5
Lillebjørn Nilsen og Andy Irvine
Live In Telemark
Grappa
Lillebjørn Nilsen og Andy Irvine var allerede gamle kjente da de møtte hverandre igjen på Telemarkfestivalen i 1994, men de hadde knapt nok øvd sammen før de gikk på scenen sammen denne kvelden. Irvine har senere laget sangen «Oslo» om de tvilsomme, men tydeligvis festlige forberedelsene deres. Dette gikk det ikke an å merke, bortsett fra at sangen og musikken på opptaket har en uformell tone som gjør sangene spill levende etter alle disse årene.
[ Til toppen av Telemark med Daniel Kvammen ]
Andy Irvine er nærmest en irsk nasjonalhelt, kjent fra gruppene Planxty, Sweeney’s Men og Patrick Street. Grupperinger som ikke er allment kjente her i landet, men som det godt går an å anbefale for venner av den irske folkemusikken. Hans møte med Lillebjørn minner oss også om nærheten mellom de norske visesangerne fra 70-tallet og inspirasjonen fra øyene i vest.
Nilsen og Irvine deler broderlig på å stå i sentrum for oppmerksomheten, og gir hverandre godt akkompagnement. Det er mye ekvilibristisk gitarspill her, med like mange spennende stemminger av strengene som forskjellige stemninger i sangene. Før han synger «My Heart’s Tonight In Ireland» sammenligner Irvine Telemark med County Claire i hans hjemland, «der alle felespillerne kommer fra».
[ Gamle menn gjør så godt de kan - og der er ikke så rent lite ]
I Lillebjørn Nilsens platekatalog har denne utgivelsen mest felles med «Live at Sioux Falls» med Steinar Ofsdal, og «Hei-Fara», der folkemusikken også spilte hovedrollen. I «Valle auto og bensin» spøker Lillebjørn med at han en gang kommer til å bli spilt på folkemusikktimen i NRK som eksempel på «gitartoner frå Oslo». Jeg vet ikke om det har blitt noe av, det mest bemerkelsesverdige er at «Folkemusikktimen» fortsatt eksisterer i dagens NRK, så kanskje vi burde følge bedre med og være der når det skjer.
[ Saft suse - her tok det av for Sigbjørn Bernhoft Osa og norsk rock ]
Til slutt synger Lillebjørn Nilsen «Ola Tveiten», og så er det kanskje lyden fra en leirgjøk som sender folk hjem etterpå. Høyst sannsynlig i svært godt humør.
