Kultur

Hellbillies på OverOslo: Fortsatt noe av det fineste vi veit

Med Hellbillies tilbake på scenen blir det litt mer sannsynlig at alt kan være på vei tilbake til det normale igjen.

5

KONSERT

Hellbillies

OverOslo

«20 år på vegen» synger Hellbillies mot slutten av denne konserten. Det er i virkeligheten blitt 25 år siden sangen ble laget. De har vært et av Norges beste liveband i en halv mannsalder, så det er godt å se og høre dem igjen. På «hagefesten» til OverOslo på Grefsenkollen gjorde de sin andre konsert på femten måneder. Det er grunn til å tro at de har møttes og spilt sammen i mellomtida, for de låter fortsatt upåklagelig tett og tøft, og er i tillegg tydelig sugne på å spille sammen igjen.

Sist Hellbillies var i nærområdene var med en tre kvarter lang avdeling på Øyafestivalen i 2019, så kort at det nærmest bare var egnet til å erte opp gamle fans. På OverOslo spilte de dobbelt så lenge, og de kunne godt holdt på enda en stund for min del. Riktignok ble det uventet kjølig der oppe i høyden denne sommerkvelden, men da var det godt med et band som kan få folk til å holde varmen.

OverOslo, Hellbillies 2021

Hellbillies fortsetter å kombinere sin unike form for folkelig underholdning med en fingerspissfølelse for klassisk gitarrock som kan imponere de mest kresne. De begynte trygt og godt med «Mørkemann» og «Pæla Stein», og tok godt vare på sin særegne americana fra Hallingdal.

En rekke gamle favoritter står fortsatt på programmet. «Plenklyppar’n» blir framført med den selvsikre spillegleden som er så karakteristisk for bandet i alle ledd, med brødrene Aslag og Lars Håvard Haugen i storform i spissen. Men «Røta», som pleide å være en lang utskeielse med elektriske gitarer, er nå akustisk, kort og konsis, og like fin for det.

En sang er ny i settet siden sist. Hellbillies har uten å løfte en finger selv fått en ny publikumsfavoritt. Emma Steinbakkens «Jeg glemmer deg aldri», en versjon av deres 21 år gamle «Eg gløymer deg aldri», er blitt en av årets mest spilte sanger. Den har aldri vært en gjenganger på gruppas konserter, på en beskjeden 20. plass på lista over deres mest framførte sanger, og ikke i det hele tatt sist de var ute på tur. Det sier seg selv at den blir godt mottatt nå, og kommer til å bli mer å høre i framtida.

«Vestlending med høgdagard» og «Blå dag» er to ganske nye sanger som brukes som opplading for et nytt album til høsten. Det skal altså bli enda mer moro med Hellbillies når alt kommer ordentlig i gjenge igjen.

Hellbillies på OverOslo 2021.

Før Hellbillies gjorde Frida Ånnevik et fint sett på Grefsenkollen, med både egne sanger og de oversatte coverlåtene av Spice Girls, Astrid S og Janis Ian, som hun gjør så fint. Hun feiret Pride i stolt stil, spesielt i «Henger sammen» som nest siste sang, før hun tok farvel med en stille aleneversjon av «Hvis verden», som ble kåret til fjorårets låt av Spellemannprisen.

Siden Frida Ånnevik sang Hellbillies’ «Den finast eg veit» under fjorårets «Hver gang vi møtes» var det lov å håpe på å få høre den som en duett denne kvelden, men dette ble bare ønsketenkning. Det er for lite sånt i det norske festivallivet.

Frida Ånnevik, OverOslo 2021.

Nå spilte Hellbillies «Den finast eg veit» alene nesten til slutt, og viste at det går an å få til god allsang selv om det fortsatt bare er lov å opptre for 200 mennesker. Den uunngåelige «Ei krasafaren steinbu» kom helt til slutt, og ga en god følelse av at verden går videre.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen