Kultur

Dylan selger rettighetene til livsverket

Bob Dylan selger rettighetene til hele musikkatalogen sin med over 600 sanger. Dette skal være et av de største enkeltsalgene av låtrettigheter noensinne.

Det er New York Times som melder at Universal Music Publishing Group kjøper rettighetene til noen av den nyere musikkhistoriens aller mest kjente sanger. «Blowing In The Wind» og «The Times Are A-Changin'» er bare to låter fra hans omfattende katalog. Dette er også historiske høydepunkt fra artisten som har vært en av de fremste stemmene innen populærmusikken siden debuten på begynnelsen av 1960-tallet og utover, da han utga milepæler som «The Freewheelin' Bob Dylan», «Highway 61 Revisited» og «Blonde on Blonde».

Den notorisk mediesky Bob Dylan (79) har selvsagt ikke kommentert salget personlig, men det skal være klart at avtalen ikke nødvendigvis innebærer rettighetene til framtidige sanger han eventuelt kommer til å skrive.

Les også: Bob Dylan: Evig ung i hjertet

Coverversjoner

Dylan skrev platekontrakt med Columbia Records i 1960, og ble raskt en av sin generasjons mest markante artister i hjemlandet USA og i verden for øvrig med protestsanger og rettighetskamp. Dylans sangkatalog er ikke minst attraktiv på grunn av den betydelige interessen andre artister opp gjennom årene har vist for å spille inn egne versjoner av hans sanger. Universal Music anslår at det per i dag finnes hele 6.000 ulike versjoner tolket av andre.

Les også: Bob Dylan: – Jeg ble dårlig av å se George Floyd bli torturert til døde

Nobels litteraturpris

Så tidlig som i 1964 fastslo han at han ikke ville være en talsperson, og har siden hatt en karriere preget av mange stiskifter og oppgjør med egen karriere. Han har utgitt 39 soloplater, og har fram til nå vært ute på sin såkalte «Never Ending Tour» med en rekke konserter også i Norge. Livsverk ble i tillegg kronet med Nobels litteraturpris i 2016.

Les anmeldelsen fra konserten i Oslo Spektrum i 2019: Bob Dylan og en følelse av artistisk evighet

Oppkjøpet av rettighetene som Bob Dylan i all hovedsak personlig har hatt kontroll over, inkluderer alt fra de aller første innspillingene, til og med sangene på hans siste album, «Rough and Rowdy Ways», som ble utgitt så sent som i sommer.

I år har musikken hans også blitt bearbeidet for scenen i teaterforestillingen «Vikla inn i blått» på Det Norske Teatret i Oslo, en oppsetning som ble belønnet med toppkarakter i Dagsavisens anmeldelse: Anmeldelse «Vikla inn i blått»: En Dylan-konsert for historiebøkene – på nynorsk

Kostet milliarder

Prisen på salget er ikke offentlig, men den amerikanske storavisen skriver at avtalen estimeres til en verdi av 300 millioner dollar, eller rundt 2,6 milliarder norske kroner. Universal Musics Jody Gerson, som leder publisingavdelingen i storselskapet, sier i en uttalelse at: «Det å representere livsverket til en av de største låtskriverne noensinne, og hvis kulturelle verdi er udiskutabel, er både et privilegium og et ansvar».

Bob Dylans salg av egen katalog til Universal Music er den foreløpig siste i en lang rekke transaskjoner av lukrative rettigheter innen musikkbransjen i strømmetidsalderen. Blant annet har Taylor Swift i lengre tid ligget i en feide etter at masteropptakene til de seks første albumene hennes, utgitt på plateselskapet Big Machine, ble solgt etter at Swift signerte med nettopp Universal. 

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen