av streiken.

LO Stat varslet i dag det tredje streikeuttaket i den pågående streiken i kultursektoren.

121 ansatte tas ut i streik fra onsdag 22. september. Dette streikeuttaket rammer også Oslo Nye Teater, Hålogaland Teater og Innlandet teater, som hittil ikke har vært rammet av streiken. Tilsammen er nå 556 kulturansatte ved 12 scener og orkestre tatt ut i streik.

De tre LO-tilknyttede forbundene Creo, Norsk Tjenestemannslag og Fagforbundet Teater og Scene streiker for å få innført en hybridpensjon i teatersektoren, som erstatning for en midlertidig ordning med innskuddspensjon innført i 2016.

Årets mellomoppgjør gikk til mekling 2. september, som endte med brudd og streik fra fredag 3. september.

Avlyste forestillinger

Ved Det Norske Teatret, Den Norske Opera & Ballett og Rogaland Teater har streiken rammet forestillinger på hovedscenen helt siden streiken startet for to uker siden.

Sist uke ble streiken trappet opp til også å omfatte Nationaltheatret og Kilden i Kristiansand.

Neste uke trappes streiken opp ved alle de ni teatrene og orkestrene som allerede er omfattet av streiken. I tillegg utvides streiken nordover til Hålogaland Teater i Tromsø, og til Teater Innlandet på Hamar.

Ved Det Norske Teatret utvides streiken med hele 21 ansatte, slik at 73 ansatte ved Det Norske Teatret er i streik fra onsdag. Ved Operaen i Bjørvika tas ytterligere 14 ansatte ut i streik fra onsdag, totalt hele 113 ansatte ved Operaen i streik.

Ved Rogaland Teater og Nationaltheatret er det bare mindre opptrappinger neste uke.

I Bergen har Den Nationale Scene avlyst alle forestillinger mens streiken pågår. Ved Bergen Filharmoniske Orkester er hele 114 tatt ut i streik, og alle konserter er avlyst.

Flere teatre og kulturhus avlyser forestillinger dag for dag. Kilden i Kristiansand måtte avlyse denne ukens premiere på storsatsingen «Amadeus», skriver avisen Fædrelandsvennen.

Streiken rammer også prøver på kommende forestillinger, som kan få utsatte premierer.

«Heksejakt»

Oslo Nye hadde sist uke premiere på forestillingen «Heksejakt» med bl.a Anders Baasmo Christiansen. På Oslo Nyes hovedscene spilles også «Karius og Baktus» neste uke.

– Vi regnet med at dette ville komme, dessverre, sier direktør Jan Beckmann ved Oslo Nye Teater om streikeuttaket.

– De ansatte som er tatt ut hos oss, er nøkkelansatte. Streikeuttaket vil få konsekvenser for vår forestillingene våre. Vi legger nå planer for hva som må avlyses, og hva vi kan gjennomføres, sier Beckmann.

– For oss ved Oslo Nye er det alltid trist å måtte avlyse forestillinger. Men akkurat nå er det mest trist for publikum. Etter en lang pandemiperiode kunne man endelig komme i teatret igjen, så må vi avlyse. Det er synd, sier Beckmann.

LO: Nei til boikott

Under streikemarkering i Oslo sist uke gikk stortingstkandidat Trine Lise Sundnes (Ap) ut og oppfordret publikum til å holde seg unna teatrene mens konflikten pågår.

Teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret gikk hardt ut mot Sundnes i Dagsavisen denne uka. «Det er oppsiktsvekkende at en stortingskandidat oppfordrer til boikott av landets kulturinstitusjoner. Oppfordringen må i beste fall kalles tankeløs» kommenterte Ulfsby til Dagsavisen.

Streikeledelsen i LO Stat ønsker ikke boikott, understreker de nå:

– I streikeuttakene har vi bevisst tatt ut medlemmer slik at kulturinstitusjonene skal ha mulighet til å gi et tilbud til publikum. Så lenge kulturinstitusjonene ikke driver med streikebryteri, ønsker vi publikum velkomne til å nyte kulturtilbud. Vi ønsker ingen boikott. Vi ønsker rettferdig pensjon, og det må vi beklageligvis streike for, kommenterer Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder, i en pressemelding.


LO-leder Peggy Hessen Følsvik møter streikevakter ved Nationaltheatret 9. september, da streikende marsjerte gjennom Oslos gater. Foto: Terje Pedersen / NTB

De som er tatt ut i streik fra 22. september:

Den Nationale Scene (48)

Bergen Filharmoniske Orkester (114)

Den Norske Opera Ballett (113)

Det Norske Teatret (73)

Nationaltheatret (37)

Rogaland Teater (32)

Kilden-Kristiansand Symfoniorkester (24)

Kilden Teater og Konserthus (32)

Trøndelag Teater (34)

Oslo Nye Teater (22)

Hålogaland Teater (19)

Teater Innlandet (9)


FAKTA: KULTURSTREIKEN

* Fredag 3. september gikk Creo, Norsk Tjenestemannslag og Fagforbundet til streik i teater- og orkestersektoren.

* Striden står om pensjonsordninger for ansatte i kultursektoren i de LO-tilknyttede forbundene Creo, Norsk Tjenestemannslag og Fagforbundet.

* LO Stat har siden 2016 forhandlet med Spekter om pensjonsløsning for medlemmene i teatersektoren. Ved årets mellomoppgjør gikk forhandlingene til brudd. Partene møttes hos Riksmekleren torsdag 2. september, uten å komme til enighet.

* Fagforeningene krever en livslang og kjønnsnøytral pensjon, og viser til protokollført enighet om dette i forhandlingene i 2016.