Kultur

Heller ikke strømmeteater går an nå: Slåttekaren avlyst igjen

For tredje gang er oppsetningen av «Slåttekar i himmelen» avlyst. Smittesituasjonen gjør også strømmeforestillinger usikkert.

Bilde 1 av 2

Dramatiseringen av Edvard Hoems suksessroman «Slåttekar i himmelen» rakk akkurat å få premiere på Det Norske Teatret 7. mars 2020. Så kom koronaviruset, og institusjonsteatrene ble stengt.

I høst fikk teatrene åpne igjen. Da rakk «Slåttekar i himmelen» et par forestillinger i slutten av oktober, før det kom ny nedstengning i starten av november.

Torsdag denne uka hadde Det Norske Teatret satt opp strømmeforestilling av «Slåttekar i himmelen». Igjen ble det avlysning.

Lørdag morgen kom regjeringen med nye innstramninger for Oslo-regionen fram til 31. januar. Dermed stoppet Det Norske Teatret alle forestillinger fram til 4. februar, inkludert den planlagte direktesendingen av «Slåttekar i himmelen».

– Vi har vært i en vanskelig situasjon siden november. Ingen ønsker dette, sier teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret.

Teatersjef Erik Ulfsby. Foto: Mimsy Møller

– Men det er enklere å forholde seg til denne ukas nedstengning. Hittil har vi vært den eneste virksomheten i vårt kvartal som har vært stengt. Nå er alt stengt. Siden smittesituasjonen nå er så usikker, og samfunnet er bedt om å ta et krafttak for å få kontroll på smitten, så bidrar vi til det, sier Ulfsby.

Også Nationaltheatret har utsatt alt av forestillinger til 4. februar. «Hamlet» skulle hatt premiere på hovedscenen 26. januar, den er utsatt til 4. februar. Premieren på «Hen» er utsatt til 13. februar.

Satset

Det Norske Teatret er den av de nasjonale scenekunstinstitusjonene som har satset mest på strømmeforestillinger i 2021. De rakk en direktestrømming av «Villanda» fredag før den nye nedstengingen kom.

Les også: Kommer det virkelig en ny teatervår?

Lørdag skulle Det Norske Teatret spilt for publikum for første gang siden 9. november, med den utendørs vandreforestillingen «Gå». Det måtte avlyses. Lørdag var det også planlagt full premiere for inviterte kritikere på «Om mus og menn» på hovedscenen. Også den ble avlyst. Hittil har Det Norske Teatret spilt fullstendige forestillinger for tomme saler med jevne mellomrom, for å slippe nye prøveperioder når teatret åpner igjen. Også dette er satt på vent.

– Vi håper det bare er et krafttak denne uka. Vi tror det er grunn til å være optimistiske til at smittetallene vil fortsette å synke, og at vi snart kan åpne for publikum igjen. «Slåttekar i himmelen» blir strømmet igjen den 13. februar, og vi vil ha forestillingen på repertoaret framover, sier teatersjef Erik Ulfsby.

Opera

Den Norske Opera & Ballett har også et digitalprogram i vinter. Søndagens strømmekonsert med Johannes Weisser ble gjennomført som planlagt. Kommende søndag strømmes andre akt av konsertframføringen «Tristan og Isolde», som er et opptak gjort tidligere i januar. Nå er det usikkerhet rundt strømmepremieren på Nasjonalballettens «Onegin» 11. februar.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Vi har et digitalprogram for januar og februar som vi satser på å gjennomføre. Men det er krevende, særlig når det kommer endringer i smitteverntiltak med kort varsel. Opera og ballett tar tid å planlegge. Strømmingen av «Onegin» er et stort prosjekt. Inntil videre håper vi å gjennomføre, sier Vestby.

To premierer i Stavanger

Institusjonsteatrene i Bergen, Trondheim og Stavanger åpnet sist uke og spiller nå med begrenset kapasitet for publikum fra teatrets hjemkommune. Den Nasjonale Scene og Trøndelag Teater kan spille for inntil 200 publikummere. Rogaland Teater må følge strengere lokale smitteverntiltak og har innskrenket til 20 ved forestillinger på hovedscenen og ti ved biscenen.

Denne uka har Rogaland Teater likevel to urpremierer som planlagt: «Lenis plasser» av Øyvind Rimbereid og «Landet Kaos», Bjørneboe-dramatiseringen som opprinnelig var planlagt til forfatterens 100-årsmarkering i 2020. Mens ungdomsforestillingen «Jeg kan være en annen» er stoppet inntil videre, på grunn av de lokale smittevernreglene, opplyser informasjonssjef Pernille Kaldestad ved Rogaland Teater.

Hadde møte med kulturbyråden

Før jul skrev Det Norske Teatret til byrådet i Oslo og ba om lov til å spille for så lite som en publikummer av gangen, siden forestillinger uansett ble spilt for tomme saler. Teatersjef Ulfsby ønsket dialog med byrådet om hvordan teatret kunne opprettholde sin samfunnsfunksjon under koronapandemien. Teatret fikk nei til ønsket om å åpne for publikum, men fikk likevel positiv respons på brevet til byrådet, forteller Ulfsby:

– Vi har hatt et positivt møte med kulturbyråden, som kom hit til teateret. Kulturbyråden skjønte vår situasjon, og var enig i vår vurdering av at det var fint å invitere kritikere til forestillingene framover. Vi hadde derfor kritikere på «Arne Næss og fjellets løyndom» på forrige torsdag, og ser fram til å invitere dem på forestillinger framover også. Det er viktig at teatret også er en del av den offentlige samtalen i denne krevende tiden, understreker Ulfsby.

Mer fra Dagsavisen