Kultur

Et umiskjennelig strøk av Pat Methenys musikalske kraft

Pat Metheny har overlatt strengene til andre gitarister. De snakker Methenys tydelige språk.

Pat Metheny

Road To The Sun

BMG Modern Recordings

Ingen kan påstå at Pat Metheny har kjørt seg fast i et musikalsk spor. Fra debuten med «Bright Size Life» i 1976 til fjorårets symfoniske «From This Place», via musikalske påler som «Song X», med Ornette Coleman, har gitaristen vist en imponerende evnet til å fornye seg og overraske. Med «Road to the Sun» gjør han det nok en gang.

De som forventer seg nye doser med virtuos og melodisk briljant improvisasjonskunst fra Metheny vil likevel bli skuffet. Det er komponisten Metheny som står i sentrum her, strengene har han overlatt til andre gitarister, selv om han dukker opp med 42 av dem på et «bonusspor» som også er det eneste sporet som ikke er signert Metheny.

Det åpner med «Four Paths of Light», en suite i fire deler for sologitar. Denne framføres av den klassiske gitaristen Jason Vieaux, som slett ikke er fremmed for å tolke Methenys musikk. Han ga i 2005 ut et helt album med låter av jazzgitaristen arrangert for klassisk gitar, blant annet en svært fin versjon av låten «Letter From Home». Samme låt finner vi også på et album Los Angeles Guitar Quartet hentet hjem en Grammy for samme år. Og hvem finner vi bak strengene på den seks deler lange suiten «Road to the Sun», som utgjør hoveddelen på dette albumet? Jo da, Los Angeles Guitar Quartet, av Metheny omtalt som «et av verdens beste band».

Selv om komposisjonene tolkes av andre gitarister og de på mange skiller seg fra mye han har gjort før, har musikken hele veien et umiskjennelig strøk av Methenys harmoniske kraft. Noen steder er det mer åpenbart enn andre, som på vakre del 2 av «Four Paths to Light». Ja, det er Vieaux som holder i strengene, men det er aldri noen tvil om at han snakker Methenys melodiske språk, slik også kvartetten fra Los Angeles gjør det på «Road to the Sun», en harmonisk rik, fascinerende og ambisiøs komposisjon som tolkes på nydelig vis av kvartetten. Metheny lander det hele med Arvo Pärts «Für Alina», et velkjent pianostykke som framføres med Methenys spesialbygde 42-strengers Pikasso-gitar. Så gjenstår det å se om den er med i bagasjen når Metheny høsten 2022 kommer til Norge på en turne som strekker seg fra Bodø i nord til Kristiansand i sør, via Oslo, Skien og Haugesund.

Pat Metheny: Road To The Sun



Mer fra Dagsavisen