Kultur

Til topps med Daniel Kvammen og «Den tyngste turen»

Her er en annen måte å nå toppen av popen på: Gjøre konsert på Gaustatoppen, der Daniel Kvammen har tatt oss med for å synge sin nye sang «Den tyngste turen».

Daniel Kvammen har nylig gitt ut «Den tyngste turen» på singel, en duett med Aslag Haugen fra Hellbillies. Det er derfor han denne dagen tar gitaren på ryggen, og går opp i 1883 meters høyde, til Gaustatoppen for å spille ved turisthytta til Den Norske Turistforening. Ikke den aller tyngste turen i seg selv, men friskt nok. Er det nødvendig å gå så langt?

– Jeg vil markere at jeg har laget en låt jeg er stolt av. Symbolverdien i å gå til Gaustatoppen er jo veldig flott i forhold til hva den handler om, forteller Daniel Kvammen, som før han framførte sangen høyt der oppe fortalte sitt publikum mer om baktankene sine.

– For ei stund sida kom en periode da jeg var litt deppa. Det var slutt med dama, så jeg reiste heim til Geilo. Jeg fikk en ide å gå på fjelltur får å ta meg helt ut, gå i bakken og se på det som en positiv renselse i seg sjøl. Og kanskje benytte den erfaringen videre i livet også, og kanskje i en sang. «Den tyngste turen» foregår i skjæringspunktet mellom natur og indre tanker. Den handler om å håpe at alt kan ordne seg, sier han.

Vi sier som AC/DC: "It's A Long Way To The Top ( If You Wanna Rock'n'Roll)"

– Pop og rock regnes vanligvis som et urbant fenomen, framført i mørke lokaler der det lukter øl. Frisk luft er et litt originalt fenomen i denne sammenhengen?

– Jo, du har et poeng, men rock-historien handler jo i stor grad om leve fritt og pushe grenser, så slik sett er der jo en rød tråd her. Farfaren min var reingjeter på Hardangervidda, Far min ble også en skikkelig fjellmann. Han tok med meg på jakt, så jeg ble tatt rundt i alt slags vær. En dag gikk vi oss vill, det ble mørkt før vi fant tilbake til hytta, så vi måtte sove ute til slutt. Da vi våkna var hytta 200 meter unna. I ungdommen var sånt ikke alltid like fett som å være hjemme og spille Playstation, men nå er jeg blitt glad i det sjøl. Spesielt dette med å pushe seg selv til det ytterste, sier Kvammen.

– Jeg er skrudd sånn at jeg liker å ta ting langt ut. Når jeg er blitt interessert i gå i fjellet så gjør jeg det ordentlig. Å gå en hel dag, bli helt utslitt, komme inn sulten og tørst på turisthytta, og få mat og én øl – den ene ølen kan være bedre enn tre festivaler til sammen, sier han henført.

"Get in" er bransjebegrepet for når artisten kommer til konsertstedet. Slik ser det ut.

I 2018 spilte Daniel Kvammen for 4.000 tilhørere da turistforeningen arrangerte nattevandring til Gaustatoppen. I år gjelder alminnelige restriksjoner også for konserter her oppe. En liten skare fans som har tatt den to timer lange oppturen over snø og stein blir godt belønnet, selv om den ender i tett tåke ved veis ende.

Tett tåke

Dette har ikke Daniel Kvammen tenkt å la seg prege av. Tåka kommer riktignok drivende så tett at Kvammen ser utydelig ut på fem meters avstand. Sangen og spillet er likevel mer enn klart nok. Han gjør et relativt kort sett, der han også minner oss om gamle sanger som «Du fortener ein som meg» og «Ingen vega utanom», og må bare beklage at fingerspillet etter hvert blir hemmet av frosne ledd.

Fra Gaustatoppen kan Daniel Kvammen på en god dag se helt hjem til Geilo, som han forlot for mange år siden. Sangene bindes sammen med flere gode historier om hvordan det har vært å forsøke å bli profet i egen bygd. Konserten avsluttes med en versjon av Hellbillies’ «Den finast eg veit», som en hyllest til Aslag Haugen, som synger duett på den innspilte utgaven av «Den tyngste turen».

Daniel Kvammen, høyt og klart i tett tåke på Gaustatoppen.

– Aslag er Mister fjell og vidde. Det er jo han som synger «Ei krasafaren steinbu»! Han er helten over alle helter i min verden. Jeg har hørt ham fra jeg var tre år. Han er soundtracket fra et liv for oss fra Hallingdal. Så jeg fikk et innfall om at jeg skulle ringe ham, forteller Kvammen.


De flotteste låtene

– Jeg hadde ikke forbedret meg på hvor stort dette skulle være. Han har vært med på å skrive noen av de flotteste låtene som finnes. Han er veldig Aslag Haugen i vesen der han kommer, og da han begynte å synge fikk jeg frysninger. Hele barndommen, alle festene, og alle slåsskampene kom tilbake. Den stemmen er ekstra flott i en trøstesang om at alt kan gå bra.

Daniel Kvammen med sin store helt Aslag Haugen.

Fire år er gått siden sist Daniel Kvammen ga ut et nytt album. Det kommende «Guta som gret» har vært utsatt en stund i påvente av mulighetene til god, gammeldags turnering. Nå ser det ut til å se dagens lys til høsten. – Hvis den første plata mi handlet om han som ville ut og erobre verden, så er dette om han som ser tilbake og lurer på om det var verdt det, er beskrivelsen hans av innholdet.

Tirsdag spiller Daniel Kvammen en utsolgt konsert for et begrenset publikum på Rockefeller i Oslo. Senere i sommer venter Galdhøpiggen. Vi tuller ikke med turer!


Mer fra Dagsavisen