Kultur

Festivalgrunnlegger: – Dette kan ødelegge Kongsberg Jazzfestival

Artister som ikke liker våpenproduksjon, kan holde seg hjemme, mener grunnlegger av Kongsberg Jazzfestival.

Bilde 1 av 2

– Det Motvind har satt igang, kan ødelegge Kongsberg Jazzfestival.

Dette sier Kjell Gunnar Hoff, som stiftet Kongsberg Jazzfestival i 1965, og har vært aktiv i festivalen siden.

Han reagerer nå sterkt på protestene mot jazzfestivalens sponsoravtale med våpenprodusenten Kongsberg Gruppen. Aksjonsgruppa Motvind har siden 2016 arrangert motfestival og startet opprop med krav om at Kongsberg Jazzfestival må avslutte sponsoravtalen med Kongsberg Gruppen, tidligere Kongsberg Våpenfabrikk.

Les også: Han startet aksjonen - forbauset over at jazzfestival snudde igjen

Sist uke ble det klart at jazzfestivalens styre vedtok å ikke fornye hovedsponsoravtalen med Kongsberg Gruppen fra nyttår. Dette vakte sterke reaksjoner blant både politikere, næringsliv og festivalmedarbeidere i Kongsberg.

Før helga opphevet festivalstyret sitt eget vedtak, stilte sine plasser til disposisjon, og innledet nye samtaler om sponsoravtale med Kongsberg Gruppen.

– Når jazzfestivalen hever en moralsk pekefinger og sier nei til pengene fra denne bedriften, er det å tråkke på Kongsberg-sjela, sa ordfører Kari Anne Sand (Sp) til Dagsavisen.

Les også: Jazzfestival snur etter kritikk – åpner for omstridt våpensponsor

– Kongsberg Gruppen er en av Norges viktigste bedrifter. De utfører viktige samfunnsoppdrag for Norge, og har vært en hjørnesteinsbedrift i Kongsberg siden 1814. Hvorfor skal de ikke være sponsorer for Kongsberg Jazzfestival? sier Hoff.

«Til dem som ikke ønsker å opptre på Kongsberg Jazzfestival må beskjeden være: Hold dere hjemme» konkluderer Kjell Gunnar Hoff i et leserinnlegg i lokalavisen Laagendalsposten.

– Om man ikke liker at Norge har en våpenindustri – greit nok. Det er frivillig å spille på Kongsberg Jazzfestival. De som ikke godtar festivalens sponsorer, får holde seg hjemme. Det er nok av musikere som vil komme og spille på Kongsberg Jazzfestival, sier Hoff.

Opprop med sentrale navn

I juni 2018 startet Motvind oppropet «Vi krever at Kongsberg Jazzfestival avslutter samarbeidet med Kongsberg Gruppen» på nettstedet petition.no. Det har hittil fått over 750 underskrifter. Blant de som har undertegnet  finner man over 90 artistnavn, både norske og internasjonale, inkludert sentrale jazzartister som Sidsel Endresen, Arve Henriksen, Sofie Tollefsbøl, Thomas Strønen, Evan Parker m.fl (se egen liste). I helga tok den svenske saksofonisten og bandlederen Mats Gustafsson til orde for boikott av Kongsberg Jazzfestival.

– Vi skal først og fremst lytte til musikere når de uttaler seg om musikk, ikke om politikk, kommenterer Hoff.

Da festivalstyret avsluttet sponsoratet med Kongsberg Gruppen, begrunnet styreleder det med at det var blitt vanskelig å finne artister og teknisk personale som ville ta oppdrag for festivalen, på grunn av sponsoravtalen med våpenprodusenten.

– Jeg har hele tiden vært livredd for snøballeffekten av denne saken. Den enkleste måten å ødelegge en festival på, er politisk innblanding. I løpet av kort tid kan sponsorer ha trukket seg. Det er en mulig utgang. Enkelte av sponsorene har etiske regelverk der det er klart utrykt at sponsoren ikke kan støtte politisk virksomhet, sier Karl Gunnar Hoff.

Kongsberg Jazzfestival: Slik startet det

Sommeren 1965 dro Kjell Gunnar Hoff på Molde jazzfestival sammen med kameraten Per Ottersen. Hjemme igjen i Kongsberg arrangerte de Kongsberg Jazzweekend, starten på det som ble Kongsberg Jazzfestival. De siste årene har Kongsberg vært Norges største jazzfestival.

Ottersen døde i 2003, slik at Hoff er den siste gjenlevende av stifterne. Kjell Gunnar Hoff er mangeårig næringslivsleder og kommunepolitiker i Kongsberg,  og var varaordfører for Kongsberglista 2011 til 2015. Han er også erfaren saksofonist og har opptrådt på Kongsberg Jazzfestival en rekke ganger.
– Å politisere Kongsberg Jazzfestival vil være ødeleggende for festivalen. Kongsberg Jazzfestival må være upolitisk. Ellers kan det gå helt galt, mener Kjell Gunnar Hoff.

Et festivalhøydepunkt på Kongsberg, «Songs From Land» med Ellen Andrea Wang, Hanna Paulsberg, Jon Balke, Erland Dahlen og Andreas Ulvo. FOTO: GUNNAR BREKKE/KONGSBERG JAZZFESTIVAL

Fra Kongsberg Jazzfestival 2018, med Ellen Andrea Wang og Hanna Paulsberg. Foto: Gunnar Brekke/Kongsberg Jazzfestival

– På 1970-tallet prøvde kretser rundt AKP (m-l) å presse festivalen i politisk retning. Det styrte vi unna. Vi holdt oss til prinsippet om å arrangere en jazzfestival, ikke drive med politisk virksomhet.

– Så har festivalen de siste årene fått et press fra noen som ikke liker våpenproduksjon. Folk må få ha sine meninger. Men det blir galt når de begynner å presse Kongsberg Jazzfestivals ledelse og vil styre hvilke sponsorer festivalen skal ha. I tillegg vil de ha betaling for å opptre på festivalen. Dette er helt absurd, synes festivalgrunnleggeren, som reagerer sterkt på Motvinds aksjoner og uttalelser.

«Dette viser hva Motvind er bekymret over: Politikere og næringsliv fester grepet om kulturlivet», uttalte Hans Kjorstad fra Motvind Kulturlag til Dagsavisen, etter at festivalstyret opphevet sitt vedtak om å avslutte sponsoravtalen.

–  Det hevdes at storkapitalen har tatt makten over festivalen. Det er fullstendig feil. Ingen næringslivsponsor har noen gang prøvd å påvirke Kongsberg Jazzfestivals drift eller programprofil. Den første innblandingen vi har fått på 54 år er det Motvind som står for, konstaterer Kjell Gunnar Hoff.

– Jeg blir provosert fordi jeg vet hvor mye arbeid som frivillige legger ned i festivalen. For egen del har jeg lagt ned flere år. Dette er sårende. Vi har formidlet jazzmusikk til et stort publikum og skapt arbeidsplasser for norske musikere i flere tiår. Hvilken rett har politiske aktivister i et musikkmiljø til å fortelle oss hvilke sponsorer festivalen kan ha? Det aksepterer jeg ikke. Å være en fri kulturaktør betyr også å ikke la seg presse av bestemte musikerkretser, sier Hoff.

– Festivalens eksistens i spill

Onsdag blir situasjonen for jazzfestivalen tatt opp i formannskapet i Kongsberg. Festivalen skal innkalle til ekstraordinært funksjonærmøte, som er festivalens generalforsamling, der Hoff er blant deltakerne.

En valgkomite er i gang med å finne nytt styre til festivalen, melder Laagendalsposten.

Både storkonsertene og klubbkonsertene var godt besøkt under årets Kongsberg Jazzfestival. Foto: Odd Eirik Skjolde / Kongsberg Jazzfestival / Pressebilde

Fra Kongsberg Jazzfestival 2019, storkonsert på Kirketorget. Foto:Odd Eirik Skjolde / Kongsberg Jazzfestival

Sentrale aktører har uttrykt bekymring for festivalens framtid med den pågående konflikten rundt sponsoren Kongsberg Gruppen.  «Vi er redd det vi er vitne til her, kan sette festivalens eksistens i spill» uttalte Norsk Jazzforums leder Gry Bråtøymyr til Jazznytts nettavis.

– Det som skjer rundt festivalen nå, er forferdelig trist. Det som er mest trist, er at mange musikere ikke tenker seg om. De skjønner ikke hvilken urett de gjør mot festivalledelsen, sier Kjell Gunnar Hoff.

Mer fra Dagsavisen