Kultur

Line Andersens advokat: – Hun er i realiteten stuet bort

NRK mener Line Andersen gjennom flere sinneutbrudd bidro til dårlig miljø på jobben. De mener hun selv har bidratt til å eskalere arbeidskonflikten. – Framstår stygt, sier Andersens advokat.

Av Marius Helge Larsen

– Her har man vært løsningsorientert og målet har vært å få Line Andersen tilbake så fort som mulig, sa NRKs advokat Anders Stenbrenden i retten tirsdag.

Han viste til flere forsøk på konstruktiv dialog med Andersen etter at en fastlåst konflikt førte til at hun ble tatt av skjermen som programleder, først under sjakksendingene høsten 2019.

Forsøkene førte ikke fram, og nå har Andersen tatt arbeidsgiveren til retten for det hun mener er en ugyldig endringsoppsigelse. Tirsdag startet rettssaken mellom henne og NRK i Oslo tingrett.

– Stuet bort

NRK-profilen mener arbeidsgiveren har omplassert henne på usaklig grunnlag etter at hun er blitt satt til å lage innhold til nett og mobil i andre avdelinger i stedet for å være programleder på Sporten.

– Sett utenfra framstår dette stygt. Line Andersen hadde en rolle hvor hun var NRKs ansikt utad på viktige arenaer. I realiteten er hun stuet bort eller satt på tørkeloftet, satt på spissen, sa Andersens advokat Tron Dalheim i retten.

NRK mener på sin side at avgjørelsen er blitt tatt for å skjerme ansatte i avdelingen som har opplevd samarbeidet med Andersen som belastende.

– Denne saken har eskalert og tatt nye retninger uten at det har vært grunn til det. Målet er å få Andersen tilbake i jobb på Sporten, men først må konflikten løses, sa NRKs advokat.

– Uforutsigbart sinne

Kjernen i saken er et møte i sjakkredaksjonen i oktober 2019, hvor Andersen fikk et utbrudd mot kollegaene sine.

Men NRK mener også det finnes et historisk bakteppe hvor Andersen flere ganger gjennom karrieren har hatt et «nokså voldsomt og uforutsigbart sinne» overfor kollegaer.

Et eksempel NRKs advokater trakk fram i retten, var dekningen av VM i alpint i St. Moritz i Sveits i 2017, hvor flere kollegaer ifølge NRK opplevde samarbeidet med Andersen som belastende.

– Enkelte medarbeidere har tatt til tårer og opplever det som krevende å stille på jobb, heter det i et referat fra et møte i etterkant av mesterskapet, som NRKs advokat leste opp.

Det ble spesielt vist til en hendelse hvor Andersen hadde «klikket».

Av referatet kom det også fram at programlederprofilen tok selvkritikk i ettertid og lovet å legge av seg den skarpe tonen.

Ampert møte

Men ifølge NRK var Andersen tilbake i et lignende spor igjen høsten 2019, noe som har bidratt til at hun er borte fra skjermen.

Dalheim gikk tirsdag gjennom deler av opptakten til at Andersen ble tatt av skjermen fra den såkalte romjulssjakken i 2019, som hun hadde ledet i flere år.

Et ampert og høylytt møte i NRKs sjakkredaksjon høsten 2019 ble sentralt for denne avgjørelsen, ifølge advokaten.

I forkant av møtet hadde Andersen vært syk, og NRK hadde i mellomtiden sendt nytt pressemateriale til kommende sjakksendinger fra VM i Fischer-sjakk på Henie Onstad i oktober 2019.

I utgangspunktet skulle Andersen ledet disse sendingene, men i det nye pressematerialet var hun fjernet, noe hun reagerte sterkt på.

«Kan man få gjort det mer respektløst?", skrev Andersen i en SMS til redaksjonssjef Thorbjørn Sarre Jensen. Denne ble lest opp i retten tirsdag.

Ifølge advokaten følte Andersen seg usynliggjort og var svært lei seg og opprørt over behandlingen hun hadde fått.

– Jævla idioter

Møtet hvor redaksjonen skulle diskutere saken endte først med at tre andre ansatte forlot rommet, før Andersen var på gråten og selv forlot rommet, ifølge advokaten.

– På vei ut kaller hun de andre jævla idioter, sa Dalheim i retten.

Han understreket imidlertid at Andersen i etterkant kontaktet kollegaene for å gi det han mener er en uforbeholden unnskyldning.

NRK mener hun skapte frykt i redaksjonen.

– Andersen utviste en atferd som gjorde sterkt inntrykk på andre deltakere. En av deltakerne ba om å bli skjermet fra Andersen. Vedkommende har også slitt helsemessig etter hendelsen, sa NRKs advokat.

Et referat ledelsen sendte ut i etterkant ble også lest opp i retten.

– Det er en nøktern og grei oppsummering. Og ikke en indikasjon på at dette møtet skal få de dimensjonene det senere får, sa Dalheim.

Saken fortsetter under videoen

– Styrt prosess

Andersen mener hun er blitt utsatt for en urimelig prosess og at konflikthåndteringen til NRK har vært mangelfull og basert seg på anonyme påstander.

Hennes advokater peker blant annet på en undersøkelse av arbeidsmiljøet i sportsredaksjonen gjort av hovedverneombudet etter konflikten, som de mener ledelsen la føringer for.

– Dette er en styrt prosess som har rettet seg mot Line Andersen fra starten av, sa Dalheim.

Advokatene trakk også fram et notat som ble utformet av en organisasjonspsykolog for å kartlegge miljøet på sportsavdelingen, uten at Andersen hadde medvirket.

Her blir det ifølge advokaten beskrevet at Andersen «gikk bananas» og «bombarderte» kollegaer med tekstmeldinger, uten hun fikk svare for seg.

– Man trekker opp ganske skarpe karakteristikker etter å bare ha hørt den ene siden, sa Dalheim.

– Preget av uro

NRK mener på sin side at arbeidsmiljøet i Sporten i flere år har «vært preget av uro og konflikt knyttet til Line Andersens atferd og påvirkning på andre ansatte», ifølge deres sluttinnlegg

– Før en normalisering av situasjonen kan skje, er imidlertid NRK avhengig av at Andersen bidrar i konflikthåndtering, slik at alle ansatte får et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, heter det i sluttinnlegget.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen