Kultur

Festivalene får 350 millioner kroner i sikkerhetsnett fra Raja

Festivalsommeren er usikker. Derfor lager kulturminister Raja et sikkerhetsnett for arrangørene.

350 millioner kroner til en ny støtteordning som gjør at festivaler og konsertarrangører kan begynne å planlegge for sommeren 2021.

Dette var blant nyhetene fra kulturminister Abid Raja (V) på torsdagens innspillskonferanse om gjenåpning av kulturlivet etter pandemien.

Fredag vil regjeringen legge fram en ny krisepakke for Stortinget. Krisepakken vil blant annet videreføre kompensasjons- og stimuleringsordninger for kulturlivet, og inneholde midler som skal sikre at festivaler og større arrangementer kan planlegges for sommeren 2021.

– For månedene juli og august setter vi av 350 millioner i første omgang. For å skape forutsigbarhet, så man vet at man har et sikkerhetsnett for de to månedene. Det gjør at man kan begynne å planlegge ulike varianter av sommerarrangementer, sa Raja i sin åpningstale på konferansen.

Kulturminister Abid Raja på torsdagens innspillsmøte om gjenåpning av kultursektoren. Foto: Skjermdump

Han understreket at beløpet kan bli økt når man vet mer om hvordan smitteverntiltak vil slå ut for sommeren.

– Nå i januar er det umulig i å si om det blir arrangementer i sommer for 200 eller 1000 eller 5000. Eller hva slags tiltak det vil være – hvilken avstand vi må ha, om det holder å være vaksinert, om det skal være hurtigtester. Ingen har svar i dag, men vi er i gang med dette arbeidet med det, sa Raja, som skal ha møte med festivalbransjen mandag.

Innspillskonferansen var i regi av Kulturrådet og Norsk filminstitutt (NFI), som skal lede et videre arbeid om vilkårene for kulturlivet fram mot en gjenåpning. Kulturminister Raja understreket også at departementet har klart en stimuleringsordning for første halvår 2021.

– Selv om mange på Østlandet lever under strenge smitteverntiltak, er det fortsatt mulig med arrangementer andre steder i landet. Vi vil fortsette å legge til rette for aktivitet der det er mulig, understreket kulturministeren.

– Kulturministeren kommer med svært gode signaler for festivaler og andre store arrangører i dag, og det er vi glade for, kommenterer Tone Østerdal (bildet), leder for forbundet Norske Konsertarrangører.

– Vi har lenge tatt til orde for at stimuleringsordningen ikke vil være nok, og at vi trenger forutsigbarhet gjennom økonomiske tiltak som omfatter hele sommeren. Det mest treffsikre vil være en form for garantiordning, som gir økonomisk sikkerhet for risikoen de store aktørene nå løper, mener Østerdal.

Øya: Mindre risiko

– Det var fantastisk deilig å få vite allerede nå at det er et økonomisk sikkerhetsnett på plass for sommerfestivalene. Det gjør at vi kan fortsette planleggingen uten for høy økonomisk risiko, kommenterer Tonje Kaada, daglig leder for Øyafestivalen, som planlegger for festival i sommer.

Les også: Håper på normal-Øya i 2021: Har solgt 70 prosent av festivalpassene

– Så var det også godt å høre Raja snakke om at myndighetene ønsker å vurdere spesifikke smitteverntiltak og et rammeverk for hvordan man kan gjenåpne arrangementer på en trygg måte. Vi håper dette er starten på en reell dialog mellom kultur- og helsemyndigheter og bransjen om hva premissene for gjenåpning skal være, kommenterer Kaada.

Mer fra Dagsavisen