Kultur

Klart for Pride: – Forbud og smittevern er ikke noe nytt for skeive

Over natta fikk Oslo Pride tolvdoblet kapasiteten. Fram til onsdag planla de for symbolske 50. Og plutselig gjenåpnet Oslo så smått.

Oslo  20180627.
Festivalsjef Fredrik Dreyer under åpningen av Pride Park i Spikersuppa.

– Det har veldig stor betydning å møtes fysisk. For Pride er det viktig å skape et pusterom hvor skeive som ofte ellers opplever at de blir diskriminert, kan oppleve å være i majoritet. I år er det viktigere enn noen gang for vårt publikum, sier festivalsjef Fredrik Dreyer.

Tirsdag ettermiddag kom gla-meldingen til Oslo Pride og andre arrangører av festivaler og konserter i Oslo: Korona-begrensningen på 50 publikum innendørs i fastmonterte seter, ble økt til 200. På utendørsarrangement tillates det til sammen 600, fordelt på 200 på tre grupper. Oslo Pride starter fredag, og festivalsjefen er glad:

– Det har vært krevende å forberede årets festival med så stor uforutsigbarhet. Nå kan vi gjennomføre arrangementer med mange flere til stede. Det er vi superglade for. Fram til onsdag planla vi for 50 personer i Pride Park. Da ville arrangementene vært symbolhandlinger.

– Vi har for lenge siden bestemt at årets Pride skulle være dels fysisk og dels digital, med sendinger fra både Pride Park-scenen i Spikersuppa og Pride House på Youngs uansett publikumskapasitet.

– Nå kan vi ha tre ganger 200 på en gang i Pride Park. Det er mer enn en tidobling, så det er gledelig. Vi slipper å styre mot et stort underskudd, sier Dreyer.

Smittevern og forbud

Det siste året med dødelig pandemi og stengte dører har gitt Pride-lederen assosiasjoner til homohistorien:

– Mange skeive har nok følt på at pandemien har vært ekstra vanskelig. Men vi er en sterk bevegelse som har stått i lignende ting tidligere. Vi opplevde den globale hiv-epidemien på 1980-tallet, vi har vært nektet å møtes på åpen gate: Smittevern og forbud er ikke noe nytt for den skeive befolkningen. Men vi legger oss ikke ned og gir opp for det.

– Det er klart det er galskap å lage festival under disse begrensningene, men med vår forhistorie, er vi nødt. I år er det viktigere enn noen gang å gi et tilbud til vårt publikum, sier Dreyer.

Ned fra 70.000

I helgen blir det Pride House-program med samtaler og foredrag på Youngs og Mela-huset. Pride Park åpner onsdag 23. med konserter og show i Spikersuppa. Koronarestriksjonene gjør at bord må forhåndsbookes dagen før.

– Med fullbookede bord i Spikersuppa er vi en kapasitet på 1800 per dag i Pride Park. Det er vi glade for. Men vi er langt unna et normalår. I 2019 var det 70.000 innom Pride Park. Det er utfordrende. Men vi har et samfunnsoppdrag vi skal utføre. Vi skal være til stede, synlige i bybildet, og være et pusterom for skeive

Utover neste uke, når Pride Park åpner, økes antallet konserter og arrangementer. Fredag 25. juni skal NRK som første statskanal i Skandinavia sende direkte fra Pride, med en stor eventsending ledet av Silje Nordnes.

Lørdag 26. er dagen for Pride-paraden: I 2019 samlet paraden over 300.000 deltakere. I fjor ble den erstattet med et digitalt arrangement. I år blir det paradearrangement, om ikke i tradisjonell form, lover Oslo Pride, som vil komme tilbake til detaljer om arrangementet som på paradedagen.


DJ-duoen Dramaqueen er klare for Pride 2021. Fra v. Bente Jørgensen og Martine Hammervold-Austinat

Engasjerer ved bordene

– Vi har spilt på Pride i Oslo, Bergen, Harstad, Trondheim, Fredrikstad og Drammen. Så fikk vi pandemien i trynet i fjor. Nå har vi gledet oss til klubb Dramaqueen igjen i sommer, sier Martine Hammervold-Austinat fra dj-duoen og klubbarrangørene Dramaqueen.

Utelivet i Oslo er fortsatt redusert på grunn av avstandsreglene.

Men Pride-festivalens dj-duo Dramaqueen setter i gang en etterlengtet fest fredag, på uteserveringen Storgata 26. På Pride i 2018 og 2019 hadde Dramaqueen fredagskveldene under Pride, da på Rockefeller. De har spilt på Pride landet rundt, og de har faste kvelder på det skeive utestedet Elsker i Oslo.

– Vårt faste publikum er skeive kvinner i alle aldre. Vi har holdt quiz og konkurranser digitalt for å prøve å gjøre noe fint for dem som har måttet sitte på hver sin tue.

– Det har vært en tøff vinter i Oslo, spesielt for en minoritetsgruppe som oss. En viktig del av det skeive fellesskapet er i utelivet – London Pub, Elsker, Oslo Pride. Alt har vært stengt. Og mange har ikke våget å møte andre folk under pandemien, forteller Hammervold-Austinat.

– Det er fint at vi kan holde oppe til klokken 24. Men det viktigste er at det igjen føles trygt å møtes, ingen trenger være redde for å komme. Det er et enormt viktig pusterom for oss skeive å kunne gå ut og være en del av majoriteten, sier hun.

Enmeters-regelen innendørs gjelder fortsatt, slik at dansing på utesteder er vanskelig å få til. Derfor skal Dramaqueen-teamet holde Pride-fredagsfestene på uteservering med bordplassering. Men det er mye bedre enn det siste årets ingenting, konstaterer Hammervold-Austinat.

– Vi savner dansegulvet – hoppe, sprette, kline, plutselig bli kjent med noen. Det blir ikke helt den samme fellesskapsfølelsen. Men vi skal sørge for å lage god stemning, selv om det ikke er dansegulv. Og det må gå an å reise seg og veive med Pride-flaggene. Om det er lov å danse på bordene? Øh … jeg er ikke politi!

Oslo Pride (18.-27. juni)

Norges største arrangement for LHBT+-folk og en av Oslos største festivaler

I fjor ble Oslo Pride gjort digitalt på grunn av koronapandemien. I år blir det en blanding av fysiske og digitale arrangementer.

Starter med digitale foredrag i dag og Dramaqueens-fredag på Storgata 26

Pride House-delen av programmet starter lørdag, på Mela-huset og utestedet Youngs.

Pride Park i Spikersuppa åpner onsdag.

Eies og arrangeres av FRI Oslo og Viken