Kultur

Tix videre til finalen: «Som noe jeg drømte etter å ha spist for mye ost», mente internasjonale kommentatorer

Tix ble den første som fikk finaleplass etter tirsdagens Eurovision-semifinale. Det spektakulære antrekket hans fikk mye oppmerksomhet fra internasjonale kommentatorer.

Tix på scenen under tirsdagens semifinale i Eurovision, på Ahoy Stadion i Rotterdam

«Norges rekvisitter og klær får gå videre. Låten kan forbli i karantene», skrev Aftonbladets kommentator Markus Larsson om Tix og «Fallen Angel», i avisens live-chat under kveldens Eurovision Song Contest-semifinale.

Men publikum Europa over var ikke enig: Da publikumsstemmene var talt opp ved 23-tiden tirsdag, var Tix den første som ble ropt opp til Eurovision-finaleplass.

Andreas «Tix» Haukeland var niende deltaker ut av de 16 i tirsdagens semifinale. Med fuskepels, englevinger, glitrende onepiece og dansende djevler vakte han oppsikt blant Eurovision-kommentatorer:

– You are beautiful! sa Tix etter framføringen.

– So are you, mate, repliserte kommentatoren på den britiske TV-kanalen BBC Four, artist og programleder Chelsee Grimes.

Hun syntes at Tix’ opptreden «minnet om en drøm jeg hadde etter å ha spist for mye ost en gang, med Guns N Roses, East 17 og en due».

TIx under åpningsseremonien for årets Eurovision i Rotterdam

Den svenske avisen Expressens Eurovision-kommentator syntes at Tix’ opptreden var «pinlig, men melodisk medrivende».

«Hadde likt å høre denne på norsk isteden. På engelsk blir det litt mye party-på-russebuss-vibb», skriver Expressens Maria Brander. Hun ga karakteren to av fem, og sammenlignet Tix med den svenske komikeren Sean Banan. «En boyband-parodi i hvitt, som har tatt englevingene og bling bling-en fra Sean Banan, uten at det tar av», mener Maria Brander i avisens live-chat.

Tix etter framføringen: – Sang med hjertet

– Jeg aner ikke hvordan det hørtes ut, men jeg sang med hjertet, sier Tix til NTB etter å ha sunget i semifinalen tirsdag kveld.

– Å høre folk synge med på en så personlig låt når jeg er i Nederland er noe av det største jeg har opplevd, fortsetter han til NTB.

Norge ble lest opp som aller første land av de ti som gikk videre fra tirsdagens Eurovision-semifinale. Fram mot finalen lørdag forteller den norske artisten at han skal gjøre akkurat det samme som fram mot semifinalen.

– Men som dere har skjønt på meg, så pleier jeg å toppe det litt for hver gang, sier Tix.

Han betegner det å gå videre i seg selv som en seier.

– Nå har jeg egentlig vunnet. Nå skal jeg faktisk få lov til å spille låten min en gang til, i finalen. Og det er det største man kan gjøre, for nå er det 200 millioner mennesker som skal høre meg formidle det budskapet som jeg virkelig, virkelig brenner for, sier den finaleklare artisten.

Testkonsert for 3.500

Norge, Sverige, Israel, Russland, Azerbadsjan, Malta, Litauen, Belgia, Kypros og Ukraina ble de som gikk videre fra tirsdagens semifinale.

Italia, Frankrike og Sveits har vært blant bookmakernes største favoritter i år, ingen av disse tre var med i første semifinale. Malta som er blant de store favorittene, avsluttet tirsdagens semifinale.

Et jublende publikum på 3.500 var til stede i salen, Ahoy Arena i Rotterdam, som del av et testprosjekt for konserter under gjenåpningen i Nederland. Alle ble koronatestet før og etter semifinalen.

Australias representant i konkurransen, artisten Montaigne, deltok med et forhåndsinnspilt bidrag, for første gang i Eurovision-historien. På grunn av koronapandemien kunne hun ikke reise til Rotterdam for å stå på scenen selv.

Presenters Dutch singers Edsilia Rombley, Chantal Janzen, Jan Smit and Dutch influential YouTuber Nikkie de Jager are seen on stage during first semi-final of the 2021 Eurovision Song Contest in Rotterdam, Netherlands May 18, 2021. REUTERS/Piroschka Van de Wouw

Eurovision 2021

* Årets konkurranse holdes i Rotterdam etter at nederlandske Duncan Laurence vant med låten «Arcade» i Tel Aviv i 2019. På grunn av pandemien ble konkurransen avlyst i 2020.

* 39 land er med i år. Norge stiller med Andreas Haukeland, kjent under artistnavnet Tix, som framfører «Fallen Angel».

* Norge er i den første semifinalen, som avholdes tirsdag. Den andre semifinalen går av stabelen torsdag. Selve finalen holdes lørdag kveld.

Kilder: Wikipedia, EBU (NTB)