Fremtiden

Finlandssvensk flora og fauna til Plenen

Tore Renberg hyllet den svenske folkpoptrioen Vasas flora och fauna da de slapp debuten i 2015 og skrev «tekstene er så gode at jeg må trekke pusten mellom hver setning».

Plenen på Strømsø torg.

– Dette blir en liten festival og vi kan ikke sammenlignes med Elvefestivalen. Dette blir rett og slett en fin og hyggelig helg i Tollbugata, med kule artister, sier bookingansvarlig Frode Bjørnstad.

Plenen er Drammens gratisfestival og arrangeres i år for fjerde gang på Strømsø torg. Full oversikt over artistene som skal delta blir sluppet i august, men i dag har første headliner kommet ut - og den hylles av den norske forfatteren og musikeren Tore Renberg.

Han beskrev finlandssvenskene med sin indiepop som «en rar krysning av tidlig Belle & Sebastian og Raymond och Maria».

De skal ha vært de første som forsøkte seg med «alvorlig popmusikk på österbottendialekt», ifølge Wikipedia. I 2015 kom første album ut, «Släkt med Lotta Svärd», og hittil har Vasas flora och fauna rukket to utgivelser til, samt utskifting av besetningen. «Möte med skogsgardisterna» slapp de i koronafjoråret.

Vasas flora och fauna.

Nå er de klare for gratisfestivalen Plenen i Drammen 19. - 21. august.

– Vasas flora och fauna er en stor personlig favoritt med sine flotte folkpopaktige og fengende låter og unike tekstunivers. Etter over et år med livemusikktørke blir dette en drøm for alle konserthungrige, sier en fornøyd bookingansvarlig, Frode Bjørnstad.

Trioen består av Mattias Björkas, Daniel Ventus og Tina Kärkinen, og signaturen er låter med «sorg og humor hånd i hånd, ofte i fortellinger som kjennetegnes av både bittersøt vemod og en sjelden type hverdagsvarme», heter det i omtalen.

Ifølge Bjørnstad blir festivalen i år en minivariant av det festivalen har vært tidligere.

– Vi har nedskalert litt fordi det har vært vanskelig å planlegge med korona, men vi er tilbake for fullt til neste år, understreker han.