Kultur

Her var 5.000 på konsert i helga. Nå ber norske konsertarrangører om testkonserter

I Liverpool var 5.000 koronanegative på konsert. Forbundet Norske Konsertarrangører foreslår å kjøre testkonserter også i Norge.

– Vi ønsker at det skal gjennomføres testkonserter i Norge. Vi vil ta opp dette i møtet med kulturdepartementet og helsemyndigheter torsdag.

Dette sier Tone Østerdal, leder i forbundet Norske Konsertarrangører.

Søndag 2. mai ble det gjennomført den største konserten i Storbritannia siden nedstengningen i mars 2020.

5.000 publikummere deltok, uten masker og uten krav til å holde avstand, på konserten som fant sted i Liverpool, i et festivaltelt i Sefton Park. Blant dem som spilte, var det populære bandet Blossoms. Billettene var forbeholdt innbyggere i Liverpool, og alle som var på konserten hadde tatt koronatest med negativt resultat på forhånd.

Lignende testkonserter er blitt gjennomført også i Spania og Tyskland i vår.

– Nå er det forståelig nok mye fokus på sommerens festivaler. Minst like viktig er det å få en avklaring for helårsarrangører for når vi kan gå tilbake til større konserter innendørs. Testkonserter kan gjøre det mulig å åpne opp tidligere, mener Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører.

Tone Østerdal

– Om regjeringen ikke vil kjøre testkonserter og ser for seg avstandskonserter ut året, vil alle store arrangører i praksis være stengt ut 2021. Det er uakseptabelt. Vi trenger å avklare om det kan bli mulig å ha 3.000 eller 10.000 i Oslo Spektrum etter sommeren, sier Østerdal.

Vi trenger å avklare om det kan bli mulig å ha 3.000 eller 10.000 i Oslo Spektrum etter sommeren

—  Tone Østerdal

– Testkonserter i andre land, utendørs og innendørs, har bekreftet det vi hele tiden har sagt: Det er ikke på kulturarrangement i regi av profesjonelle aktører at smittespredning skjer. Det har ikke kommet noen større smitteutbrudd som følge av testkonserter.

Vil ta opp omstridt sertifikatordning

Testkonserten i Liverpool var del av den britiske regjeringens program for gjenåpning av samfunnet, og ble gjennomført av arrangørgiganten Festival Republic. Fredag og lørdag var det også to store innendørs klubbarrangement i Liverpool med publikum på 3.000 hver kveld som del av dette testprogrammet. Deltakerne oppfordres til å ta en ny koronatest fem dager etter konserten for å sjekke om det har forekommet smittespredning.

Concert-goers watch The Lathums perform at a live music concert hosted by Festival Republic in Sefton Park in Liverpool, north-west England on May 2, 2021, where a non-socially-distanced crowd of 5,000 are expected to attend. - A pilot programme to examine ways of putting on events in a post-covid-19 world will include a concert by the band Blossoms which will do away with social distancing, though audience members will have to provide proof of a negative coronavirus test before gaining entry. (Photo by Paul ELLIS / AFP)

Torsdag denne uken har Kulturdepartementet invitert Norske Konsertarrangører og en rekke andre aktører fra kulturfeltet til dialogmøte om regjeringens gjenåpningsplan og lettelser i offentlige arrangementer. Også helsedirektoratet og FHI deltar på møtet, der bl.a. koronapass og hurtigtester ved arrangementer vil bli tatt opp.

– Vi ønsker å bruke koronasertifikat i kombinasjon med hurtigtesting for å åpne opp for større arrangementer. Bruken av koronasertifikat er omdiskutert, men det er standpunkt vi vil gjenta overfor regjeringen og helsemyndighetene, sier Østerdal.

Avlyste i Danmark etter gjenåpningsplan

Tirsdag kom beskjeden om at Roskilde-festivalen avlyses. Musikkfestivalen i Danmark er en av Europas største. Avlysningen kom etter den danske regjeringen la fram sin gjenåpningsplan, som satte en publikumsgrense på 2.000 for utendørsarrangement fram til 1. august. En rekke andre danske festivaler har også avlyst som følge av dette.

De store norske festivalene avventer en redegjørelse fra kulturminister Abid Raja (V) om rammer for sommerens utendørsarrangement. Kulturministeren har varslet at redegjørelsen kommer tidlig i mai. Det svarte Raja 21. april på skriftlig spørsmål i Stortinget fra Lene Vågslid (Ap), om hva kulturministeren gjør for å gi festivalene forutsigbarhet. Arrangørene venter på både klargjøringer av smitteverntiltak og eventuelle kompensasjonsordninger for festivaler som må avlyse.

Kulturminister Abid Raja (V) sier til VG at han mistet moren sin i Pakistan i påsken. Hun døde av covid-19, og Raja måtte følge gravferden digitalt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Til Dagsavisen svarer kulturminister Abid Raja, gjennom departementets kommunikasjonsavdeling:

«Regjeringen har varslet at vi i starten av mai vil komme med reglene for sommerarrangementer. I dag er det 4. mai, og jeg skjønner godt at arrangører av sommerens festivaler er utålmodige og at de ønsker seg avklaringer for hvordan rammene for festivalsommeren blir. Som varslet vil regjeringen komme tilbake senest i første halvdel av mai med retningslinjer og rammer for sommeren. Det jeg kan si er at selv om regjeringen pr. nå ikke har konkludert rundt disse spørsmålene, så jobber vi målrettet for å lande en plan som kan stå seg gjennom sommeren – og det er nå ikke snakk om den lange tiden før vi endelig konkluderer».

«Pandemien er uforutsigbar, og har gjort det vanskelig å planlegge langt fram i tid. Det er også grunnen til at vi har ventet til mai med å legge føringer for sommeren. Hadde vi skulle tatt de avgjørelsene i vinter da smittesituasjonen var økende og vaksinasjonsgraden lav, ville trolig rammene for arrangementer blitt strengere enn det kanskje smitteutviklingen og vaksinasjonsgraden tilsier nå».


Nå venter de et ras av avlysninger

– Jeg tror ikke det vil komme særlig gode nyheter fra Raja. Og det vil nok komme et ras av avlysninger uavhengig av Rajas redegjørelse, tror Tone Østerdal.

– Det er vanskelig å se for seg å samle mange tusen mennesker i parker og arenaer i juni og juli, selv om ingenting ville gjort meg gladere.

Roskilde

– Avlysningen av Roskilde får ikke noen store praktiske konsekvenser for norske arrangører. Men avlysningene i Danmark nå, er en tydelig beskjed fra festivalene om at nivået på restriksjonene ikke er forenlig med å lage festival. Mange norske festivaler er nok heller ikke villig til å sette sitt omdømme på spill ved å arrangere festival med store smittevernbegrensninger. Jeg tror vi vil se et skred av avlysninger av selve festivalene, men muligens noen alternative arrangementer, sier Østerdal.

Mer fra Dagsavisen