Kultur

Fortapte platealbum ser endelig dagens lys

Etter stor suksess med nyutgivelser av gamle norske CD-er og LP-er i vår kommer neste steg: De fortapte platene som aldri kom ut. Først ut er gruppa Heart Of Mary, med deres andre album, som forsvant i 1989.

Heart Of Mary fra Kongsvinger vant den årlige rockemønstringen i Ungdommens Radioavis i 1988, en forløper til dagen Urørtfinale i P3, med sangen «Albert Einstein Never Lived In My Home Town». Denne avgjørelsen kan jeg gå god for, siden jeg satt i juryen selv. Blant de andre i finalen var Shag (som ble Hellbillies da de begynte å synge på norsk) og Sue The Manager (som ble Vamp da de begynte å synge på norsk). Albumet «Greetings From Stuckville» kom ut året etter. De spilte umiddelbart inn låter til en oppfølger, som imidlertid aldri så dagens lys.

Enda bedre

Utgivelsen av det andre albumet til Heart Of Mary skal nå folkefinansieres på samme måte som serien «Norske albumklassikere», som så langt i år har ført til utgivelser av 125 CD-er og 25 LP-er. De fortapte albumene skal komme både på CD og LP. Da «Greetings From Stuckville» med Heart Of Mary ble presentert på denne måten gikk den over målstreken etter bare tre dager.

– Jeg ble overrasket over at det gikk så fort, så jeg ble kanskje litt ungdommelig høy. Da sa jeg til Christer Falck (seriens grunnlegger, vår anm.): Kanskje vi skal gi ut det andre albumet vårt, som aldri kom? Vi spilte inn 13 låter i 1989 som bare ble liggende. Nå fant vi igjen spolebåndet, og bearbeidet det i studio, forteller bassisten Levi Henriksen. Kampanjen for finansieringen av oppfølgeren starter nå, med endelig utgivelse før jul.

– Da vi spilte inn «Greetings From Stuckville» sparte vi flere av de beste låtene våre, så vi skulle ha noen gode igjen til det andre albumet. Men ingen av disse viste seg å være gode nok til å bli med i andre runde, sier Levi Henriksen.

Store løfter

Sangeren i Heart Of Mary var Denis Kamphaug, mer kjent som Denis Decay, også når han var musikkjournalist i Nye Takter. Det første albumet ble aldri anmeldt i denne musikkavisa, sannsynligvis siden alle i redaksjonen var inhabile i forhold til sangeren. Men over hos konkurrentene i Beat skrev Morten Ståle Nilsen at det «har blitt en overraskende helstøpt plate, som bærer store løfter for dette bandets fremtid». Disse løftene ble dessverre aldri innfridd.

– Ingen husker helt hvorfor vi ble oppløst, sier Henriksen, som nå beskriver bruddet som den største tabben i sitt liv. Det hadde mye å gjøre med de alminnelige levevilkårene for norske rockeband den gangen: – Vi syntes det var mye motbakke, kom oss ikke videre, selv om vi selv syntes vi holdt i haugevis, sier Henriksen.

Albumet som kommer nå har tittelen «Down Below Is The Town I Know», ei linje hentet fra sangen «Popband For Sale», der Denis Decay ironiserer over de harde tidene.

– Det kunne vært et av de ti beste norske albumene med engelske tekster. Vi hadde en sanger som vokste opp i England, og sånn hørtes han ut også. Det låter som tida det er spilt inn i, men med en friskhet og energi som jeg ikke husker vi hadde. Jeg må få lov til å si sånt, når jeg i en alder av 57 møter meg selv igjen som 25-åring, humrer Henriksen.

I tillegg til en lovprist forfatterkarriere fortsetter Levi Henriksen å spille inn plater med sitt band Babylon Badlands. Anders Bøhnsdalen fra Heart Of Mary spiller gitar her også. Denis Kamphaug døde i 2018. Året etter ga Levi Henriksen ut albumet «De utålmodige av hjertet», der tittellåten både handler om, og er tilegnet ham. Den etterfølgende sangen «Som Glomma skynder seg mot Fredrikstad (for å bli hav)» er også full av referanser til denne tida, der det gjaldt å finne sitt eget ståsted mellom småbyen og den store verden. Nå skal den store verden omsider få høre det andre albumet til Heart Of Mary.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen
Nyeste fra Dagsavisen.no: