Kultur

Ny kunstig intelligens gjør narr av musikksmaken din på Spotify

«Hvor elendig er Spotifyen din?» er spørsmålet en nyutviklet, satirisk hipster-robot gir deg svaret på.

I tillegg til å være årets siste måned og måneden vi feirer jul har desember også en tendens til å være måneden for oppsummeringer og årsbestelister. I år har mange av oppsummeringene kanskje fremtont seg som mer sobre og dystre enn tidligere, med et håp om et lysere 2021 med både koronavaksine og solfylte dager i horisonten.

Strømmetjenesten Spotify derimot, som i løpet av det siste tiåret har vokst seg til å bli en gigantisk aktør på musikkmarkedet, har tradisjon tro gitt alle brukerne en mer lystig årsoppsummering i form av den årlige «Wrapped»-oppdateringen.

Spotify tilbyr prangende farger, positive tilbakemeldinger på musikksmak og gir brukerne muligheten til å dele musikken de har hørt på i 2020 med venner og bekjente.

Spotifys «Wrapped 2020» må tydeligvis ha inneholdt litt vel mye av det gode for Mike Lacher og Matt Daniels. Sammen har de utviklet en bitende satirsk, ondskapsfull og hysterisk morsom hipster-robot som gjør narr av musikksmaken din på Spotify under tittelen: «How Bad is your Spotify?» på nettsiden Pudding.cool

Sparer ikke på kruttet

Roboten, eller den kunstige intelligensen, hevder å være basert på en rekke objektive indikatorer for god musikk. Skulle du som leser våge å stille spørsmålstegn ved denne objektiviteten vil roboten fort gjøre narr av deg:

###

Skjermdump: Pudding.Cool

Dersom du skulle våge å la roboten ta en liten titt på lyttevanene dine burde du stålsette deg for noen bitende kommentarer, uavhengig av musikksmaken din. Som seg hør og bør for en ekte elitist blir nemlig ikke roboten fornøyd uansett hva du hører på, men særlig ikke om du skulle våge å høre på noe andre mennesker liker.

Les også: Her er Barack Obamas musikkfavoritter fra 2020

Dagsavisen fått tilsendt skjermdumper av robotens nådeløse kritikk fra to mennesker med diametralt forskjellig musikksmak. Den ene er glad i 80-talls pop, såkalt ambient og alle andre former for obskur elektronisk musikk. Den andre er glad i 60-tallet, norsk musikk, klassisk rock og viser. Begge innsenderne ønsker å være anonyme av hensyn til nåværende og fremtidige arbeidsgivere.

Innsender nummer én

Ifølge roboten er musikksmaken til den første innsenderen «New-age-reklame-escape room-nobody-puts-baby-in-a-corner dårlig». I tillegg får vedkommende slakt for å høre på musikk som er «Sitte på kafeteriaen alene dårlig», «skoleball på 80-tallet dårlig» og «Så ambient at det nesten ikke er musikk dårlig.»

###

Skjermdump: Pudding.cool

Den første innsenderen hører også på en god del musikk som ikke er å finne på Spotifys topplister, uten at det hjelper særlig. Roboten klarer å gjøre narr av det også: – Smaken din er så obskur, det er så kult, jeg vedder på du er super-interessant..., skriver roboten om den smale musikksmaken til vedkommende.

Innsender nummer to

Innsender nummer to fikk enda hardere kritikk fra roboten. Spotifyen til vedkommende var «IRA-glass-i-hodetelefoner-gamlis-avslapning-klassisk-rock-radiostasjon dårlig» ifølge roboten. Dét takket være vedkommendes sans for Bob Dylan og The Rolling Stones, som roboten ikke virker å like.

Les også: Nye Takter: Julejazz for alle

Vedkommende har også utviklet et usunt forhold til artister som Dumdum Boys, The Waterboys og Bruce Springsteen dersom vi skal tro roboten til  «How Bad is your Spotify?». Den mest knusende kritikken kommer dog når roboten mener   at innsenderen er «stuck» i forrige tiår: 
– Du sitter fast på tidlig 2010-tallet. For deg har musikk bare være en lang nedoverbakke siden Hjerteslag skrev Sang til Sonja, skriver roboten.

Hver analyse avsluttes med at roboten skriver:

– Takk for at du lot meg se musikken din,tror jeg.

– Avslutter.

Nyeste fra Dagsavisen.no: