Kultur

Festivalpremiere på gravid-komedie blir digital

Alle de tre norske spillefilmene som får premiere under Tromsø-festivalen til uka, har kvinnelige regissører. Men de store pengene går fortsatt til mennene, mener regissør.

Bilde 1 av 5

Først ut er «Ninjababy» av Yngvild Sve Flikke, som er åpningsfilm på Tromsø Internasjonale Festival mandag. Allerede før festivalen denne uka ble gjort heldigital av smittevernhensyn, var det klart at «Ninjababy» blir vist som del av festivalens digitale program. Dermed er det et begrenset antall billetter til salgs for digital visning av filmen i 48 timer fra festivalpremieren.

– Premieren ble utsatt fra i høst. Jeg er glad for at filmen nå få møte et publikum, sier Yngvild Sve Flikke.

Hennes første spillefilm var «Kvinner i for store herreskjorter» (2015), og hun har i mellomtiden gjort seg bemerket bl.a. med regi på NRK-suksessen «Heimebane».

«Ninjababy» er basert på Inga Sætres prisbelønte tegneseriebok «Fallteknikk», om en ung kvinnelig tegner som blir uventet gravid. Ordinær kinopremiere er satt til slutten av februar.

Les også: Fin filmvår presentert mens kinoene fortsatt er i unntakstilstand

– «Ninjababy» er laget for at man skal kunne sitte i en kinosal sammen med andre og le og gråte av de samme tingene. Det blir ikke det samme å sitte og le foran en skjerm hjemme. Midt i alt dette må vi ikke glemme hvor deilig det er å gå på kino og oppleve noe sammen. Felles kulturopplevelser er viktige. Vi må tilbake dit, sier Yngvild Sve Flikke.

– Jeg har lenge vært fascinert av animasjon som formgrep. Jeg hadde lyst til å lage en blanding av live action og animasjon, for å skildre den absurde følelsen av å være gravid, å ha et menneske som vokser inni kroppen din. Boka til Inga ble et perfekt utgangspunkt.

To debutanter i filmvåren

De to andre norske spillefilmene som får premiere på Tromsø Internasjonale Filmfestival er:

Skuespiller Birgitte Larsen og regissør Itonje Søimer Guttormsen i den nye norske spillefilmen "Gritt"

Skuespiller Birgitte Larsen og regissør Itonje Søimer Guttormsen fra "Gritt". Foto: Ingrid Eggen/MerFilm

* «Gritt». Regi: Itonje Søiner Guttormsen. Spillefilmdebut. Kunstneren Gritt har møtt veggen i Hollywood, og vender hjem til Oslo etter 17 år. Også tatt ut til filmfestivalen i Rotterdam (1.-7. februar). I dag ble det klart at filmen også deltar i den store Dragon Award-konkurransen under filmfestivalen i Gøteborg (29.januar-8.februar). Kinopremiere 26. mars

Emil Johnsen i den nye norske spillefilmen "Han", regi Guro Brusgaard

Emil Johnsen i "Han". Foto: Alternativet Produksjon

* «Han». Regi: Guro Brusgaard. Spillefilmdebut. Tre fortellinger om to menn og en gutt, en dag i Oslo. Med bl.a. Emil Johnsen og Johannes Joner. Kinopremiere 19. mars.

Tirsdag presenterte Norsk filminstitutt årets kinovår, der alle disse tre filmene får premiere.

– Det er lovende for norsk filmbransje at alle de tre verdenspremierene vi presenterer på TIFF er laget av kvinnelige regissører. For oss er det tilfeldig at det ble slik, men det viser at flere kvinner har kommet på offensiven i norsk filmbransje. Alle tre filmene sier noe om vår tid og utforsker eksistensielle spørsmål ved å leve i Norge akkurat nå, sier festivalsjef Lisa Hoen i Tromsø Internasjonale Filmfestival.

– Vi må også telle antall millioner

Yngvild Sve Flikke påpeker imidlertid at brorparten av ressursene i norsk filmbransje fortsatt går til mannlige regissører.

– Det er fantastisk at kvinnelige spillefilmregissører er godt representert på kino denne våren. Men «Ninjababy», «Han» og «Gritt» er alle lagd på svært lavt budsjett. Ser du på kroner og øre i norsk film, hvordan er fordelingen da? Vi kan ikke bare telle antall kvinner, vi må også telle antall millioner. Hvor store budsjett får kvinner å rutte med, og hvor mye får menn? spør Flikke.

– Og når vi først teller og tenker representasjon, må vi også være bevisst mangfold. Vi tre som nå har lagd filmer er ressurssterke hvite kvinner. Ikke at vi er like eller at filmene våre er like. Men det er andre som også trenger denne kampen. Vi må få fram filmer som forteller andre historier. Jeg skulle gjerne sett et større mangfold av regissører i norsk film, sier Flikke.

Gro-serie

Før jul ble det offentliggjort at Flikke er hovedregissør på det ambisiøse dramasatsingen «Makta»: En 12-episoders TV-serie om Gro Harlem Brundtlands vei til statsministerposten, og maktkampen i Arbeiderpartiet på 1970-tallet.

Les også: Lager TV-drama om Gro og Arbeiderpartiet

– Vi planlegger for innspillingsstart til høsten. Dette er et spennende og utfordrende prosjekt. Vi skal behandle nær fortid i TV-drama, med historiske karakterer som fortsatt lever. Det er også dramaturgisk interessant å framstille maktforhold og maktstrukturer, sier Flikke.

Nyeste fra Dagsavisen.no: