Kultur

ABBAs dristige comeback: Nå er fallhøyden stor

Abba har presentert planene for sitt comeback. To nye sanger er ute allerede, et fullt album kommer i november, og de bygger en ny arena i London for det virtuelle showet «Abba Voyage» .

Da Björn, Benny, Agnetha og Anni-Frid begynte å gi ut plater sammen for 50 år siden gikk det en stund før folk begynte å bry seg. De siste dagene har hele verden visst at det skulle komme en kunngjøring fra Abba torsdag, kvart på sju norsk tid, om noe som heter «Abba Voyage». Det har lenge vært kjent av de fire medlemmene har vært i studio for å spille inn nye sanger. Først ble det snakket om to sanger, så økte dette til fem, og senere har det gått rykter om et helt album.

På Gröna Lund i Stockholm startet et direktesendt nett-event som klarte å spenne forventningene høyere etter alle kunstens regler, samtidig som det irriterte vettet av alle som satt og ventet spent på siste nytt. Fansen i chattefeltet overgikk hverandre i «kom til saken»-varianter. Klokka sju begynte en ny nedtelling, og så kom den første nye sangen med Abba etter alle disse årene: Den store, litt forutsigbare balladen «I still have faith in you», som samtidig ble lagt ut på strømmetjenestene. Etterpå ble det satt over til toppen av London, til ArcelorMittal Orbit, der Björn Ulvaeus og Benny Andersson la fram sine nye planer. Agnetha og Anni-Frid glimret med sitt fravær. Etterpå kom enda en ny sang, den mer tempofylte «Don’t Shut Me Down», der de bruker minnene om «Dancing Queen» for alt de er verdt.

Abba som Abbatarer - klar for en nybygd arena i London neste år.

Gruppa bygger en egen hall i London, ABBA Arena, som åpner 27. mai neste år. I Queen Elizabeth Olympic Park, med plass til 3.000 mennesker. Her skal publikum få se de fire medlemmene som avatarer, her kalt Abbatarer, datafremstilte figurer av Industrial Light And Magic, som er kjent for sine spesialeffekter på film. De skal framføre nye sanger, sammen med de gamle som om ingenting har skjedd på de 40 årene de har vært borte – for ikke å snakke om de nesten 50 år siden starten. Musikkvideoen til «I still have faith in you» gir en liten pekepinn på hvordan dette kommer til å se ut.

Sangene til Abba har hatt en bemerkelsesverdig evne til å fenge nye generasjoner. Godt hjulpet av «Mamma Mia»-filmen, og etterfølgende sceneproduksjoner, senest på Folketeatret i Oslo denne sommeren.

Av verdens største oppløste popgrupper var Abba de eneste som ikke har falt for fristelsen til å bli gjenforent. Eagles var et annet band som forsvant omtrent samtidig, og erklærte at de ikke kom til å komme sammen igjen før «helvete fryser til is». De kom tilbake med albumet «Hell Freezes Over» i 1994. Led Zeppelin har bare gjort tre konserter siden de ga seg i 1980, helt spesielle opptredener i 1984, 1988 og 2007, og er nok de eneste som kunne konkurrert med Abba om multimilliarder i honorarer for nye konserter.

Fallhøyden for ABBA er derfor uendelig stor. Det er lettere å framstå som aktuelle for artister som aldri har vært borte. Abba huskes for hvordan de var i 1980. Å komme tilbake skaper forventninger om at de skal ta over der de slapp, mens medlemmene er langt eldre og klokere. Noe da også begynte å gi uttrykk for den gangen da.

Agnetha, Anni-Frid, Bjørn og Benny var ikke tenåringer lenger da de startet, og sangene deres kom fort til å ta opp voksenlivets vanskeligheter. Derfor blir det spennende å høre om de nye sangene er laget for å formidle voksne erfaringer, eller om de forsøker å gjenskape den mer lettsindige ungdommelige entusiasmen fra starten. Det første pressebildet på 40 år antyder at de har et uhøytidelig syn på seg selv i forhold til tida som er gått.

I London torsdag kveld var Benny Andersson klar på at gruppa ikke er en del av dagens popmusikk. – Vi konkurrerer ikke med Drake og de der, sa han i London. Det vekker sannsynligvis større oppstuss blant ungdom at den kanadiske artisten Drake gir ut et nytt album fredag morgen, enn at Abba kommer tilbake. Andersson presiserte at han ikke har noe mot Drake, men innser at Abba tilhører en annen tid.

Abba ga seg mens de var på topp. Det vil si, listeplasseringene var litt lavere enn før, men sangene fortsatt like flotte. Historien om ABBA sluttet med gruppa på sitt beste. Med albumet «The Visitors», med medlemmene skilte, og ettertenksomheten større enn noen gang. Hør bare «When All Is Said And Done», en av gruppas mest undervurderte sanger, «slightly worn, but dignified – and not too old for sex». Helt til slutt kom Abba med den frittstående singelen «The Day Before You Came», den første på seks år som ikke ble en stor hit, og den beste siden «S.O.S.». En sang om den store ensomheten som vemodig og vidunderlig satte et foreløpig punktum for et popeventyr som bare The Beatles kunne matche. Slike forventninger har ingen godt av å skulle leve opp til 40 år senere. Nå er fallhøyden stor. »Do I have it in me», spør de seg selv, og svarer også bekreftene i «I Still Have Faith In You».