Kultur

Kongsberg-sjefen slår tilbake: – Jeg er ikke enig. Festivalen er for alle

De som ikke liker våpenproduksjon kan holde seg hjemme, mente festivalgrunnlegger. Kongsberg Jazzfestivals ferske sjef er uenig.

Bilde 1 av 2

– Stormen har vært heftig. Nå må denne saken få roe seg, sier Ragnhild Menes.

I høst fikk hun jobben som ny sjef for Norges største jazzfestival, Kongsberg Jazzfestival. Før hun tiltrådte i desember hadde festivalstyret sagt opp hovedsponsoravtalen med våpenprodusent Kongsberg Gruppen.

Da det ble kjent sist uke, skapte det det full storm i lokalmiljøet. Dermed snudde festivalstyret og innledet nye forhandlinger om sponsoravtale med Kongsberg Gruppen.

En rekke norske og internasjonale artister har protestert mot festivalens sponsoravtale med våpenprodusenten.

###

– Jeg ønsker ikke å spille på Kongsberg Jazzfestival igjen så lenge festivalen har sponsoravtalen med Kongsberg Gruppen, sa

artist Sofie Tollefsbøl (bildet)

til Dagsavisen denne uka. Hun er en av de over 80 norske og internasjonale jazzartistene som har undertegnet et opprop organisert av aksjonen og festivalen Motvind.

Kjell Gunnar Hoff, lokalpolitiker og en av grunnleggerne av Kongsberg Jazzfestival

Kjell Gunnar Hoff, lokalpolitiker og stifter av Kongsberg Jazzfestival. Foto: Jan Storfossen/Laagendalsposten

Grunnlegger av Kongsberg Jazzfestival Kjell Gunnar Hoff raste i Dagsavisen denne uka mot protestaksjonene.

Artister som ikke liker våpensponsing, kan holde seg hjemme, mente Hoff.

– Det er jeg ikke enig i, kommenterer festivalsjef Ragnhild Menes.

Ragnhild Menes, festivalsjef Kongsberg Jazzfestival

Ragnhild Menes, festivalsjef Kongsberg Jazzfestival. Foto: Cecilia Stokes/Kongsberg Jazzfestival

– Han representerer ikke festivalens holdning. Alle er velkommen hit, uansett politisk ståsted. Vi må ha takhøyde for ulike meninger og ulike ytringer, også på festivalen, sier Menes.

Hun har tidligere vært ansatt som markedssjef i Kongsberg Jazzfestival, og tok over som ny festivalsjef 1. desember.

Både næringsliv, festivalmedarbeidere og politikere i Kongsberg reagerte da festivalens styre ikke fornyet sponsoravtalen med Kongsberg Gruppen, som utløp ved årsskiftet.

– Kongsberg Jazzfestival står fritt til å velge sponsorer. Men da må de være klar over konsekvensene, sa Kongsbergs Ordfører Kari Anne Sand (Sp) til Dagsavisen sist uke.

Lokalavisen Laagendalsposten har vært full av saker, kommentarer og innlegg med sterke meninger både for og imot sponsoravtalen, og mange har kritisert lokalpolitikere for å legge press på en frittstående kulturinstitusjon. Konflikten har også skapt debatt på nasjonalt nivå.

– Det har vært krevende

«Vi er redd det vi er vitne til her, kan sette festivalens eksistens i spill» sa Norsk Jazzforums leder Gry Bråtøymyr til Jazznytt etter siste ukes opprivende strid om festivalens sponsorkontrakt.

– Det har vært krevende. Det var ikke slik jeg hadde sett for meg starten som festivalsjef, sier Menes.

Les også: Ragnhild (36) er jazzfestivalens nye sjef

– Jeg har jobbet i festivalen tidligere. Jeg er klar over artisters motstand mot sponsoravtalen, jeg er kjent med hvilken by vi er i, og hvilken sentral rolle forsvarsindustrien har. Likevel var stormen vi opplevde forrige uke overraskende heftig, sier Menes.

Styret i Kongsberg Jazzfestival har stilt sine plasser til disposisjon, og festivalen skal nå innkalle til ekstraordinær generalforsamling.

Mer om jazzbråket på Kongsberg:

Festivalgrunnlegger: – Dette kan ødelegge Kongsberg Jazzfestival

Sofie og over 80 andre artister har skrevet under på oppropet mot Kongsberg Jazzfestival

Han startet aksjonen - forbauset over at jazzfestival snudde igjen

Jazzfestival snur etter kritikk – åpner for omstridt våpensponsor

Bruddet med våpensponsoren i høst, og festivalstyrets snuoperasjon sist uke, var kulminasjonen av fem års protest anført av Motvind Kulturlag, en gruppering av jazzmusikere startet av artist Andreas Røysum.

Siden 2016 har Motvind hver sommer arrangert motfestival samtidig med Kongsberg Jazzfestival, i protest mot festivalens sponsoravtale med Kongsberg Gruppen.

– Det Motvind har satt i gang, kan ødelegge Kongsberg Jazzfestival, uttalte festival-grunnlegger Kjell Gunnar Hoff til Dagsavisen.

Den nye festivalsjefen er uenig også i dette.

– Denne festivalen har eksistert i snart 60 år. Jeg tror ikke dette ødelegger Kongsberg Jazzfestival. Den siste ukas storm har også vist at svært mange er veldig glade i denne festivalen. Engasjementet er enormt. Vi skal komme styrket ut av dette, sier Ragnhild Menes.

«Skammelig. Pinlig. Boikott»

Kongsberg Jazzfestival 2020 ble avlyst på grunn av koronapandemien. Også erstatningen Kongsberg Jazzweekend i høst ble avlyst. Nå har Kongsberg Jazzfestival annonsert 7. – 10. juli som årets festivaldatoer.

– Det er stengte grenser, 90 artister har underskrevet Motvinds protestopprop – hvordan skal dere få artister til Kongsberg i sommer?

– Det ønsker jeg ikke å spekulere i nå. Denne saken må få roe seg. Forhandlingene mellom festivalen og Kongsberg Gruppen må få gå sin gang. Jeg forholder meg til festivalstyrets beslutninger, så må artister få ta sine egne valg. Vi jobber mot ny festival i sommer, sier Ragnhild Menes.

Det svenske saksofonisten Mats Gustafsson er valgt som årets Artist in Residence under Moldejazz. – Det er en stor ære, sier han. FOTO: CATO LEIN

Den svenske saksofonisten og bandlederen

Mats Gustafsson (bildet)

, som har spilt på Kongsberg Jazzfestival flere  ganger, har nå tatt til orde for boikott av festivalen, i protest mot sponsoravtalen med en våpenprodusent.

«At Kongsberg-festivalen vingler i denne viktige saken er ekstremt provoserende for meg og mange av mine kolleger. (...) Skammelig. Pinlig. Jeg oppfordrer alle musikere til boikott», skriver Gustavsson i et innlegg til den norske jazzbloggen Salt Peanuts.

– Ved å bruke boikott som virkemiddel er jeg redd det er festivalen og norsk jazzliv som blir mest skadelidende,  kommenterer festivalsjef Ragnhild Menes.

Mer fra Dagsavisen