Kultur

Raja blir hjemme, men Tromsø arrangerer filmfestival

Lavt smittetrykk i byen gjør at filmfestivalen i Tromsø kan arrangeres, mener festivalledelsen. Men kulturminister Abid Raja (V) blir hjemme.

Bilde 1 av 2

– Smittesituasjonen i Tromsø er en helt annen enn i Oslo. I går hadde vi null nye smittetilfeller i Tromsø. Derfor kan vi arrangere fysisk festival, sier daglig leder Lisa Hoen i Tromsø Internasjonale Filmfestival.

18. januar starter filmfestivalen i Tromsø. Onsdag hadde festivalen styremøte for å diskutere gjennomføringen av årets festival.

Digital Raja

Filmfestivalen i Tromsø er et viktig samlingspunkt for norsk filmbransje. Etter planen skulle kulturminister Abid Raja (V) åpnet festivalen, men han kommer ikke til Tromsø, melder kulturdepartementet. Kulturministeren vil isteden delta på åpningskonferansen digitalt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Det pågår en ny nasjonal dugnad for å få kontroll over utviklingen av smitten, der man skal unngå sosial kontakt, deriblant reisevirksomhet fram til 18. januar. Vi avventer med reiser inntil til vi vet nærmere hvordan smitten utvikler seg» skriver kulturdepartementets kommunikasjonsavdeling.

Festivalen planlegger nå å gjøre årets åpningskonferanse til et rent digitalt arrangement.

Lisa Hoen, festivalsjef Tromsø Internasjonale Filmfestival

Lisa Hoen, festival- og programsjef Tromsø Internasjonale Filmfestival. Foto: Tim Barclay/TIFF

– Vi er vant til at kulturministeren prioriterer å komme til Tromsø. Men dette er spesielle tider, sier festivalsjef Lisa Hoen.

Les også: Denne norske filmen ble årets mest sette

Åpningskonferansen på filmfestivalen i Tromsø har vært lanseringssted for en rekke filmpolitiske initiativer. I fjor åpnet Trine Skei Grande konferansen i ett av sine siste oppdrag som kulturminister, før Abid Raja ble utnevnt til ny kulturminister 24. januar 2020.

På fjorårets åpningskonferanse ble det lagt fram evalueringsrapport av tilskuddsordningene til Norsk Filminstitutt (NFI), som nå har lagt fram en rekke endringer i tilskuddsordningene. «På åpningskonferansen i Tromsø 2020 gikk startskuddet for utformingen av en ny filmpolitikk – i 2021 avduker vi resultatet», heter det blant annet i programmet for filmfestivalen i Tromsø.

NFIs forslag til endringer ble lagt fram i november og er svært omdiskutert. Endringene skulle tre i kraft fra 1. januar 2021 er nå utsatt, etter kraftige protester fra filmbransjen.

Viser film for 200 personer

Festivalledelsen går ikke ut med noen generell oppfordring til å ikke reise til Tromsø under festivalen, som varer fra 18.-24. januar.

– Regjeringens reiseråd er uendret. Hver enkelt får gjøre sine vurderinger om de vil reise til Tromsø, sier Hoen.

Filmfestivalen i Tromsø er nå planlagt som publikumsfestival med redusert kapasitet, og kinovisninger for inntil 200 personer, slik regjeringens retningslinjer inntil videre tillater. Festivalen har lansert en digital programdel der 30 av festivalfilmene kan strømmes i en begrenset periode.

Ny festivalsjef fikk "ekstremt krevende" første år

– Vi kutter alle mottakelser og fester. Vi går tilbake til det filmfestivalen i Tromsø opprinnelig var: Film og publikum, sier Lisa Hoen, som tiltrådte som ny festivalsjef etter fjorårets festival.

– Det har vært et ekstremt krevende første år, sier den nye festivalsjefen.

For festivalen er det fortsatt usikkerhet rundt smitteutvikling de neste ukene, og regjeringens nye råd fra 19. januar.

– Vi er bekymret for hva som vil komme. Men siden regjeringen var så tydelig på at dette gjaldt for 14 dager fra 3. januar, håper vi regjeringen gir mer myndighet til kommunene framover. Så lenge vi har så lave smittetall i Tromsø, er det forsvarlig å arrangere filmfestival, mener Hoen.

Les også: Spellemann sent i år også

Mer fra Dagsavisen