Kultur

Krever i Stortinget at Erna beklager

Etter Bertheussen-dommen vil opposisjonen i Stortinget ha et politisk oppgjør om «Ways of Seeing»-saken. SV krever at statsminister Erna Solberg svarer Stortinget på om hun vil beklage overfor kunstnerne.

Anette Trettebergstuen (Ap) og statsminister Erna Solberg (H) under en muntlig spørretime Stortinget i mars 2019, der So måtte svare på spørsmål om hun vil gi Black Box og folkene bak stykket «Ways of Seeing» en beklagelse.

Fredag, like etter at Laila Bertheussens fengselsdom ble forkynt i Oslo tingrett, sendte SVs kulturpolitiske talsperson i Stortinget, Freddy Andrè Øvstegård, et skriftlig spørsmål til statsminister Erna Solberg (H). Det lyder: «Når vil statsministeren beklage sine utttalelser om teaterstykket «Ways of Seeing?». Dette er statsministeren nødt til å svare på i løpet av neste uke.

– Nå er det tydelig for oss alle hvor mye på bærtur statsministeren var da hun kritiserte teaterstykket «Ways og Seeing». Det har alltid vært feil at hun blandet seg inn i det frie ord på den måten, og nå er det på tide at statsministeren kryper til korset og beklager, sier Øvstegård til Dagsavisen. Bertheussen forsøkte selv å gi regissøren og skuespillerne som sto bak teaterstykket «Ways of Seeing» skylda for angrepene mot sin samboer, den daværende justisminister Tor Mikkel Wara.

Les også: «Ways of Seeing»-kunstnerne etter dommen: – For sent for unnskyldning fra Erna

– Trenger politisk oppgjør

Like før det i mars 2019 ble kjent at PST ville sikte Bertheussen, kom Solberg med kritikk av «Ways of Seeing», som hadde filmet blant annet Waras og Bertheussens husfasade. Hun sa at kunstnerne bak «Ways of Seeing» med sine metoder har gjort «det tøffere å være politiker».

– Vi skal tåle å stå i fokus og få kjeft for det vi sier og gjør. Men det oppleves verre når familier og bosted trekkes inn. De som har laget stykket, bør tenke over dette, slo hun fast, ifølge NTB. Etterpå har blant annet Aps Anette Trettebergstuen gjentatte ganger forsøkt å få statsministeren til å beklage sine uttalelser, uten å lykkes. Nå gjør altså SVs Freddy Andrè Øvstegård nok et forsøk. Trettebergstuen oppfordrer også statsministeren til å ta et politisk oppgjør nå.

–  Regjeringen og statsministeren bør gi kulturlivet en unnskyldning. I kampens hete følte jeg at det gikk prestisje i det hos regjeringen. Men nå som tida har gått, håper jeg man innrømmer at man som regjering gikk for langt, sier Trettebergstuen, som legger til:

–  Det er på tide å sette punktum. Nå bør statsministeren rydde opp. Denne saken er som et åpent sår.

Les også: Bertheussens vesker: – Fælt å sitte og se på

–  Større volumknapp

Stortingsrepresentant og tidligere Venstre-leder Trine Skei Grande var kulturminister og sto midt oppe i det da «Ways og Seeing»-debatten sto på som verst vinteren 2019. Hun vil ikke gå så langt som opposisjonen i sin kritikk, og mener fortsatt at den frie kunsten ikke er fritatt for kritikk, og at også en statsminister også skal få lov til å si hva hun mener.

– Men jeg hadde nok ikke gjort det sånn. Selv om også en statsminister kan si om hun syns en bok er god eller dårlig, så har hun en større volumknapp. Derfor kan hun ikke alltid si akkurat det samme som alle andre. Jeg ville nok ikke sagt dette selv, sier Grande, som ikke legger skjul på at saken var tøff å stå i som kulturminister.

I rettssaken mot Bertheussen kom det fram at Bertheussen og Messenger-gruppa hennes var sinte på Grande fordi hun tok kunsternes ytringsfrihet i forsvar. Grande trekker likevel fram en episode hun mener viser at ytringsfriheten tross alt står sterkt. Det var da forfatter Erika Fatland sto på scenen under bokmessen i Frankfurt høsten 2019, og skarpt kritiserte statsministerens uttalelser om «Ways of Seeing» – med statsministeren på første rad. Ved siden av satt Grande.

– Da satt jeg og jubla inni meg! For meg var det en stor dag å sitte på bokmessa i Frankfurt da Erika Fatland høvla over Erna Solberg på grunn av det hun hadde sagt om «Ways of Seeing». Dette er et eklatant eksempel på ytringsfrihet i norsk kunst, når en forfatter kan skjelle ut en statsminister, uten at det får følger.

Les også: Stikker hull på norske verkebyller

Statsministerens kontor sier at det er unaturlig for Erna Solberg å kommentere en dom som ikke er rettskraftig etter at Laila Bertheussen fredag anket sin fengselsdom, skriver NTB.