Kultur

Etter Høie-møtet: – Det ser ganske mørkt ut for jula

Helseminister Bent Høie (H) kommer ikke kulturlivet i møte med lettelser i koronarestriksjonene. Nå står over 10.000 julekonserter over hele landet i fare for å bli avlyst.

– Jeg oppfattet at kulturlivet ønsket en oppmyking av dagens regler. Det er forståelig at bransjen ønsker seg det, men smittesituasjonen nå tilsier ikke en slik oppmykning. Ikke etter de siste vurderingene fra Folkehelseinstituttet (FHI), sier helseminister Bent Høie. Dagsavisen snakket med Høie etter det digitale «oppvaskmøtet» han hadde i går med representanter for de største frivillige og profesjonelle kulturorganisasjonene. En av dem var Tone Østerdal fra Norske Konsertarrangører, som er skuffet over at ikke helseministeren kom med de begrunnelsene de hadde bedt om for de ulike koronareglene.

Les også: Bent Høie vil lytte til kulturlivet

– Vi ble ikke noe klokere på hvorfor de definerer som de gjør. Det var ingenting i det møtet som tilsier at det skjer store endringer før jul. Det ganske mørkt ut for jula, men også advent blir annerledes i år, sier Østerdal, som sammen med andre aktører anslår at godt over 10.000 julekonserter med kor, korps og orkestre over hele landet står i fare for å bli avlyst. I tillegg kommer alle bransjens julekonserter.

Ikke lenge til jul

En av grunnene til at mange må avlyse, er at de ikke har «fastmonterte enkeltseter» i sine lokaler. Har de ikke det, får de ikke lov til å samle flere enn 50 publikummere. Dette var ett av temaene på møtet, og noe kulturbransjen lenge har debattert. Både frivillige og profesjonelle organisasjoner har skrevet til sammen tre brev til helseministeren der de ber om endringer på dette. Det var disse brevene som presset fram møtet i går. Høie sier han håper smittetallene snart går ned, slik at man kan foreta en ny vurdering for kulturlivet da.

– Men vi er ikke der nå, sier Høie, som ikke vil skille mellom kirker og andre lokaler, selv om de er ekstra vitkige når det nærmer seg tida for både julekonserter og julegudstjenester.

– Det som er viktig er antall mennesker og avstanden mellom dem. Jeg håper at vi kan være i en annen situasjon når jula nærmer seg. Men så er det heller ikke så lenge igjen til jul, medgir Høie.

Helseminister Bent Høie på koronapressekonferanse. Her viser med Belgia som et skrekkeksempel. Foto: Terje Bendiksby/NTB

Helseminister Bent Høie på koronapressekonferanse. Her viser med Belgia som et skrekkeksempel. Foto: Terje Bendiksby/NTB

Ikke hogd i stein

Men Høie ga også positive signaler i møtet, mener både Tone Østerdal og Hans Ole Rian, leder i kunstnerorganisasjonen Creo, som også deltok.

– Vi la vekt på at det er det er et behov for å legge bransjekunnskap og arrangørfaglig kompetanse inn i vurderinger av smittevern i kulturbransjen. Høie ga uttrykk for at reglene ikke er hogd i stein, og jeg fikk forståelsen av at vi blir tatt med på råd i neste runde, når det blir mulig å løsne på restriksjonene, sier Østerdal. Det samme sier Creos Hans Ole Rian:

– Jeg kan skjønne at er helseminister må være restriktiv og på den forsiktige siden, men det vi har gitt ham en tilbakemelding på, er at Helsedirektoratet og FHI burde snakket med oss i bransjen før de annonserte disse definisjonen. Vi kunne i alle fall fått komme med innspill på forhånd, og få diskutere de faglige begrunnelsene. Det er bare tull at vi sitter med ekspertise på hver vår side, mener Rian, som også tydelig oppfattet Høie slik at kulturlivet blir tatt med på råd neste gang.

Legitimitet

Rian framhever at strenge smitteverntiltak bør ha legitimitet i befolkningen.

– Det bør ikke være store logiske brister. Sider ved forskriften som gjelder nå, er ikke logiske, mener han, og tar et eksempel: I Trondheim ligger Prinsen kino, som kan ha inntil 150 publikummere i enkelte av de åtte salene sine. De bruker samme foajè på vei ut og inn.

– Rett over gata har du Nidarosdomen, med plass til nærmere 1700, høyt under taket, god ventilasjon, og flere innganger. Der kan altså bare 50 mennesker sitte. Det framstår som ganske uforståelig. Folk må skjønne logikken, ellers tror jeg respekten for tiltakene blir mindre, mener Rian.

Møtet kan ellers få flere følger:

– Musikkrådet og en rekke andre aktører foreslo i møtet et alternativ: Med fastmonterte seter menes sitteplasser i et statisk oppsett, hvor en profesjonell arrangør tar ansvar for at stoler ikke flyttes og smittevernfaglig avstand opprettholdes, skriver Norsk Musikkråds leder Bjørgulv Vinje Borgundvaag i en e-post til Dagsavisen.

– Vårt forslag ble ikke realitetsbehandlet i møtet, vi vil nå følge opp dette i et brev til myndighetene.

Les også: Julekonsertene står i fare. Nå ber musikklivet Bent Høie om å snu

Nyeste fra Dagsavisen.no: